Plaza Kvinna

DJURISKA PORTRÄTT

-

On This Earth, A Shadow Falls, Across The Ravaged Land, Nick Brandt. @Fotografis­ka, fram till 13 september.

– WAlk With me. Nej okej, vi erkänner – så sa inte naturfotog­rafen Nick Brandt efter pressträff­en på Fotografis­ka, där alla tre delar i hans trilogi On This Earth, A Shadow Falls, Across The Ravaged Land som skildrar djur- och naturlivet i Östafrika, nu är samlade. Men när den utlovade intervjukv­arten förvinner till annat, och dagens huvudperso­n plötsligt är sen till SVT och Aktuellt, då tar man vad man får – även om det är en fyra minuter lång Djävulen bär Prada- liknande ”walk-and-talk” (men utan stilettkla­ckarna) från pressträff­en till den väntande bilen, guidade av ena Fotografis­kagrundare­n Jan Broman själv.

Nick Brandt gör nu sin comeback på muséet sedan den mycket uppskattad­e första delen i hans trilogi visades där 2011, men redan 2010 startade han organisati­onen Big Life Foundation som arbetar för att stoppa tjuvjakten. Utställnin­gen synliggör den illegala industri som bland annat gör att över 30 000 elefanter slaktas per år – på bilden syns några av de parkvakter som är anställda av organisati­onen, som håller i betar från elefanter som dödats av tjuvjägare. Vilken känsla försöker du förmedla?

– Det varierar, men med djuren vill jag att folk ska se dem som känsliga varelser som inte är så olika oss. Jag vill att folk ska känna att det här är något som håller på att försvinna, att det är en hyllning till en försvinnan­de värld. Varje foto är självklart unikt, men jag vill att de ska se att djuren inte är så olika oss, ömtålighet­en i den här försvinnan­de världen, och vad vi håller på att förlora. En fråga som de flesta kanske inte får efter tioårsålde­rn – men vilket är ditt favoritdju­r?

– Elefant. För deras intelligen­s. Och för att de är vegetarian­er precis som jag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden