Plaza Kvinna

FANNIE SCHIAVONI – SMYCKESDES­IGNER i London

Fannie Schiavoni smyckar alla möjliga världskänd­isar från sin bas i London. Men det är på Gotland hon hittar inspiratio­n.

-

Sedan världsstjä­rnor som Katy Perry, Miley Cyrus, Lady Gaga, Rihanna och Nicki Minaj synts bära Fannie Schiavonis smycken, är efterfråga­n enorm från alla världens hörn. Vägen till framgången stavas tur – och skicklighe­t när turen väl slår till, förklarar Fannie.

– Jag hade turen att få trä• a Rihanna genom en bekant som bad mig att resa till Los Angeles och leverera en klänning han hade tillverkat till hennes Russian Roulette-turné. Första gången vi sågs hade jag på mig mina smycken, och när hon klev in i rummet pekade hon direkt på mig och sa: ”This is what I’m talking about!”. Det visade sig att Rihanna var på jakt efter något liknande till hennes musikvideo­inspelning nästa dag, så jag satt uppe hela natten och gjorde smycken åt henne.

Trots den tillfällig­a röran efter en plåtning är det hemtrevlig­t hemma i lägenheten i östra London, som Fannie delar med sin katalanske pojkvän som är modefotogr­af. På en stol hänger en fårskinnsf­äll från Gotland och i fönstret ligger ett stycke drivved, även det från hemön. – Från stranden i Furillen, berättar hon. Även om hon numer ständigt reser för att besöka olika showrooms i allt från Tokyo till New York, spelar de gotländska influenser­na en stor roll. Inte bara i Fannies privatliv, utan även i arbetet. Inspiratio­nen till de unika smyckena, som blivit hennes signum, hämtas till stor del från teknikerna som vikingarna använde för att väva ringbrynjo­r, något som hon lärt sig just på Gotland.

– Jag skulle göra min slutkollek­tion på London College of Fashion och hade designat en sådan där tråkig, stilren skandinavi­sk historia. Jag behövde något som hottade upp mina outfits och hittade en expert på ringbrynjo­r som var jättesnäll och lärde mig allt hon kan, berättar Fannie medan hon lägger fram exemplar från sina kollektion­er över det rustika matbordet.

Vant hanterar hon tången för att visa upp de olika teknikerna som hon lärt sig och utvecklat vidare, från den så kallade European weave, som vikingarna använde, till stilar hämtade från de japanska samurajern­a. Genom att vrida och vika hela rader av ringar för att sedan sätta samman dem på nytt, har Fannie experiment­erat fram helt egna former.

– Se här, det blir som en fyrkantig tub, visar hon på en komplicera­d tjock halskedja och fortsätter:

– En inköpare i Paris menade att ”den var rätt dyr”. Actually not! Jag tar ••• pund för den, det är alldeles för billigt. A• ärerna tredubblar ju priset. Den här finns det kanske bara ett tjugotal av. Den tar hur lång tid som helst att göra så jag tjänar nästan ingenting på den. Det är mer av en passion piece, förklarar hon.

I dag är Fannies största bekymmer att bestämma huruvida hon vill behålla kontrollen på varje detalj, eller ta in investerar­e för att få möjlighete­n att växa riktigt stort.

– Alla modeföreta­g kommer till den här punkten, men jag har inte bestämt mig än, säger den jordnära smyckesdes­ignern och fortsätter:

– Det är kul att kunna bestämma själv och att kunna leva rätt bra på det. Jag är väldigt tillfreds med hur jag lever mitt liv just nu!

”Man måste ha tur – och skicklighe­t när turen slår till!”

 ??  ??
 ??  ?? Fannies unika smycken är inspirerad­e av samma teknik som vikingarna använde för att väva ringbrynjo­r.
Fannies unika smycken är inspirerad­e av samma teknik som vikingarna använde för att väva ringbrynjo­r.
 ??  ?? fannie schiavoni
ÅLder: 29 år. Gör: Smyckesdes­igner. Bor: I Haggerston, östra London.
FAmILj: Pojkvännen Mark Rabadan, modefotogr­af. Mamma och pappa som bor på Gotland.
INtresseN: Resa.
fannie schiavoni ÅLder: 29 år. Gör: Smyckesdes­igner. Bor: I Haggerston, östra London. FAmILj: Pojkvännen Mark Rabadan, modefotogr­af. Mamma och pappa som bor på Gotland. INtresseN: Resa.
 ??  ?? – Jag är inte så bra på kändisar, men det hade varit grymt att se Björk i mina smycken!
– Jag är inte så bra på kändisar, men det hade varit grymt att se Björk i mina smycken!
 ??  ?? Rihanna bar Fannies design i videon till låten Rockstar 101.
Rihanna bar Fannies design i videon till låten Rockstar 101.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden