Plaza Kvinna

RIO DE JANEIRO

Vandra i regnskog, bergsklätt­ra eller utöva yoga på stranden – är du ute efter en aktiv äventyrsse­mester är Rio de Janeiro garanterat något för dig!

- Av Valerie Wigardt

FÖR 3,5 ÅR SEDAN flyttade jag till Rio – och föll För 3,5 år sedan pladask för den naturliga skönheten och den vibrerande stämningen. På portugisis­ka kallas Rio för Cidade Maravilhos­a, som betyder den underbara staden, och inget annat smeknamn kunde passa bättre. I staden, som är byggd utefter stranden och har höga berg med regnskog bakom sig, finns det alltid något nytt att upptäcka och mängder av äventyrsak­tiviteter att prova på. Det unika med Rio, som faktiskt är hem för över 9 miljoner invånare, är att det är en storstadsm­etropol fast i paradismil­jö. De vackra stränderna och det blå vattnet skulle lika gärna kunna tillhöra en resort någonstans i världen, och när man sitter i bilkö ser man ofta vackra papegojor och små apor omkring sig.

Lokalbefol­kningen i Rio kallar sig för Cariocas och är kända för att vara livsnjutar­e och älska sin stad mer än något annat. Strandkult­uren är väldigt speciell – där trängs fattiga med rika och turister med lokalbefol­kningen. Minimala bikinis är ett måste – alla är stolta över sina kurviga kroppar. Samtidigt är det mycket aktivitete­r som försiggår på stranden, folk joggar, tränar och utövar yoga. Mat och dryck köper man av någon av försäljarn­a som går förbi, eller i en av alla de kiosker som ligger med jämna mellanrum längs stranden. Glöm inte att beställa en iskall färsk kokosnöt, som ger naturlig återhämtni­ng när man känner sig uttorkad efter en dag i solen.

Varje berg erbjuder en ny vy över staden, och det går att hika upp på nästan alla toppar. Det finns alltifrån riktiga bergsklätt­ringar till vandringar uppför och det gäller att ha en bra guide med sig (går att boka via hotellen) eftersom spåren kan vara svåra att hitta för en nybörjare. Vandringss­tråken går oftast genom grön, frodig regnskog med alla möjliga spännande växter, och där är det inte ovanligt att man ser ödlor, apor och vackra fåglar. Vandringar­na kan vara tuffa i värmen, men belöningen är utsikten över staden när man kommer upp till toppen. Se till att ta med mycket vatten, och kamera för att ta några vackra bilder från toppen!

Arraial do Cabo är en fiskeby och ett naturreser­vat som ligger intill Buzios. Vattnet är kristallkl­art och sanden är vit och finkornig, det känns som att hamna mitt i Karibien. Har man tur kan man stöta på jättesköld­paddor och valar och det är vackert att snorkla. Stränderna når man lättast med båt och det bästa är att få en av de små fiskebåtar­na inne i byn att köra runt en under en dag. Man kan ta med sig mat och dryck på båten eller stanna på någon av stränderna som har små restaurang­er. Arraial do Cabo är ganska svårtillgä­ngligt vilket gör att det mest är brasilians­ka turister som hittar hit, men det är en spännande upplevelse och väl värt mödan!

 ??  ??
 ??  ?? Brigitte Bardot besökte ofta Buzios med sin brasilians­ke pojkvän, och det finns till och med en staty av henne på den lilla hamnpromen­aden i stadens centrum.
Brigitte Bardot besökte ofta Buzios med sin brasilians­ke pojkvän, och det finns till och med en staty av henne på den lilla hamnpromen­aden i stadens centrum.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden