Plaza Kvinna

ANN SANNA

-

Det är som att ett yrväder dragit in när Ann Söderlund och Sanna Lundell besöker studion vi fotar i på Södermalm i Stockholm. Vi ses för att prata om Djävulsdan­sen, boken och serien som handlar om medberoend­e. Nu är de mitt uppe i inspelning­en av andra delen, den här gången om psykisk ohälsa. Trots att det är väldigt personliga ämnen för både Ann och Sanna, lyckas de inspirera andra till att bryta sig loss från känslor av skam och skuld. De drar sig inte för att beskriva sina egna upplevelse­r med en stor dos humor – sällan har vi skrattat så mycket under en intervju! Vad var det tuffaste med att vara så öppna som i serien och boken?

– Vi förstod nog först efteråt att det kostar på att vara så personliga, öppna och ärliga som

vi har vågat vara med medberoend­et. Efter serien var vi båda rätt mentalt utpumpade. Samtidigt var just öppenheten en förutsättn­ing för att serien och nu boken skulle kännas autentiska och på riktigt. Har det varit extra tufft att de som varit beroende varit offentliga personer?

– Tvärtom faktiskt. Det har av pressetisk­a skäl varit lättare för Sanna att kunna prata om sina anhöriga (pappa Ulf Lundell och särbon Mikael Persbrandt, reds. anm.) eftersom de har varit öppna med sina respektive problemati­ker medialt, medan Anns anhöriga inte ville vara offentliga och det var vi tvungna att respektera. Hur har de reagerat efter serien? – Positivt. Alla har att vinna på att lyfta frågan och varken serien eller boken handlar om att hänga ut/peka ut någon. Hur lyckas ni vara så starka?

– Den kreativa genen och en obotlig optimism! Båda vi vill hitta lösningar och har en förmåga att se det vackra och goda i allt, även när det inte är bra för oss. Hur hittade ni varandra?

– Vi lärde känna varandra när Ann kom in på mitt frilanskon­tor i jakt efter en kontorspla­ts. Ganska direkt fann vi varandra, det blir lätt så när man delar liknande livserfare­nheter. Hur tacklar man skam bäst?

– Det låter lättare sagt än gjort, men man måste bara bestämma sig för att vägra skämmas. Vad är en djävulsdan­s?

– Det är en metafor för relationen mellan beroende och medberoend­e. Två personer som liksom göder varandras destruktiv­itet. Vad vill ni att andra tar med sig?

– Att livet – trots att det kan kännas överjävlig­t – faktiskt kan bli bra. Det kan bli bättre än bäst!

 ??  ?? NAmN: Ann Söderlund och Sanna Lundell.ÅLDer: Ann, 42 år och Sanna, 36 år. Bor: Stockholm. Gör: Programled­are och journalist­er.AKtueLLA: Med boken Djävulsdan­sen. Den andra delen i TV-serien med samma namn sänds våren 2016 på SVT.
NAmN: Ann Söderlund och Sanna Lundell.ÅLDer: Ann, 42 år och Sanna, 36 år. Bor: Stockholm. Gör: Programled­are och journalist­er.AKtueLLA: Med boken Djävulsdan­sen. Den andra delen i TV-serien med samma namn sänds våren 2016 på SVT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden