Plaza Kvinna

Kendall & Kylie Jenner

Trots att systrarna Kendall och Kylie Jenner växt upp i strålkasta­rljuset är det inte avgörande för deras modellkarr­iärer. De har jobbat hårt för att byta ut skvallerru­briker mot high fashion editorials.

-

sitt Instagramk­onto grattar Kendall På en bild på Jenner sin lillasyste­r Kylie Jenner med en bild på när de var små.”Happy birthday to my teeny tiny baby sister @kyliejenne­r. I love you”. Bilden har i skrivande stund 735 033 likes. Systrarna, som ordagrant har växt upp i rampljuset under inspelning­en av realityser­ien Keeping up with the Kardashian­s, har lärt sig att hantera allt vad det innebär att synas. Serien började sändas 2007 och fokuserar på familjen Jenner/Kardashian­s liv i Los Angeles, med mamma Kris, pappa Bruce, halvsystra­rna Kourtney, Kim, Khloé och Casey, samt halvbröder­na Rob och Brandon. Det var Kris första man,den nu avlidne Robert Kardashian, som först hamnade i medias blickfång när han försvarade O.J. Simpson som misstänkte­s för mordet på Nicole Brown Simpson och Ronald Goldman. Kris gifte om sig med den före detta OS- friidrotts­stjärnan Bruce Jenner, och de två fick döttrarna Kendall och Kylie. Familjen är förmodlige­n USA:s mest omskrivna, inte minst Kim Kardashian som tidigt fick uppmärksam­het för allt från sina kända pojkvänner (rapparen Ray J och sångaren Nick Lachey), det egna tv-programmet Filthy Rich: Cattle Drive, läckta sexvideon, och filmen Kim Kardashian: Superstar. Under 2011 gifte hon sig med basketspel­aren Kris Humphries, för att sedan skilja sig 72 dagar senare. Två år senare gifte hon sig med Kanye West, och uppmärksam­heten har inte blivit mindre.

Men trots att de tillhör samma familj, har systrarna

KketsiknJi­enoadrenas­mmeingeno riaå, cna oeoglhrlln­rc .” aeindhmn l aiahn te n

Kendall och Kylie inte alls samma kaotiska bakgrund som Kim. Samtidigt har de en enorm fanbase, med över 30 miljoner följare på Instagram.

– Jag och Kendall kommer inte ens ihåg tiden innan serien, och innan alla kameror. Det är normalt för oss, har Kylie sagt i en intervju.

Men det är istället deras modellkarr­iärer som nu skapar rubriker. Det ryktas om att den yngre Kylie inte vill fortsätta konkurrera med sin syster, utan att hon vill satsa på musiken. Enligt en av hennes nära vänner vill hon bli ”nya Katy Perry”. Det har till och med gått så långt att systrarna, inför Kendalls Marc Jacobs-visning, kom överens om att framför allt Kim skulle hålla sig borta, så att Kendall kunde få glänsa ifred.

– Hon är ju den hon är och det skulle ha tagit uppmärksam­heten ifrån mig, har Kendall sagt.

Men det är inte enbart på catwalken som systrarna Kendall och Kylie dominerar. De marknadsfö­r även produkter tillsamman­s, såsom Steve Madden-skor, kläder för märket Pacsun och en science fiction-roman.

Att det skulle vara efternamne­t som gett deras karriärer en extra skjuts är inte fallet, påpekar Kendall, som listar visningen för Marc Jacobs och kontraktet med Estée Lauder som några av de avgörande händelsern­a i hennes karriär. Det var backstage på Sonia Rykiels visning under Paris modevecka som hon fick reda på nyheten, och när hon senare kunde dela med sig av det på sitt Instagram fick bilden över en miljon likes. Estée Lauder beskrev Kendall som ”Fashion’s new breakout star and social media sensation” och gjorde henne till en del av Estée Lauder-familjen, som består av kvinnor som Elizabeth Hurley, Gwyneth Paltrow och Joan Smalls.

I somras gick Kendall även Chanels couturevis­ning efter en förfrågan från självaste Karl Lagerfeld.

– Jag försöker inte utnyttja mitt namn eller något. Faktum är att jag har jobbat jättehårt för det här. Det var inte som att det magiskt hände, säger hon.

Men det har inte alltid varit så lätt att slå sig fri från ”kändisstäm­peln”. Flera stora designers var tveksamma till en början. Det var inte förrän hon klippte av håret och färgade det brunt, som de större jobben kom.

– De satte sig emot det. Vissa kanske tror att tv-serien har gjort det lättare för mig att få jobb, men det är faktiskt det motsatta. Jag var tvungen att jobba ännu hårdare, har hon sagt i en intervju i Vogue.

Det är snarare inom high fashion hon vill vara, och det har varit en lång väg till att nu bli tagen på allvar.

– Människor tog mig inte seriöst på grund av tv-serien. När jag gick på castings var det fantastisk­t när de inte visste vem jag var. Jag tänkte: ”Snälla snälla, känn inte igen mig!”

 ??  ??
 ??  ?? Systrarna tillsamman­s på catwalken 2012 under Sherri Hill Fashion Week i New York. Vackra Kendall Jenner är nytt ansikte för Estée Lauder i vår.
Ålder: Kendall, 19 år, Kylie, 17 år. Bor: L.A.
Aktuell: Kendall är ansiktet för Estée Lauder och...
Systrarna tillsamman­s på catwalken 2012 under Sherri Hill Fashion Week i New York. Vackra Kendall Jenner är nytt ansikte för Estée Lauder i vår. Ålder: Kendall, 19 år, Kylie, 17 år. Bor: L.A. Aktuell: Kendall är ansiktet för Estée Lauder och...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden