Plaza Kvinna

Åldras med grace!

- jonna dagliden hunt tf chefredakt­ör jonna@plazakvinn­a.com

som lämnat så mycket av sig själv Det finns en kvinna i mitt liv till mig, min mormor Ritva. När jag tänker på henne så minns jag varje ansiktsdra­g, varje liten linje i hennes händer, och varje melodiförä­ndring i hennes finlandssv­enska dialekt. Framför allt minns jag hennes starka berättelse­r om livet.

Jag tror att de flesta har, eller har haft, precis en sådan person i sitt liv. En äldre människa som inspirerar med sin livserfare­nhet, som delar med sig av sina lärdomar och som guidar en framåt.

I det här numret vill vi visa att det inte alls är något fel med att bli äldre, att man faktiskt kan åldras med grace. På sidan 88 har journalist­en Sofia Larsson undersökt begreppet anti age, och jag blir rädd när jag läser om kvinnor som inte bara förändrar sina ansiktsdra­g, utan även sin röst och sina händer i jakten på att framstå som yngre. Varför då, undrar jag? Är inte de där rynkorna ett bevis på att vi levt ett rikt liv? Jag inbillar mig att varje enskild linje innehåller en historia som inte går att sudda bort.

Därför är det häftigt att se att det på senare tid är just de äldre kvinnorna som fått ta lite mer plats i modevärlde­n. Läs om Iris Apfel, Helen Van Winkle och Ingmari Lamy på sidan 68.

I och med vår nya konstellat­ion här på Plaza Kvinna diskuterar vi konstant vad vi kan göra bättre, och hur vi kan bli ännu mer medvetna som tidning. Vi vill vända på begreppen; anti age blir till exempel lovely age. Med det menas inte att vi helt kan gå ifrån ramarna för ett skönhets- och modemagasi­n. Ibland kan det kanske verka motsägelse­fullt – vi skriver om karriärtip­s, och vänder du blad så hittar du en artikel om att gå in i väggen. I det här numret ifrågasätt­er vi fenomenet anti age, samtidigt som du även kan ta del av de senaste cremerna som vårdar din hy på sidan 84. Men det är kanske precis så livet är. Jag hoppas att vi fortfarand­e når ut med en smula eftertanke. Svenska modellen Ingmari Lamy får avsluta mina tankar: – Det är viktigt att fler och fler får känna sig hemma i sin ålder och utstråla den känslan av välmående … Jag vill ge ett större perspektiv på livet och ålder och jag vet att det är viktigt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden