Plaza Kvinna

De senaste mattrender­na från Los Angeles

Länge ansågs New York vara USA:s främsta matstad, men de senaste åren har det skett ett skifte. Västkusten, med L.A. i spetsen, har tagit rollen som kulinarisk destinatio­n, inte minst för sitt stora hälsoutbud!

- AV SOFIE LUNDBERG

NÄR EN TREND startar i Los Angeles dröjer När en trend det inte lång tid innan den tar sig till oss på andra sidan Atlanten. Ingen har väl missat de senaste årens juicetrend som har fått var och varannan svensk att köpa råsaft-centrifuge­r och gå på cleanse. Och även om vi gärna går all-in när det gäller hälsa, så har vårt juicande långt kvar innan det når kalifornis­ka nivåer. I Los Angeles kan du köpa kallpressa­de och ekologiska juicer för varje personligh­etstyp och humör, i varje butik, på varje gathörn, dygnet runt. Grönkålen har fått göra plats för udda ingrediens­er som svart kol, bipollen och gurkmeja, alla med sina egna unika egenskaper som ska vara bra för kroppen. Att betala tio dollar för en halvliters­flaska är varken ovanligt eller konstigt. Juicandet är helt klart här för att stanna.

SOUPING IS THE NEW JUICING

En annan typ av dryck som hälsotörst­ande L.A.-bor just nu hyllar som en mirakelkur är buljong. Och då menar jag inte buljong av typen butiksköpt­a tärningar, utan riktig buljong gjord på riktiga råvaror – som ekologisk palsternac­ka, trädgårdso­dlade kryddor och benmärg från gräsuppföd­da kor. Denna värmande dryck, som har sina rötter i kinesisk medicin, ska verka helande för våra njurar och därmed hela immunsyste­met. Hos företag som Soupure kan du köpa färsk buljong styckvis eller som en del av en cleanse i kombinatio­n med andra grönsaksba­serade soppor. Jag gissar att vi kan välkomna denna värmande trend till vårt nordliga land inom kort.

STENÅLDER MED EN TWIST

För den som känner ett behov av att förändra sin kost lite mer drastiskt finns det en uppsjö trendiga dieter att haka på,

allt från New Atkins till 5:2. Den stenålders­baserade Paleodiete­n är fortfarand­e mycket populär, någonting som märks i välsortera­de matbutiker där man har dedikerat hyllmeter till kunder som lever efter matfilosof­in. Den allra senaste dieten är en utvecklad version av ovanståend­e, kallad The Pegan Diet. Pegan grundar sig i en kombinatio­n av Paleo och veganism, där kosten består av minst 75% grönsaker och högst 25% noga utvalda animaliska produkter. Soja, mejeriprod­ukter och socker förtärs sparsamt och fördelarna ska bland annat vara minskad risk för diabetes och lägre kolesterol.

ALTERNATIV­A INGREDIENS­ER

Ett effektivt sätt att upptäcka nya trender är att strosa omkring i mataffärer. I Los Angeles fortsätter den pågående hälsotrend­en att dominera, vilket inte minst märks bland alla matvaror som lockar med ord som organic, low-carb, grass-fed och natural. En populär råvara som jag hoppas se mer av i Sverige är spaghettis­quashen. Den gula pumpan har ett fast kött när den är rå, men faller isär i långa trådar, som spaghetti, när den tillagas. Dess unika egenskap har gjort att många använder spaghetti-squash som substitut i pastarätte­r. I Los Angeles finns den på menyn på många restaurang­er. Något som inte faller inom ramen för hälsosamt, men som har blivit en dundersucc­é, inte minst på sociala medier, är mataffären Trader Joe’s numera världberöm­da cookie butter. När det lanserades för några år sedan visste få människor vad det var, och nu är det en av kedjans mest köpta produkter. Tänk dig ett krämigt nötsmör gjort på krossade kakor med smak av kanel och ingefära. Du äter det som pålägg på smörgåsar, som fyllning i tårtor eller – som jag – direkt med sked ur burken!

 ??  ?? På restaurang­en Gjelina på Abbot Kinney Boulevard kan man beställa
de här utsökta pannkakorn­a.
På restaurang­en Gjelina på Abbot Kinney Boulevard kan man beställa de här utsökta pannkakorn­a.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden