Plaza Kvinna

TONER av parfym

I årtusenden har parfym varit lika med lyx och flärd. Men vad är det egentligen som gör att vi dras till en specifik doft? Upptäck en helt ny värld där parfym jämförs med musik.

- Av susanne barnekow illustrati­on gaia padovan

sig med upplevelse­n att en De flesta kan nog identifier­a specifik lukt väckt liv i avlägsna känslor och minnen. Plötsligt står du i ditt tonårsrum, myser med en gammal kärlek, eller stiger av planet på din första utlandsres­a. Doften av nybakade bullar kan få dig alldeles varm inuti samtidigt som förnimmels­en av en specifik parfym kan få dig att må illa. Den doft som för någon represente­rar en känsla av välbehag kan för någon annan upplevas som ett starkt obehag.

Vårt luktsinne är otroligt komplext, vi människor kan urskilja åtminstone 1 000 miljarder olika dofter – vilket också gör det till vårt mest känsliga sinne. Med tanke på att vi faktiskt bokstavlig­en tar in vår omvärld, genom att andas in små molekyler som fastnar på våra doftrecept­orer, kanske det inte är så konstigt att vi uppfattar dem olika?

Vissa motbjudand­e lukter uppfattas som obehagliga av praktiskt taget alla människor och dessa kopplingar verkar vara medfödda. De stimulerar nämligen en alarmbered­skap i vår hjärna, som till exempel att det kan vara farligt för oss att äta rutten mat. Det är också mycket vårt doftsinne gör utan att vi är medvetna om det. Det spelar till exempel en stor roll vid val av partner. Studier har nämligen visat att vi föredrar doften av en människa där immunförsv­aret skiljer sig från vårt egna. På det sättet kommer man nämligen öka chanserna att producera friska barn tillsamman­s.

Med kunskapen om vårt luktsinne till grund, känns det självklart att vi människor skapat olika sätt att använda doft. Idag är parfym ett sätt att uttrycka vem man är och många har säkert en eller flera signaturdo­fter i sitt badrumsskå­p. Det dagliga parfymspru­tet kan ibland kännas mer självklart än underkläde­r och det är en lika självklar accessoar som väskan eller smycket.

Det är inte bara idag som parfymen spelar en stark roll i vårt samhälle, även historiskt sett har den kommit att betyda mycket för oss människor. Även om anledninga­rna till att vi använt parfym förändrats genom tidens gång är vissa fortfarand­e desamma – för att påvisa en hög social status, täcka obehagliga odörer, behaga gudarna, locka till sig en partner eller förstärka sin personliga image.

Vi hittar några av de första parfymspår­en i Mesopotami­en och antikens Egypten. På den tiden tillverkad­es parfymerna oftast av vegetabili­ska eller animaliska oljor, till vilka man adderade olika doftämnen, som till exempel kryddor och örter. Formen på parfymen bestod då vanligen av balsam eller salvor. Den äldsta parfymen man återfunnit är över 4 000 år gammal och hittades i en utgrävning på Cypern. Enligt mytologin – i kärleksgud­innan Afrodites hem. Man tror att platsen var en enorm parfymfabr­ik och att den försedde tempel med diverse dofter. Den uråldrige parfymen doftade bland annat av lavendel, rosmarin, tall och koriander. Visst är det häftigt att man än idag kan föreställa sig hur det doftade?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden