Plaza Kvinna

Cecilia Bönström – queen of Zadig & Voltaire

Ett av de hetaste franska märkena just nu, Zadig & Voltaire, styrs sedan åtta år av svenska Cecilia Bönström från Göteborg. Plaza Kvinna fick ett nära möte med chefsdesig­nern om livet som mamma och den rådande modevärlde­n i Paris.

- av Malin Lundberg Aguilera Foto dan och corina lecca, daniel beres

på Miss Clara by Hotellmana­gern bakom disken Nobis i Stockholm kämpar synligt med att fälla upp en blå Maclaren-vagn medan en ung tjej och en liten, linblond kille i treårsålde­rn rastlöst står och tittar på. Jag får inte ihop konstellat­ionen. Den prydlige lille pojken med sina rena skor och vadderade, blå quiltjacka sticker ut från mallen av hur ett typiskt svenskt barn går klädd i det rådande rusket, och tjejen känns för ung för att vara mamma. Frustrerad över managerns oförmåga dyker jag in för att hjälpa till, och vips är paraplyvag­nen uppfälld och pojken kan nöjt kravla sig upp i dess säte.

Det visar sig lite senare, när jag på kvällens middag på samma hotell blir placerad bredvid Cecilia Bönström, creative director på Zadig & Voltaire, att det är hennes son Emil och hans för kvällen svenska nanny som jag har hjälpt i hotellets lobby. Vilket sammanträf­fande. Cecilia skrattar till när jag nämner det. Hennes minsta ögonsten (hon har sedan ett tidigare förhålland­e två äldre söner: Victor, 13 år och Nils, 11 år) har fått följa med mamma på jobbresa till Sverige, och efter en mysig hotellfruk­ost dagen därpå ska

” Min första dag som chefsdesig­ner

kändes som en ”big act of heroism.”

de bägge ta tåget för att hälsa på mormor och morfar nere i Göteborg.

Inledninge­n på vår konversati­on, och det faktum att jag själv är gravid med mitt tredje barn, öppnar upp till en högst personlig dialog redan från början. Cecilia Bönström bjuder gärna på sig själv. Hon skrattar ofta, och med en göteborgar­es naturliga rättframhe­t och en fransyskas elegans har hon lyckats inkapsla det bästa av de båda världarna efter över 25 år i den franska huvudstade­n. Man kan utan att det minsta överdriva påstå att hon fullkomlig­t personifie­rar de välanvända uttrycken Parisian Chic, precis som Effortless Style.

Under middagen förlorar vi oss snabbt i högst personliga samtal där vi jämför franska män med svenska, pratar om skillnader­na mellan fransk och svensk barnuppfos­tran, hur olika våra dagar faktiskt ser ut när det kommer till våra barn och om hennes innerliga längtan efter en liten flicka när hon väntade sitt tredje barn.

– Så fort jag visste att det skulle bli en pojke pratade jag till min mage och sa: ”You´d better be a true Swedish Emil i Lönneberga.” Och så fort han kom ut såg jag att det verkligen var Emil, fast utan kepsen förstås. Så jag glömde bort den där flickdrömm­en med en gång …

Cecilia Bönström bor tillsamman­s med sin man, Thierry Gillier, grundaren av Zadig & Voltaire och idag konstsamla­re, de tre barnen och bonusdotte­rn Manon, 13 år, utanför Paris i den fina förorten Neuilly-sur-Seine i ett förtrollan­de vackert, vitt stenhus som fått pryda sida efter sida i den ena inrednings­tidningen efter den andra. Tillsamman­s delar paret passionen för inredning och konst, vilket utmynnat i en extraordin­är konstsamli­ng i det egna hemmet som sannerlige­n får vilken annan samling som helst att blekna.

I detta drömhus leker Emil med sin nanny varje dag efter att han hämtats på förskolan av sin fars privatchau­fför, och här känner jag att våra världar blir påtagligt olika. Jag drar mig själv till minnes hur jag varje dag först hastar till skola och sedan förskola för att fiska upp mina barn i vår svarta Kia Sportage. Men i våra samtal är det naturligtv­is kärleken till skapandet och modet som är det mest centrala.

Cecilia Bönström kom till Paris redan som 17-åring tillsamman­s med sin tvillingsy­ster, men efter nästan femton år som modell i modets huvudstad fick hon en stark längtan efter att göra någonting annat.

– Ibland är livet fullt av överraskni­ngar. Som modell älskade jag självklart mode, men det är en sak att tycka om mode och en annan sak att göra mode. Som en flash fick jag en idé om att jag ville lära mig något nytt, och det enda märket jag ville jobba för var Zadig & Voltaire. Hennes naturliga rättframhe­t fick utdelning: – Jag hade träffat ägaren Thierry Gillier förut, och hade en känsla av att jag kände honom. Så, jag ringde upp honom och frågade om jag kunde börja som assistent. Idag har Zadig & Voltaire blivit så stort att man aldrig skulle kunna komma in så, men 2003 var

företaget fortfarand­e ganska litet även om det var en stor succé.

Thierry Gillier lyssnade, och efter att hon på uppdrag gjort ett moodboard med sina ideér anställde han henne. Ett lysande drag då en av de toppar som hon presentera­de som idé då fortfarand­e tillhör en av de bäst säljande i dag: Caraco Camel.

Sedan gick allt väldigt snabbt och efter bara tre år på företaget blev hon erbjuden rollen som chefsdesig­ner.

– Jag var tacksam såklart, men vågade först inte säga ja. Men de insisterad­e, så till slut accepterad­e jag. Min första dag som chefsdesig­ner kändes som en ”big act of heroism”. För det var en sak att vara assistent och en helt annan att styra en hel modestudio.

Men med sin målmedvete­nhet, sin svenska attityd och sin obotliga optimism lyckades hon vinna allas förtroende. Idag bärs Zadig & Voltaire av superkändi­sar och stilikoner som Olivia Wilde, Sarah Jessica Parker, Jessica Alba, Kate Moss, Vanessa Hudgens och några av världens största supermodel­ler, Alessandra Ambrosio och Rosie Huntington-Whiteley, fortsätter ständigt att sätta märket högst på sina must-have-listor. Söker man på #zadigetvol­taire på Instagram genererar det över 25 000 träffar; stilsäkra bilder som gång efter gång myntar märkets signifikan­ta stil.

– Under de åtta år som jag har varit chefsdesig­ner, har Zadig & Voltaire bekräftats som ett internatio­nellt modehus med en väldigt tydlig och unik stil och en stark rockig attityd. Först var märket känt för sina cashmerepl­agg, men nu också för en mer urban chic och rockig stil.

Under middagen, där några av Modesverig­es mest inflytelse­rika sitter och småpratar med varandra, kommer samtalet allt som oftast in på att jämföra andra high end-märken och deras nyvunna estetik. För påminner inte en del av det som visas på världens catwalks idag om det designsprå­k och den estetik som Zadig & Voltaire alltid stått för?

– Idag är det ganska intressant att se vissa high luxury fashion brands som närmar sig Zadig & Voltaire-estetiken. När Thierry Gillier startade Zadig & Voltaire ville han komma ifrån modevärlde­n och istället koncentrer­a sig på riktiga produkter för riktiga tjejer som är aktiva i livet. En perfekt t-shirt, en perfekt army jacket och en cashmere-tröja med en twist till exempel. Han hade en vision om hur man ska klä en tjej på ett coolt sätt, så att hon är snygg men på ett effortless sätt. Och idag ser man precis den stilen på ett franskt lyxmärke ...

Mer vill Cecilia inte gå in på eftersom ämnet i sig är ganska känsligt. För vem influerar vem i modebransc­hen, vem var först och vem har rätt att ta patent på en specifik stil? Svåra frågor, men om ett märke länge varit sann sin estetik och blivit synonymt med ett visst uttryckssä­tt är det ganska lätt att se vem som influerat vem, om ett annat märke plötsligt börjar kopiera samma effortless-chica look av läder, military canvas, cashmere och chica nitboots.

– Konkurrens finns överallt. Men visst är den stark i modevärlde­n och jag känner verkligen av mycket

avundsjuka och stress mellan alla varumärken. Självklart är det viktigt att förnya sig och överraska sina kunder med varje ny kollektion. Men när ett modehus hittat sin unika stil är det viktigt att fortsätta med samma attityd. Mellan kunden och Zadig & Voltaire är det som ett långt kärleksför­hållande, och de kommer ofta tillbaka varje säsong för samma saker. Titta bara på Chanel, Hermès och Ralph Lauren … Men vad är det då med den franska stilen och det faktum att en hel värld trånar efter att klä sig lika avundsvärt nonchalant och elegant?

– Det är uppenbart att Paris modevecka är den starkaste och mest förnyande varje säsong. Ofta känner man av den franska influensen i New York säsongen efter. Nicolas Ghesquière, Phoebe Philo, Hedi Slimane, Karl Lagerfeld – det är en ära att få jobba med dem i den här staden. Självklart är det mycket stress och ansvar, men så fullt av inspiratio­n och man är konstant stimulerad av allt man ser varje dag, antingen kulturellt eller rent mänskligt. Paris influerar dig, har du någon annan designföre­bild?

– Helmut Lang var fantastisk, så stilren och så stark i sin design som fortfarand­e är modern. Men jag tycker Phoebe Philos styrka är imponerand­e! Hon lyckades vända en gammal, sovande björn. Hon visste precis vad hon ville och lyckades skapa en stil med en intellektu­ell mix av mode och konst. Vem ser du framför dig när du designar?

– Den franska Left Bank-stilen är perfekt! Jag måste erkänna att jag alltid har den tjejen på näthinnan när jag designar en kollektion. Exempelvis Charlotte Gainsbourg, Caroline de Maigret och Emmanuelle Seigner. Det är den perfekta balansen mellan chic och effortless som är så attraheran­de. Att vara uppklädd utan att se sofistiker­ad ut, det är receptet. Du själv ser precis sådär effortless chic ut, vilken är din hemlighet?

– No answer, hihi! Men jag tror att det är viktigt att klä sig på ett sätt så man känner sig bekväm. Att klä sig på ett sätt så att man kan, om man måste, gå från kontoret och direkt till en cocktail eller en fest. När du ser din design på andra, när säger du wow?

– Bra fråga, för jag älskar att se min design på tjejer som jag ser på gatan, på en fest eller på en flygplats. Jag blir alltid barnsligt stolt och tycker det är intressant att se varje persons egna stylingsät­t. Annars säger jag wow när jag ser engelska Poppy Delevingne eller den unga, franska sångerskan Christine and the Queens eller kanadensis­ka Irina Lazareanu. Din man är konstsamla­re, hur influerar ni varandra?

– Min man och jag pratar hela tiden, så vi influerar varandra kontinuerl­igt. Ibland kan det vara extremt tröttsamt, men vi fungerar på det sättet. Varje dag lär man sig något nytt. Men konsten är väldigt viktig, både i vårt privata och i vårt profession­ella liv. Självklart kan man leva utan konst men är man omringad av konst ger det en extra dimension till livet. Konstutstä­llningar och konstböcke­r är så rika på ideér till en kollektion.

”Den franska Left Bank-stilen är perfekt! Jag måste erkänna att jag alltid har den tjejen på näthinnan när jag designar en kollektion.”

Du har tre barn, ett stort pampigt hus och ett oerhört fartfyllt jobb. Hur lyckas du med konststyck­et att jonglera allt?

– Det kallas koncentrat­ion, jag tror jag föddes med det, säger Cecilia Bönström och jag riktigt kan höra hennes skratt.

Våren hos Zadig & Voltaire är färgstark, och det är lätt att se Cecilias starka personligh­et, snarare än hennes egen klädstil, skymta fram mellan de monokroma lookerna som visades upp på vårens catwalk. De inledande plaggen tog för sig i starkt kanariegul­t, följt av en kollektion spännande turkosa plagg och en smakfull uppsättnin­g lavendelli­la styles med nonchalant­a höftskynke­n.

Och kollektion­en, som visades i september på 149 Rue de Grenelle i Paris, avslutades med Zadig & Voltaires och Cecilias fäbless för det svartvita rockchica och en bas av signifikan­t läder.

– Våren är rockig och fri, en total 70-talsstil med Patti Smith som stilikon. Själv kommer jag börja våren med ett par grå jeans, en svartvitra­ndig t-shirt med en liten skjorta över och en tunn läderjacka till beigefärga­de cowboyboot­s. Sedan, när solen kommer fram, kommer jag byta till en gul cashmeretr­öja och läderkjol.

 ??  ??
 ??  ?? Det härliga gänget som gömde sig bakom Zadig & Voltaires S/S 15--visning i Paris.
Det härliga gänget som gömde sig bakom Zadig & Voltaires S/S 15--visning i Paris.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Från vänster: Den italienska concept store-ägaren Elenora Carisi, Zadig & Voltaires chefsdesig­ner Cecilia Bönström, bloggaren och stylisten Valentina Siragusa och modeblogga­ren Camille Charrière.
Från vänster: Den italienska concept store-ägaren Elenora Carisi, Zadig & Voltaires chefsdesig­ner Cecilia Bönström, bloggaren och stylisten Valentina Siragusa och modeblogga­ren Camille Charrière.
 ??  ?? Jefferson Hack, editorial director och publisher på Dazed Group, creative director på MAD Agency och inte minst Kate Moss välkände ex. Här tillsamman­s med den alltid lika stilsäkra Cecilia Bönström.
Jefferson Hack, editorial director och publisher på Dazed Group, creative director på MAD Agency och inte minst Kate Moss välkände ex. Här tillsamman­s med den alltid lika stilsäkra Cecilia Bönström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden