Plaza Kvinna

klappar med hjärta

Varför inte kombinera julfirande­t med att göra gott? Här hittar du varumärken och organisati­oner som värnar om de som behöver det lite extra.

-

Secret Santa Jönköping förmedlar gåvor till barn i familjer som har det tufft ekonomiskt. Leta upp en liknande Facebookgr­upp eller organisati­on i närheten av dig – eller varför inte starta en själv i din stad?

Skokartong­sappellen har under tidigare jular, och under hösten, anordnat insamlinga­r av kläder och annat utanför Kulturhuse­t i Stockholm. Håll utkik på Facebook efter datum och tider.

Mammaboxen samlar in allt som en blivande eller nybliven mamma kan tänkas behöva, som bindor, blöjor och nappar, som sedan skänks till nyanlända flyktingkv­innor. Det ideella initiative­t startade i Osby men finns nu på flera platser i landet.

Hos organisati­oner som Röda Korset, Myrorna, Erikshjälp­en och Stadsmissi­onen säljs dina skänkta kläder, möbler, husgeråd och liknande i deras egna butiker, för att generera pengar till arbetet med hemlösa, flyktingar och andra utsatta. Till Humana Sverige kan du skänka kläder och skor, och Emmaus tar emot det mesta utom möbler.

Hur ka n jag engag era mig ?

1. Natassia Fry, Kompis Sverige:

– Om du vill starta något själv uppmuntrar jag ändå samverkan med andra. Då kan du lättare sätta upp tydliga mål och se vad som görs idag, detta för att kompletter­a varandra på bästa sätt.

2. Caroline von Uexküll, Svenska med baby:

– Jag tror att man ska försöka hitta ett engagemang som passar en själv och införliva det i vardagen. Vi ser ofta en rädsla för att ta på sig för mycket – men alla blir mer engagerade än vad de tänkt från början. Ska man till exempel gå till lekparken eller förskolan känner många att man lika gärna kan göra det tillsamman­s med Svenska med baby.

3. Ebba Åkerman, Invitation­sdeparteme­ntet:

– För några år sedan hjälpte jag till med läxhjälp i Husby, det är en bra början. Gräv där du står och fundera på vad som driver dig och vilket problem det är du vill lösa. Då är det bäst förutsättn­ingar för att det blir ett långsiktig­t engagemang.

4. Nikita Feiz, Asylrättst­udenterna:

– Var inte rädd, och känn inte att du måste göra allt på en gång – utan att du bidrar med det du kan. Det finns massor av olika initiativ och man kan engagera sig i precis vad som helst, som till exempel studiecirk­lar där man lär sig svenska. Så var inte rädd, och inse att det är en unik möjlighet att få träffa människor med andra möjlighete­r och bakgrund än en själv.

Vi gör vad vi kan

– samlade in nio miljoner kronor på en vecka Ett av de initiativ som har fått överlägset mest uppmärksam­het sedan bilden på Alan spreds över världen är Vi gör vad vi kan, som på drygt en vecka samlade in över nio miljoner kronor.

Allt började efter Paula Stenström Öhmans semesterre­sa till Lesbos, dit många flyktingar kommer, berättar Petra Kauraisa, som till vardags arbetar som pr-konsult. Paula och hennes familj spenderade semestern med att hjälpa till på olika sätt, och när de kom hem startade hon och Petra tillsamman­s med en grupp vänner vad de då trodde skulle vara ett småskaligt projekt. Men efter att ha uppmärksam­mats av bland annat Henrik Schyffert var initiative­t plötsligt det mest omtalade i sociala medier.

– Jag tror att det dels handlade om tajming; vi lade ut en fråga på Facebook bara dagar innan bilderna på Alan spreds och då fanns det någonstans folk kunde vända sig. Sedan spreds det viralt, så som det ofta gör, och blev jättestort. En del menar att man slår ut lokala aktörer genom att skicka ned saker, och att etablerade organisati­oner gör mer nytta. Vad säger ni om det?

– Det är ju en relevant åsikt. Samtidigt är Lesbos en liten ö, där utbudet av skor och vinterjack­or är begränsat. Många andra organisati­oner jobbar inte med materialbi­stånd, men samtidigt finns det ett behov, särskilt när det börjar bli kallare. Även om man stödjer oss kan man stödja andra organisati­oner också. Det ena behöver inte utesluta det andra – bara man gör något. Du var på Lesbos i höstas – vad upplevde du där?

– Det var som att öppna dörren till ett parallellt universum. Till den här lilla ön kommer mellan 1 000 och 4 000 flyktingar per dag, vilket det har gjort i över ett år, men det finns ändå väldigt lite mottagning­ssystem och på stranden finns nästan bara volontärer. Vi fick se verklighet­en bakom mediebilde­n och möta nedkylda barn, personer med hjärtflimm­er och höggravida kvinnor som tagit sig dit i dessa gummibåtar.

FYRA KLAPPAR FÖR EN GOD SAK

01. Sedan i slutet av november finns J. Lindebergs capsule collection, bestående av en t-shirt i dam- och herrmodell samt en scarf med trycket I am woman, i alla deras butiker, webbshopen och hos utvalda återförsäl­jare. All vinst från kollektion­en går till FN:s jämställdh­etsorganis­ation UN Women, som arbetar för att stärka kvinnors rättighete­r världen över.

02. För varje klocka som säljs genom Michael Kors projekt Watch Hunger Stop skänker företaget 25 dollar till FN:s World Food Programme, vilket innebär hundra näringsrik­a mål mat till behövande barn världen över.

03. När du köper Childhoods armband för 100 kronor stöttar du deras arbete med att förhindra övergrepp och utnyttjand­e av barn, genom att samarbeta med lokala projekt världen över som man anser både har bättre insikt i problemati­ken och ofta finns kvar på längre sikt. Armbandet finns att köpa på childhood.se samt hos Apoteket Hjärtat, Lloyds Apotek och Polarn O. Pyret.

04. Svenska välgörenhe­tsorganisa­tionen Falling Whistles är kanske mest förknippad med sina halsband i formen av just visselpipo­r, som säljs till stöd för kampen för fred i det krigsdrabb­ade Kongo. Nu har företaget Red Collar Project tagit fram en rad t-shirtar med tryck som We the free, What about equality och What about liberty, där allt överskott doneras till Falling Whistles.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 02
02
 ??  ?? 01
01
 ??  ?? 04
04
 ??  ?? 03
03

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden