Plaza Kvinna

ANDREA OCH ELLEN – smyckar med naturen som grund

Från New Yorks myllrande gator till den svenska naturen – Andrea och Ellen hämtar det bästa från två världar. Resultatet är Drakenberg Sjölin – ett välbehövli­gt inslag på den svenska smyckesmar­knaden.

-

Andrea Drakenberg och Ellen Sjölin möttes för första gången genom gemensamma bekanta år 2000, då på andra sidan Atlanten, när de båda jobbade i New York under några månader. Men trots en gemensam kärlek till enkel estetik och den skandinavi­ska naturen, skulle det dröja ända till 2009 innan de bestämde sig för att göra business ihop och starta smyckesmär­ket Drakenberg Sjölin. Då hade de båda skaffat sig utbildning­ar inom helt olika områden, men har ändå en hel del gemensamt, berättar Ellen.

– Andrea har gått på Konstfack och jag är utbildad ekonom, men samtidigt är hon ganska mycket ordning och reda, och jag är rätt kreativ. Så jag är konstnärss­jälen med ekonomutbi­ldning, och Andrea är kreatören med koll på läget.

Beslutet att starta Drakenberg Sjölin togs efter en middag, då Andrea hade tagit med sina egendesign­ade smycken som Ellen genast fattade tycke för. Då hade Ellen nyligen sagt upp sig från sitt arbete och startat ett eget företag i form av en agentur, men de bestämde sig tidigt för att satsa helhjärtat.

– Vi bestämde redan från början att vi inte skulle harva oss fram med ett annat jobb vid sidan om, utan att om vi skulle göra det här skulle vi satsa direkt. Så vi satt rätt länge och pratade om varumärket och företaget, och hittade verkligen värdeord som fungerar i varje led – bland annat enkelhet, omtanke, tidlöshet och naturlig elegans, säger Andrea.

Värdeord som ser ut att fungera på den svenska marknaden – idag har företaget flera anställda, och omsättning­en växer för varje år. Inspiratio­nen till duons stilrena smycken, som oftast är i silver, hämtas ofta från naturen, och nyligen lanserades även en inrednings­linje med samma estetik. Men stilrenhet och viljan att faktiskt sälja sina produkter var inte något som omfamnades under Andreas utbildning på Konstfack. Hon fick ständigt höra att hennes smycken var för fina och för kommersiel­la, och när hon skulle göra sitt examensarb­ete blev hon förbjuden att jobba i silver – men gjorde det ändå, berättar hon.

Strax efter att Andrea och Ellen hade startat företaget ville de få en plats på Konstfacks Transit Kulturinku­bator, där nyutexamin­erade kreatörer ansöker om en gratis kontorspla­ts i ett och ett halvt år.

– Jag kom från ekonomivär­lden till Konstfack, där jag efter ett tag märkte att det var fult att säga att man vill sälja. Inför intervjun med de som bestämmer över platserna erbjöd jag mig att fixa pitchen och förbereda en presentati­on. Andrea bara tittade på mig och sa att det nog är bäst om hon sköter snacket … Framför juryn hörde jag sedan henne säga att vi är ”staaackars hantverkar­e” som inte har någonstans att sitta, och att vi ju måste få uttrycka oss kreativt. Responsen var: ”Självklart ska ni få en plats här”. Det var väldigt härligt att få sitta i en helt ny miljö, som en helt annan värld, berättar Ellen.

Idag har Drakenberg Sjölin en egen butik och ett huvudkonto­r i Gamla Stan i Stockholm, och produktern­a finns hos över 80 återförsäl­jare i Sverige.

– Vi hade inte mycket kontakter alls när vi började, vilket jag är övertygad om var en fördel. Alla säger att det är en jättetuff bransch och hade kanske inte trott på att starta ett märke som detta, medan vi tänkte: ”Vadå, det är ju en jättefin produkt”. Om vi varit i branschen innan hade vi kanske tänkt annorlunda, säger Andrea.

”För varje smycke i serien Leaf går det åt två riktiga löv, som trycks mot silvret för att skapa mönstret på ovan- och undersidan. Vissa delar i produktion­en, som denna serie, får ta lite längre tid. Varje smycke blir som ett eget löv, och man fascineras över mönstret.”

 ??  ?? DRAKENBERG SJÖLIN Grundades: 2009 av Andrea Drakenberg, 36 år, och Ellen Sjölin, 36 år. Huvudkonto­r: Gamla Stan, Stockholm.
DRAKENBERG SJÖLIN Grundades: 2009 av Andrea Drakenberg, 36 år, och Ellen Sjölin, 36 år. Huvudkonto­r: Gamla Stan, Stockholm.
 ??  ?? Supermodel­len Caroline Winberg visar upp smyckena i Drakenberg Sjölins lookbook.
Supermodel­len Caroline Winberg visar upp smyckena i Drakenberg Sjölins lookbook.
 ??  ??
 ??  ?? Nu lanserar Drakenberg Sjölin även en kollektion för hemmet.
Nu lanserar Drakenberg Sjölin även en kollektion för hemmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden