Plaza Kvinna

POPupSTHLM – Matinnovat­örer

DET HÄNDER MYCKET PÅ DEN SVENSKA MATSCENEN. NU VILL POPUPSTHLM, DANIELLA ILLERBRAND OCH ELIN SVARTENGRE­N, HÖJA MATSTATUSE­N ÄNNU MER GENOM ATT BJUDA IN RESTAURANG­ER FRÅN OLIKA DELAR AV VÄRLDEN.

- FOTO CHRISTOPHE­R HUNT

Berätta om POPupSTHLM, hur startade ni ert koncept?

– Det började med att jag blev kontaktad av restaurang­en Le Mary Celeste i Paris. Jag och Elin hade pratat om att jobba ihop och det blev en perfekt förstagrej. Vi tog hit dem och de fick göra sin egen grej på Färgfabrik­en i Stockholm. Det blev så bra att vi bestämde oss för att satsa på det. En del av jobbet består av att resa runt för att testa och hitta nya restaurang­er att ta hit. Det är inte fancy-pancyavsma­kning utan ska kännas ungt och relevant. Och något som inte finns i Stockholm. Vad har ni på gång härnäst?

– Vi kommer att ha sex olika restaurang­er här under året. Ramen är den första och blir två kvällar i Stockholm och två kväller i Köpenhamn – starka Hongkongnu­dlar och cocktails i en mörk och cool källarloka­l. Det ska vara lite stökigt med hög hiphop. Dessförinn­an tog vi hit restaurang­en Rolf and Daughters från Nashville, USA, där det pågår en riktig matrevolut­ion just nu. Varför tror ni mat har blivit så hett?

– Mat har fått en helt annan status, och vi lägger mycket mer pengar på mat än vad vi gjorde innan. I en svag ekonomi vardagslyx­ar man mer, och att gå ut och äta blir något man har råd att unna sig. Planerar ni att expandera utanför Stockholm?

– Ja, just nu kollar vi på att göra en pop up i Köpenhamn. Det finns mycket att lära därifrån. Stockholm är fortfarand­e väldigt likriktat. Det öppnar fortfarand­e franska bistros, och då undrar man hur många det kan få plats? Och allas profil just nu är det ekologiska, närodlade – men varför måste det vara ett koncept? I dag ska det vara självklart. Vad tror ni vi kommer se mer av 2015?

– Trenden att kockar öppnar enklare och enklare restaurang­er kommer att öka. Fokus blir på råvaran snarare än att styla – mer en bodega än en operabar. Vi har helt enkelt peakat i superfine-dining. Kockar har inte samma ambition att få en stjärna eller hamna på någon lista. Ambitionen är vällagad god mat i avslappnad miljö.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden