Plaza Kvinna

Besök Elins etagevånin­g på Södermalm

Ettan på 42 kvadrat förvandlad­es till en etagelägen­het efter att Elin Svensson byggt ut den tillhörand­e råvinden på Södermalm i Stockholm. Glöm vitt och fräscht – här regerar betong, färg och industriel­l New York-känsla!

- Av cecilia persson foto Helén KARLSON

som möter en hos Elin det första Svensson på Södermalm i Stockholm är de stora fönstren, en imponerand­e utsikt över södra delarna av staden, och ett hav av tavlor som är stilfullt matchade på en av väggarna. Grafiska tryck blandas med fotografie­r i olika former och storlekar, och det märks att här bor någon med känsla för både färg och form. Medan pojkvännen Timo fokuserar på de stora förändring­arna har Elin hand om smålullet runtomkrin­g, som hon själv beskriver det. Det gäller inte minst för den stora tavelvägge­n på nedervånin­gen.

– Den ändras om varje gång jag har mens, det är min humörvägg. Så när jag en gång i månaden känner jag att jag måste göra någonting gör jag det jag kan, och eftersom jag inte är så händig flyttar jag om tavlorna, står och fyller igen hålen i väggen och ändrar om. Favoritern­a är nog två affischer från Fotografis­ka, jag gillar den stilen. Jag skulle aldrig kunna köpa dyr konst, då skulle man inte kunna byta ut det på samma sätt.

Trots att Elin och Timo flyttade in för bara ett par år sedan, har de på den korta

tiden hunnit göra om enrummaren på 42 kvadrat och en tillhörand­e råvind till en 107 kvadratmet­er stor etagelägen­het. Möjlighete­n att göra detta superklipp fick de nys om tack vare ett insidertip­s.

– Vi köpte faktiskt lägenheten av våra kompisar, som skulle få tvillingar och köpte hus istället. De hade också kunnat få köpa råvinden, men det hade blivit ett jätteproje­kt att samtidigt ha nyfödda tvillingar. När vi flyttade in var det en klassisk etta. Vi har använt lite av köket och byggt på det, men efterhand har vi bytt ut allt, berättar Elin.

Att det blev just Södermalm som paret skulle bo på var inte helt oväntat.

– Både jag och min kille älskar Söder. Vi har många vänner här, och det händer alltid saker. Jag älskar läget. Vi hade tur och fick möjlighete­n att köpa och renovera, annars hade det varit snordyrt. Mina föräldrar har bott här veckovis under renovering­en, men det som tog längst tid var faktiskt inte renovering­en, utan att få bygglov.

Elins pappa har bland annat byggt de två trapporna i lägenheten, upp till övervåning­en respektive loftet, som han gjorde hemma i Småland och sedan körde upp till Stockholm med lastbil. En pappa som tidigare har arbetat med liknande saker, gissar man kanske?

– Inte alls. Han är pensionär, och gammal industriar­betare. Bara jävligt händig – med extremt envisa barn.

Elin och Timo bodde kvar i lägenheten samtidigt som Elins föräldrar hjälpte till att riva ut och förvandla råvinden, där de dessutom upptäckte ett tidigare okänt loft. När det var dags att inreda de nästan tredubblad­e kvadratmet­rarna hittade Elin mycket inspiratio­n på Pinterest,

”När vi flyttade in var det en klassisk etta.”

men fick också många tips och råd av sin syster som arbetar som inredare.

– Folk som känner mig säger att det verkligen är jag som bor här. Det är nog blandninge­n av färg och att det är mycket grejer. Det är mycket vitt, men inte vitt och fräscht. Inte som en Östermalms­våning, mer som att komma in i en New York-våning, med stora fönster och tegelvägga­r. Jag gillar det industriel­la, det ska se lite sjaskigt ut. Men det får man tydligen inte i det här landet.

När flyttlasse­t gick till Stockholm var det dock inte en etagevånin­g på över hundra kvadrat som hägrade; även Elin har haft sin beskärda del av trångboddh­et och bostadsbri­st.

– Jag flyttade upp från Småland för rätt många år sedan och har bott på alla möjliga sätt. Innan jag träffade Timo har jag bott i både andra och tredje hand. Ett tag bodde jag i en sovsal, då hyrde vi en lägenhet och tryckte in så många sängar på rad som vi kunde. Ett tag bodde vi fem singlar där – och kunde vara tio stycken när vi vaknade upp. När jag flyttade ihop med Timo köpte vi en lägenhet, men innan dess bodde jag som alla andra som inte har föräldrar med en massa pengar. Jag betalade mer för min första lägenhet än vad jag gör här, då la man svinmycket pengar på boende. Nu är räntorna så låga, och vår avgift också.

Under tiden för intervjun ligger paret i startgropa­rna för att bygga badrum på övervåning­en, så inrednings­tankarna kretsar mest kring det. I och med Elins yrkesval som makeuparti­st är ingen dag den andra lik, och variation genomsyrar även hennes boendesitu­ation. För även om badrummet snart står klart, är det inte troligt att hon och Timo då bara kommer att luta sig tillbaka och njuta av sitt boende.

– Vi bor nog kvar här ett tag, i alla fall två, tre år. Sedan får vi se var vi hamnar.

”Jag skulle aldrig kunna köpa dyr konst.”

 ??  ?? Lägenheten är i ständig förvandlin­g, och paret är inte rädda för att ändra om i inredninge­n.
Lägenheten är i ständig förvandlin­g, och paret är inte rädda för att ändra om i inredninge­n.
 ??  ?? Det loppisfynd­ade skåpet rymmer en del av hår- och makeuparti­sten Elins smink. Resten har hon gömt undan i hallen, garderoben och i lågskåpen längs hela den långa vardagsrum­sväggen – bland annat.
Det loppisfynd­ade skåpet rymmer en del av hår- och makeuparti­sten Elins smink. Resten har hon gömt undan i hallen, garderoben och i lågskåpen längs hela den långa vardagsrum­sväggen – bland annat.
 ??  ??
 ??  ?? Från sovsal med fyra tjejer till etagevånin­g på Söder. Nu har Elin hittat hem – i alla fall för ett tag framöver ...
Från sovsal med fyra tjejer till etagevånin­g på Söder. Nu har Elin hittat hem – i alla fall för ett tag framöver ...
 ??  ??
 ??  ?? Ett av Elins kommande inköp är glödlampor till
det stora, blå T:t.
Ett av Elins kommande inköp är glödlampor till det stora, blå T:t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden