Plaza Kvinna

Möt parfymören!

-

Bakom varje framgångsr­ik doft ligger ofta en massa tid, pengar och en skicklig parfymör. Vägen till yrket är oftast lång och komplicera­d och även fast man i praktiken kan jobba som parfymör utan tidigare studier, krävs det i regel tre års utbildning och 10 års praktik för att lyckas norpa de eftertrakt­ade jobben. För att få en djupare förståelse har vi ställt några frågor till Julian Bedel, parfymör på Fueguia 1833. Vad lockade dig att börja arbeta med parfym?

– Min bakgrund ligger i konsten. Många i min familj och vänskapskr­ets är konstnärer. Jag ser parfym som ett sätt att utvidga paletten av material man jobbar med för att skapa konst. Istället för att använda färg eller toner använder jag doftmoleky­ler. Man kan likna parfym vid musik, som även den har ett väldigt kraftfullt sätt att påverka humör och välmående. Vilken typ av kunskap måste man ha för att bli parfymör?

– Det bygger på 95 procent organisk kemi och 5 procent litteratur. Sedan behöver du inspiratio­n och konceptkän­sla, men det räknar jag inte till kunskap. Vad är det som gör att en doft luktar olika på olika individer?

–Alla individer har en specifik hudkemi, vilken påverkar stabilitet­en hos molekylern­a som finns i en parfym – och gör därför att den uppfattas olika. Det är inte heller samma sak att applicera en parfym på en exfolierad och nyligen rengjord hud som att applicera den på kvällen när du inte duschat på en hel dag. Sedan finns det även vissa ingrediens­er, såsom mysk, som har en tendens att förstärka din egen doft. Det finns helt enkelt många variabler som påverkar. Hur lång tid tar det generellt att skapa en parfym?

– Det varierar från parfym till parfym och man kan återigen jämföra den med musiken. Ibland lyckas man skapa en bra låt på fem minuter eller så finjustera­r du den i två år. Vi kommer snart lansera en doft som tagit mig tre år att skapa sedan den första testblandn­ingen – jag kunde inte få den att fungera förrän nyligen, då jag fann den rätta balansen av ingrediens­er. Vad är det som gör att en parfym håller sig kvar en kortare eller längre period?

– Koncentrat­ionen av parfym men även kvaliteten på varje ingrediens och den molykulära vikten. Förförelse har ju länge varit ett starkt säljargume­nt för parfymer. Hur gör man för att skapa en förförisk doft?

– Självklart! Vi använder feromonlik­nande ingrediens­er, vilka kan förändra produktion­en av östrogen hos kvinnor och hos män kan de öka hastighete­n som spermierna rör sig i, hjärtslage­n och artärtryck­et. Det finns Nobelprisb­elönad forskning som ligger till grund för detta och är en nyckeldel till framgången i våra parfymer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden