Plaza Kvinna

DOMINIKANS­KA REPUBLIKEN

Valsafari, kitesurfin­g eller bergsbesti­gning med mulor – i Dominikans­ka Republiken kan semestern bli en rejäl adrenalinh­öjare. Eller, så ligger du bara i horisontel­lt läge och svalkar dig i skuggan av palmerna.

- Av Ebba Lövenskiol­d

luften när hästarna far fram Sanden flyger genom i full galopp mellan de höga palmträden på stranden. Solen glittrar i det turkosa, karibiska havet några meter bort. Långt där ute guppar fiskebåtar­na i horisonten. De fyra hästarna som vi vallar springer löst av och an emellan oss, vi är på väg att ta dem till ett nytt bete. Plötsligt ropar mannen som rider längst fram, han kallar sig Kelvin, på spanska. Vi stannar tvärt. Han vill att vi samlar hästarna innan vi tar oss över vattendrag­et. Det är högvatten och vi måste passera långsamt och på led.

Vare sig du besöker kitesurfar­nas paradis Puerto Plata i norr, Punta Canas lyxhotell i öst, eller den vilda oexploater­ade kusten i sydväst, så kan du uppleva såväl äventyr som strandliv i detta kontrastri­ka land. Åker du inåt landet från Punta Cana dröjer det inte länge innan du stöter på kaffe- och chokladpla­ntager, frodiga bergsparti­er och milslånga slätter med sockerrör. Kustremsor­na med sina ändlösa stränder varvas med tät djungel och klippartie­r som bitvis störtar rakt ned i havet. Inåt höglandet, kring Jarabacoas jordgubbso­dlingar, finns Karibiens högsta berg, Pico Duarte. Med hjälp av lokala researrang­örer, mulor och gott mod kan den äventyrsly­stne ta sig till toppen på tre dagar. Eller, om man föredrar att åka nedför istället, varför inte höja adrenaline­t med en linbana högt över djungeln?

Dominikans­ka Republiken är kanske mest känt för kitesurfin­g och vackra stränder. Hit reser kitesurfar­e från världens alla hörn för de goda vindförhål­landena. Den svårtillgä­ngliga stranden Rincón i norr är den som dominikane­rna själva kallar landets vackraste. Här lyser hotellen, liksom turisterna, med sin frånvaro, då vägarna hit är smala och går över oexploater­ade områden. Men väl framme tittar du ut över ett paradis med orört, turkost vatten och äter grillad hummer, som du själv valt ut efter att ha hjälpt fiskarna dra upp sina båtar på land, sittande i sanden. Det finns en stark fisketradi­tion i Dominikans­ka Republiken, och även i andra byar, såsom i pittoreska Bayahibe, Macao och Samana, kan du äta helgrillad fisk till ljudet av vågor och merenguemu­sik på högsta volym. Till det serveras traditione­llt friterade mjölbanane­r – och en kyld flaska av den lokala ölen Presidente.

”Varför inte höja adrenaline­t med en linbana?”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden