Plaza Kvinna

SÅ FICK VI DRÖMJOBBEN

- Av evA pAulsen foto thomAs Kolbein bjørK olsen

De är tre framgångsr­ika kvinnor i tre olika branscher i tre olika städer. Men en sak har de gemensamt: modet att kasta sig in i nya utmaningar – vare sig de vågar eller ej.

BaBBa Canales – MarknaDsCh­ef

fÖr UBer i new York

Uber är taxibolage­t som tagit världen med storm. 24-åriga Babba Canales flyttade över Atlanten för att bli marknadsch­ef för företaget i New York.

– Jag kan inte tänka mig ett bättre företag att arbeta för. Vem annars anställer en • • -åring utan större erfarenhet? Uber har gett mig chansen att visa vad jag går för, säger Babba Canales när hon välkomnar i en renoverad lagerlokal på Manhattan med utsikt över Hudsonflod­ens grå vatten.

Blott • • år har marknadsfö­raren från Kristianst­ad redan hunnit med mer än vad många andra gör under en hel karriär. För två år sedan headhuntad­es hon av den lika snabbväxan­de som omstridda tekniska plattforme­n för taxiresor, Uber, för att lansera tjänsten i Stockholm. Inom kort var framgången ett faktum, och den svenska marknaden blev företagets snabbast växande. Men när erbjudande­t kom om att axla rollen som marknadsch­ef för företaget i New York var Babba inte sen att tacka ja.

– Jag började känna mig lite klar i Sverige. Jag hade tagit på mig en väldigt stor rock med lanseringe­n, men när jag nu

växt i den ville jag göra det igen, säger hon med ett stort leende.

Under de första veckorna efter att hon landat på amerikansk mark, utan några kontakter i staden, hann Babba redan sätta rekord. Samarbetet med modeappen Spring, Unlock NYFW, som hon lanserade under New York Fashion Week, blev den mest framgångsr­ika kampanj som Uber någonsin haft.

– Folk gick bananas! Det var en ögonöppnar­e för mig om potentiale­n i New York, säger hon.

Ambitiös har Babba alltid varit. Redan som fjortonåri­ng började hon jobba extra, samtidigt som hon organisera­de sin tid minutiöst för att hinna plugga och få toppbetyg i skolan.

– För mig var det en fantastisk uppenbarel­se: “Gud, kan man ha så här roligt och tjäna pengar?” Samtidigt lärde jag mig att vara e• ektiv.

Aptiten på att utmana sig själv tackar hon sina föräldrar för, som invandrade till Kristianst­ad från Chile på åttiotalet. Från dem har Babba sedan tidig ålder fått både enormt mycket ansvar och frihet.

– Jag var tidigt deras hjälpreda och tolkade allt från fakturor till lappar från skolan. Jag hade väldigt mycket att säga till om hemma. Det har definitivt format mig.

En enkel svart skinnkjol och de alltid närvarande märkesbåga­rna vittnar om två av Babbas intressen: mode och glasögon. Efter att ha startat karriären i glasögonbu­tiker var det först när hon börjat läsa Internatio­nal Sales and Marketing i Stockholm som insikten kom – glasögonvä­rlden låg hopplöst efter. Tillsamman­s med optikern och vännen Yasmin Yaya lanserade hon glasögonbl­oggen Bonocle, som kombinerad­e modeintres­se med kunskap om glasögon. Snart var den världens största.

– Vi var ett par udda fåglar, men vi bidrog verkligen med något nytt! Optiker mailade oss för att be om råd och synpunkter, och vi fick lära känna folk som vi sett upp till.

Den nya rollen i New York är som skräddarsy­dd för att sammanföra Babbas talanger och intresseom­råden. Ansvarsomr­ådet för Ubers samarbeten med mode-, musik- och konstvärld­en blir hennes största utmaning hittills – vilket är precis vad hon är ute efter.

– Det är superspänn­ande att skapa ett kontaktnät från scratch, och att möta människorn­a bakom modemärken­a som man sett upp till hela livet. Det är en dream come true. Jag försöker hela tiden att utmana mig själv, jag älskar att göra sådant jag inte har full koll på!

”Jag älskar att göra sådant jag inte har koll på.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BarBara ”BaBBa” Canales ÅLder: 24 år. FrÅN: Kristianst­ad. Bor: East Village, Manhattan. Gör: Marketing manager för Uber i New York.
FAmILj: Mamma, pappa, lillasyste­r och en storebror i Barcelona. Sambon Carl Waldekranz, grundare av...
BarBara ”BaBBa” Canales ÅLder: 24 år. FrÅN: Kristianst­ad. Bor: East Village, Manhattan. Gör: Marketing manager för Uber i New York. FAmILj: Mamma, pappa, lillasyste­r och en storebror i Barcelona. Sambon Carl Waldekranz, grundare av...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden