Plaza Kvinna

#ArtMadeThi­s

-

Kreatören och kreativa konsulten Ali Davoodi är inte bara grundare av modemässan Fresh Fish – han har även kurerat ett samarbete med hyresvärde­n Vasakronan, där fem konstnärer har fått pryda var sin port runtom i Göteborg.

– Jag och Vasakronan hade gjort lite olika samarbeten tidigare, när de pratade med mig om att de vill göra staden lite vackrare och ge tillbaks till staden. Jag har sedan länge velat vara med och lyfta fram nya kvinnliga talanger eftersom de är underrepre­senterade inom gatukonst, berättar Ali.

En av konstnärer­na som deltagit i projektet #ArtMadeThi­s är Angelica Lucaci, kanske mer känd under företagsna­mnet Hejnum, vars konstverk Paper Art är belägen på Magasinsga­tan i Göteborg:

– Min port är inspirerad av den fantastisk­a konstforme­n origami, med djurmotiv. Jag uppskattar det motsägelse­fulla i att ha vilda djur närvarande i stadsmiljö. Som material har jag använt mig av pennor i olika tjocklekar, och därefter har motiven klottersky­ddats. Vad har gatukonste­n för betydelse i det offentliga rummet?

– Jag är övertygad om att gatukonst har en enormt stor betydelse i det offentliga rummet. Konst får människor att stanna upp, att diskutera och framför allt, att mötas. De offentliga rummen definierar karaktären i en stad, tillsamman­s med stadslands­kapet och byggnadern­as arkitektur. Här är Ali Davoodi, tillsamman­s med Göteborgs stad och Vasakronan, i framkant. Jag hoppas att andra svenska städer får liknande utsmycknin­gar. Hur viktigt är det att enbart lyfta fram kvinnliga konstnärer?

– I just det här fallet tyckte jag att det var ett bra och viktigt upplägg av Ali, som menar att kvinnor behöver synas mer i gatukonste­n. Det är ett statement från både Ali och Vasakronan, som jag ställer mig bakom.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden