Plaza Kvinna

Kate & Lottie Moss

Kate Moss är en av vår tids största supermodel­ler. Nu lämnar hon plats för sin halvsyster Lottie som redan fått jobba med några av de allra största.

-

in i kameran iklädd en vit Calvin Lottie Moss tittar Klein-t-shirt. Hon ser precis så där oskyldig ut som hennes halvsyster Kate Moss gjorde för samma märke, för 22 år sedan. Då plåtades hon av Mario Sorrenti, och resultatet förändrade Kate Moss liv – hon gick från en vanlig tonåring till ett liv som skandaloms­usad supermodel­l.

Nu har Lottie Moss plåtats för samma märke, i en liknande pose, men den här gången mindre utmanande. Kate Moss var bara 15 år när hon fick posera i bar överkropp, iklädd endast jeans, och händelsen har satt djupa spår i henne.

– Att be en 15-åring ta av sig kläderna idag skulle vara jättekonst­igt. Men till mig sa de: ”Om du inte gör det kommer vi inte boka dig igen.” Så, jag låste in mig på toaletten och grät och kom ut igen och gjorde det. Jag fick ett nervöst sammanbrot­t när jag var 17, 18 år. Jag trodde jag skulle dö, har Kate Moss tidigare berättat för Vanity Fair.

Lottie Moss föräldrar Peter (som även är Kates pappa), och Inga Moss var noga med att Lottie inte skulle ta samma väg som sin syster, utan först och främst fokusera på skolan. Men redan som 13-åring upptäcktes hon av Storm Model Management, samma modellagen­tur som upptäckte och represente­rar Kate, men det är först nu som 16-åring som hon har börjat ta modellkarr­iären på allvar. Och platsen hon scoutades på? Som brudtärna på Kates bröllop med musikern Jamie Hince.

För ett år sedan gjorde Lottie sin första magasinplå­tning för brittiska Dazed & Confused, vars ansvarige utgivare Jefferson Hack är Kates ex och pappan till deras dotter Lila Grace. På bilderna syns Lottie posera på olika locations runt om i London – och likheterna med systern är slående! De höga kindbenen, det mandelform­ade ansiktet och det cendréfärg­ade håret.

Trots att hon är i allas blickfång, eller just därför, är det svårt att få till en intervju med Lottie. Hittills är det bara Vogue som fått prata med henne, och direktiven var hårda: hon kommer inte svara på några frågor om sin syster. Rädslan för att Kates liv ska sättas i fokus är stor, inte minst drogskanda­len 2005 som gjorde att Kate förlorade stora modellkont­rakt. Men trots de svåra åren, svarade Lottie ärligt på frågan om vad som inspirerad­e henne att bli modell: systern Kate såklart!

– Vi har det liksom i familjen. Kate var en massiv anledning till varför jag började, förklarade Lottie i Teen Vogue.

Ett år efter att den brittiska tabloidpre­ssen tryckt ”Cocaine Kate” på sina omslag, kammade Kate hem inte mindre än 18 nya kontrakt, med bland andra Rimmel, Burberry och Agent Provocateu­r.

Nu spås Lottie Moss en lika lysande karriär, och hon har redan jämförts med it-girls som Cara Delevingne. Hennes andra stora jobb, förutom för Calvin Klein, har varit Valentinos linje Red där hon syns i en pop art-inspirerad plåtning med fotografen Tim Walker.

Precis som Kate, är Lottie egentligen för kort för att vara modell enligt industrin. Därför ser hon modellande­t mer som en hobby. Men hon drömmer om att få jobba med fotografen Mario Testino (vars musa är Kate Moss), och att en dag få pryda omslaget av Vogue. Men drömmen är att satsa på modejourna­listiken, avslöjar Lottie.

– Jag vill vara kvar i den här industrin, och jag tror att journalist­iken är en ganska bra väg för mig. Det är självklart skönt att veta att man har något att falla tillbaka på. Jag hoppas på att kunna modella så länge jag kan. Vi får se hur det går.

”Jag hoppade mellan Christys och Naomis rum, och det vahakerör

Rlimitozso tl

cohchhe

et.”

Kate Moss

Christy Turlington Naomi Campbell.

 ??  ?? Lottie börjar på samma sätt som Kate, med en kampanj för Calvin Klein. Förmodlige­n går 16-åriga Lottie Moss samma framgång till mötes som sin storasyste­r.
Lottie börjar på samma sätt som Kate, med en kampanj för Calvin Klein. Förmodlige­n går 16-åriga Lottie Moss samma framgång till mötes som sin storasyste­r.
 ??  ?? 40 år men still going really strong som modell. 3 x shoppingti­ps från LOTTI E MOSS :
Drömmer om: Christian Louboutin.
Shoppa r: Selfridges, Topshop och Peter Jones.
Fav oritplagg: Brudtärnek­länningen från Stella McCartney som hon bar på Kates bröllop.
40 år men still going really strong som modell. 3 x shoppingti­ps från LOTTI E MOSS : Drömmer om: Christian Louboutin. Shoppa r: Selfridges, Topshop och Peter Jones. Fav oritplagg: Brudtärnek­länningen från Stella McCartney som hon bar på Kates bröllop.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden