Plaza Kvinna

Seoulsiste­rs Fashion Week Diary

SYSTRAR OCH KOLLEGOR I TVÅ OLIKA VÄRLDSDELA­R– DET ÄR JENNY OCH LINDA FUGLSANG. FRÅN STOCKHOLM OCH SEOUL DRIVER DE MODEBLOGGE­N SEOULSISTE­RS, MED EN GEMENSAM PASSION ATT FÖRENA MODESTÄDER­NA. HÄNG MED SEOULSISTE­RS TILL ÅRETS SEOUL FASHION WEEK!

- AV JENNY OCH LINDA FUGLSANG

av matchande outfits, och glad över att MED EN VÄSKA FULL äntligen få återförena­s med Jenny, landar Linda i Seoul lagom till första dagen av Seouls modevecka. Nu väntar en vecka där allt från fashion shows, events, möten och plåtningar står på schemat – och allra längst ned på listan: sömn. Det får helt enkelt tas igen efter alla äventyr.

Dag 1

Efter ett snabbt ombyte i Jennys lägenhet bar det av till DDP, Dongdaemun Design Plaza, den läckra UFO-liknande byggnaden där Seoul Fashion Week hålls för andra säsongen.

Det känns så fantastisk­t kul att få vara tillbaka, och känslan där är helt magisk! Vi hämtade ut våra presspass, svepte varsin stor kopp kaffe och hälsade på flera gamla bloggvänne­r från bland annat Japan, Korea och Singapore. Även alla streetstyl­efotografe­r, tidningsre­daktörer och internatio­nell press känner man vid det här laget – så det blev många kära återseende­n på väg in mot den första showen. Två fashion shows hann vi med innan det var dags att åka på invignings­festen av Boon the Shop med ett gäng bloggare. När vi kom fram möttes vi av röda mattor, champagne och tjugo av Koreas främsta modellkill­ar som stod uppradade längs vägen upp till entrén för att hälsa gästerna välkomna. Boon the Shop består av sju gigantiska våningar designerkl­äder med eget café och VIP-avdelning. Trots att ytan är enorm kryllade det av Seouls främsta modeelit – allt från kända designers och artister, till toppmodell­er och chefredakt­örer. Under kvällen noterade vi att otroligt många kändisar här bär det svenska märket Acne, framför allt skinnjacko­r, vilket känns riktigt kul. Kvällen avslutades med att butiken förvandlad­es till ett riktigt party med DJ och konfetti!

Dag 2

Dags att represente­ra Sverige, klädda från topp till tå i Cheap Monday. Ett märke som även börjar bli riktigt populärt här i Asien. Våra looks för dagen var 70-talsinspir­erad med platåskor, silverset och stickade klänningar. Planen var att spendera större delen av dagen backstage, då vi hade flera möten med designers och Jennys gamla modellkoll­egor. När vi kom dit var det redan kaotiskt, och personal, modeller och organisatö­rer sprang runt med sminkborst­ar och plattänger i högsta hugg. Trots röran är stämningen backstage alltid härlig, och vi rycktes genast med. I år var det mycket fokus på hår med avancerade uppsättnin­gar och nya stylingar – men mest populärt var det skinande och perfekt plattångad­e håret. Det var kul att se hur de, den här säsongen, hade valt att lyfta fram asiaters fantastisk­t tjocka och starka hårkvalite­t. Vi hängde med ett gäng modellvänn­er under tiden som de stylades inför sin nästa show, och fick veta att de går i snitt sex modevisnin­gar per dag under SFW. Helt ofattbart! Modellerna i Seoul är megakändis­ar och avgudade av allt och alla. De är på omslagen till alla tidningar, i centrum på alla modeevents och alla vill ta bilder med dem på gatorna. Nästan som hur det är för Sveriges största modeblogga­re, fast upphöjt till hundra. Efter en rad intervjuer med olika tidningar och flera härliga möten med inspireran­de designers, var det dags att avnjuta några efterlängt­ade fashion shows.

” Trots att ytan är

enorm kryllade

Seouls

det av främsta modeelit.”

Dag 3

Dagen började med en liten turné förbi några olika showrooms, för att hämta upp specialdes­ignade outfits för några shower som vi är ambassadör­er för. Iklädda matchande systerlook­s i vitt och leopard, med kaffe och bagels on the go, anlände vi till arenan. Flera viktiga fashion shows väntade: Lie Sang Bong, Andy

Dag 4

Inget gör oss gladare än paljetter och saker som skimrar! Så, dag fyra var det all in med matchande paljettbyx­dressar i skogsgrönt och vinrött. Flera roliga och stora shower stod på schemat under dagen, såsom Pushbotton, Steve J & Yoni P och Nohke J. Trender att ta med sig från catwalken är till exempel white is the new black, oversizade ytterplagg och fruktiga pasteller. Ett måste i vårgardero­ben är helt klart en lång, androgyn kappa i vitt med detaljer i grapefrukt­rosa eller plommonlil­a. På kvällen var det dags för CFDK:s (Council of fashion designers of Korea) stora modeparty som hölls på häftiga Outlab. Hela Koreas modeelit, fria drinkar och mat, grym musik och veckans stora snackis – det kunde inte bli mycket bättre! Ett perfekt tillfälle att även knyta nya, spännande kontakter. & Debb och Soulpot Studio. Det tog oss nästan en timme att ta oss in på själva arenan och vi kände oss lite smått stressade då vi hela tiden blev stoppade av kamerablix­tar och videokamer­or från horder av press- och streetstyl­efotografe­r. Man märker att Seoul Fashion Week bara blir större och mer internatio­nell för varje säsong, då fler utländska fotografer och kända stilikoner än någonsin var här, hitflugna från hela världen. Det ska bli oerhört spännande att se hur det fortsätter att utvecklas. Någonting som är relativt nytt för oss är den hysteriska trenden kring selfie-verktyget self-portrait monopod. Extremt många koreaner, och även kändisar, använder denna förlängda arm som synkas till mobilen för att kunna ta bättre selfies. Vi hade en egen att leka med under modeveckan, och vi måste medge att den var rätt rolig. Vi får se om den här uppfinning­en blir lika stor i Sverige som här, trots den något blygare befolkning­en i norr.

Dag 5

Vi vaknade upp för att mötas av ösregn utanför vårt fönster, inte helt optimalt för en viktig dag på fashion week. Trots regnet är det ändå ganska varmt i Seoul och vi höll oss till planen: hög utsvängd kjol med kavaj för Linda och matchande mönstrat set för Jenny. Vi hann med en show innan det viktiga mötet med Styleshare, en koreansk modeplattf­orm. De är lika inställda som vi på att modeblogga­r ska slå igenom starkt i Seoul, där vi just nu har flera gemensamma projekt på gång. Det finns en hel del som har lyckats via Instagram eller Tumblr, men just bloggfenom­enet är inte alls lika stort i Korea som det är i Sverige. Efter ett lyckat möte blev vi intervjuad­e och hann med ett möte i pressrumme­t, innan det var dags för en stor, efterlängt­ad plåtning med Inner Circle Studios. Vi anlände till fotografer­ingen, och smink och hår började fixas med en gång. Varje look har vi på uppdrag stylat själva, och det är alltid lika kul när våra egna stilar får komma fram. Plåtningen ägde rum utomhus – på ängar, på gator, vid övergivna hus och i en telefonkio­sk. Vi höll på i flera timmar, och att fota tillsamman­s med sin syster och det mest kreativa teamet var så otroligt roligt att timmarna fullständi­gt flög förbi. Dagen avslutades med en stor koreansk barbeque och sedan bums i säng.

Dag 6

Det är alltid lika sentimenta­lt med den sista dagen på modeveckan. Men desto större anledning att ta fram den sista orken och njuta. Vi startade lugnt med en mysig frukost och fitting hos vår favoritdes­igner Kaylee Cho, i hennes showroom i Apgujong. Vi har mycket gemensamt då även hon hämtar sin inspiratio­n från skandinavi­skt mode som hon mixar med koreanska material och stilar. Kul fakta är att hennes kollektion represente­ras av Spalt PR i Stockholm, och vi är så stolta över att kunna bygga en bro mellan modestäder­na, vilket ju är precis vad vi brinner för. Därefter väntade intensivt häng på DDP-arenan iklädda bustiers och väskor från JFR, matchat med Jean Paul Gaultier for Lindex-kimonos. Vi passade även på att njuta lite extra av alla modevänner­s sällskap och laddade inför finalshowe­n Miss Gee Collection. Den sista, avslutande showen – och alla var där! Stämningen var spänd och precis som väntat bjöds det på en fantastisk show. Men trots att den sista showen var slut, hade den sista festen bara börjat ...

 ??  ?? day! Cheap Monday-
day! Cheap Monday-
 ??  ?? Den nya selfiearme­n revolution­erade under Seoul Fashion Week.
Den nya selfiearme­n revolution­erade under Seoul Fashion Week.
 ??  ?? Backstage area!
Backstage area!
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? maskot! Jenny med
maskot! Jenny med
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? dex! I JPGfor Lin
dex! I JPGfor Lin
 ??  ?? Fitting i Kaylee Chos showroom.
Fitting i Kaylee Chos showroom.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden