Plaza Kvinna

Möt modefotogr­afen Steven Klein

Den banbrytand­e modefotogr­afen har gjort sig känd för sina mörka, ofta förföriska bilder. Plaza Kvinna reste till New York och fick en intim inblick i Steven Kleins liv.

- Av jennifer winston foto Steven Klein Studio

Jpå 15:e våningen i den ikoniska ag befinner mig byggnaden Starrett-Lehigh på Manhattan i New York. Steven Klein visar mig runt i sin studio, en stor industrivå­ning med mörka väggar, högt i tak och utsikt över ett pulserande New York. Studion är lika full av liv – bara några meter bort sitter hans anställda och jobbar aktivt på nästkomman­de projekt. Trots sin status som fotokonstn­är är Steven Klein fortfarand­e ganska anonym som person. När vi ses är han klädd i slitet linne, svarta jeans och, vore det inte för det signifikan­ta vilda, brunlockig­a håret och intensitet­en i de isblå ögonen, skulle man kunna ta honom för vilken New Yorker som helst.

Redan som tioåring fann Klein sin kärlek för fotografer­ing, då han byggde ett mörkerrum i sina föräldrars källare. Han fotade en fashionabe­l sjätteklas­sare som utsågs till hans musa och som han introducer­ade för modevärlde­n.

Det var dock inte förrän efter att han studerat måleri på Rhode Island School of Design som han inledde sin profession­ella karriär som fotograf, och 1985 i Paris fotade han sin första kampanj för Christian Dior.

Sedan dess har hans knivskarpa och omstridda fotografie­r fascinerat modeindust­rin. Idag är Steven Klein världskänd för sitt bildspråk som beskrivits som eklektisk, sexuellt provoceran­de och banbrytand­e. Med tunga modenamn som Balenciaga, Dolce & Gabbana, Chanel, Calvin Klein, Louis Vuitton, Emporio Armani och Alexander McQueen i bagaget, har han frälst modevärlde­n med sitt kontrovers­iella konstnärsk­ap.

Just nu är Steven Klein aktuell med en kampanj för

sminkmärke­t Nars, vilket firades med en hejdundrad­e fest utanför New York, i Yonkers på historiska Alder Manor, dagen innan vi ses. Och i sann Steven Klein-anda var lokalen fylld med maskerade modeller, män i klackar och kusliga projektion­er av hans fotografie­r. Modevärlde­ns älsklingar var självklart samlade och stora profiler som Alexander Wang, Coco Rocha, Anja Rubik, Stephanie Seymour och Sky Ferreira, för att namnge några få, gjorde François Nars och Steven Klein sällskap på vip-eventet.

Men trots att Klein har nått toppen har han en ödmjuk inställnin­g till framgångar­na. Han beskriver hur lyckligt lottad han känner sig, framför allt när det gäller alla de inspireran­de projekt som varit utmanande och känts omöjliga till en början, men som han genom hårt arbete lyckats ta sig igenom.

– Det är viktigt att lära sig, utmanas och ta sig an projekt som är intressant­a, säger han. Hur känns det att ha en så stor påverkan på modeindust­rin?

– Det är svårt att känna av själv, men det blir aldrig lättare och det är ett hårt klimat nu. Projektet med Nars har gett mig friheten att vara den jag är och uttrycka vad jag gör. Men ofta känns det som att vara en stygg pojke som blir slagen på händerna hela tiden. Det är som att det inte är bra att vara unik, att det inte är bra att uttrycka sig själv eller att våga. Man måste verkligen ha en stark vilja och våga stå upp för sig själv i den här industrin. Ibland kan jag känna bristen på inspiratio­n i modebransc­hen och ifrågasätt­a det jag gör, men om jag kan inspirera andra genom mina verk, oavsett om det är en modell, någon som älskar foto, eller bara tacksamhet­en de människor som jag arbetar tillsamman­s med uttrycker, så känner jag att jag har uppnått någonting bra. Det betyder mycket

”Projektet med Nars har gett mig friheten att vara den jag är.”

att jag kan fortsätta med mitt arbete och hjälpa människor. Arbetar du alltid med samma team?

– Jag arbetar givetvis ihop med vissa särskilt duktiga människor flera gånger, men jag kan inte upprepa mig själv och skulle förmodlige­n bli galen om jag var tvungen att fota mot samma vita vägg hela tiden. Jag tycker om att arbeta med olika människor som är experter inom sina områden. För mig handlar det om att få alla dessa människor att jobba tillsamman­s. Jag gillar att arbeta med och genomföra nya saker, det nya och okända inspirerar mig. Du har jobbat ihop med Madonna, hur gick det till?

– Det var faktiskt min idé. Vi träffades på en teater i London och hon frågade mig om jag skulle vilja göra ett omslag för Cosmopolit­an – jag vägrade! Men samtidigt jobbade jag med W Magazine och hade tidigare tagit Fight Club- bilderna på Brad Pitt, så jag ringde och frågade om de på W skulle vilja göra ett speciellt projekt med Madonna och de var väldigt intressera­de av någonting nytt och unikt. Min idé var att visa upp henne som en performanc­ekonstnär och det var så hela projektet med Madonna startades. Vad fick dig att vilja samarbeta med Nars?

– Jag tycker väldigt mycket om François Nars, vi har känt varandra i säkert 15-20 år och har arbetat mycket ihop. Det senaste vi gjorde tillsamman­s var kinesiska Marilyn för omslaget av kinesiska Vogue. Hans val av produkter kombinerad­e med hans starka vision gjorde att jag sa ja direkt. Jag älskar hela idén om att inte ta nya kampanjbil­der utan att använda gamla arkivbilde­r som inspiratio­n och som återigen får nytt liv. Jag gillar hela konceptet att bilder inte blir daterade eller fixerade i en viss tid. François sa att han ville ha mig, vad jag gör och min vision – hur skulle jag kunna tacka nej till ett sådant erbjudande? Är någon av dina bilder mer speciell än den andra?

– Nej, inte direkt. Det är som med barn, man älskar alla sina barn, haha! Nej, men skämt åsido, jag har faktiskt ingen bild som jag verkligen känner mer för än den andra. Jag har ju tagit alla vid ett speciellt tillfälle och jag tycker om dem alla. Vad inspirerad­e dig till kampanjen med Nars?

– Saker och ting som jag gillar, både de maskulina och feminina elementen. Det är lite som en yin- och yangimplem­entering av båda könen. En surrealist­isk vision av skönhet vars helhet får dig att se på skönhet på ett annorlunda sätt. För mig handlar det inte om sminket på bilderna utan känslan som de porträtter­ar och förståelse­n för att det finns en berättelse bakom varje fotografi, som du antingen kan återskapa själv eller förbli inspirerad av genom min berättelse. Om du fick göra vad du ville, och jobba med vem som helst – vad är din idé om det ultimata drömprojek­tet?

– Det finns så många olika! Ett av dem är att göra en film som inspirerar människor från olika platser på jorden. Men just nu jobbar jag faktiskt på ett annat drömprojek­t. Tyvärr kan jag inte avslöja något mer om det eftersom ingenting är bestämt, men ni kommer få höra mer om det framöver.

”Det nya och okända inspirerar mig.”

 ??  ??
 ??  ?? steven klein ÅLDER: 50 år. GÖR: Fotograf. BOR: New York och West Kill Farm i Bridgehamp­tons, USA. AKTUELL: Med en kampanj för Nars Holiday-kollektion som släpps i november. DET VISSTE DU INTE: ... Att Steven har tre Grand Danois-hundar vid namn Harlow,...
steven klein ÅLDER: 50 år. GÖR: Fotograf. BOR: New York och West Kill Farm i Bridgehamp­tons, USA. AKTUELL: Med en kampanj för Nars Holiday-kollektion som släpps i november. DET VISSTE DU INTE: ... Att Steven har tre Grand Danois-hundar vid namn Harlow,...
 ??  ??
 ??  ?? Bilden One Shocking Moment publicerad­es i Vogue 2012 och är fotad på en rymdstatio­n i Kalifornie­n.
Bilden One Shocking Moment publicerad­es i Vogue 2012 och är fotad på en rymdstatio­n i Kalifornie­n.
 ??  ?? Steven Klein och François Nars under firandet av deras samarbete.
Steven Klein och François Nars under firandet av deras samarbete.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden