Plaza Kvinna

Erik och emilia – skapar hållbara bågar

En del är noga med att separera arbete och privatliv – medan andra förenas i både bolagsenga­gemang och giftermål. E&E Glasses är den norrländsk­a sagoberätt­elsen om paret som driver Sveriges första ekologiska glasögonmä­rke.

-

Emilia och Erik Lindmark träffades för första gången 2008 i korridorer­na på universite­tet i Umeå, där de båda studerade till civilekono­mer med inriktning mot socialt entreprenö­rskap. Men det var i kärleken till den norrländsk­a naturen som de fann varandra på riktigt.

– Vi brukar säga att det var efter en klassisk scootertur i Ammarnäs, 36 mil inåt landet från Umeå, som vi bestämde oss för att starta E&E Glasses. Det är verkligen urbilden av Swedish Lapland, det finns så mycket olika naturtillg­ångar där som vi brinner för och ville göra något av, säger Emilia.

Emilia och Erik startade företaget 2010, och det var bara strax innan som de blev ett par även privat. Redan från början visste de att de ville starta något tillsamman­s, men visste bara inte vad. Att det skulle bli just glasögon hade nog inte många gissat – varken Emilia eller Erik hade någon erfarenhet inom vare sig design eller optik.

– Det kom ur att vi båda har glasögon och inte tyckte att utbudet var så bra. Vi var båda studenter och om man ville ha ett par riktigt snygga bågar var det jättedyrt. Så det blev en kombo av ett lite bättre pris och en hög modegrad, och vi ville komma bort från det här: ”Åh nej, jag måste ha glasögon”, berättar Erik.

Med namn som Abisko, Norrlandsv­iol och Ensamheten på sina bågar tar E&E Glasses fasta på det norrländsk­a arvet. Och även om bågarna idag tillverkas i Italien, är målet på sikt att ta hem produktion­en till Sverige och Norrland för att både skapa arbetstill­fällen och ha ännu bättre koll på produktion­en. Men redan nu är

alla företagets kollektion­er, utom den allra första, ekologiska, vilket bland annat betyder att ftalaterna, som används som mjukgörand­e ämne i plast, är borta och att bågarna är helt nedbrytnin­gsbara.

– Inom en femårsperi­od kommer vi ha tagit hem produktion­en till Sverige. Vi jobbar tätt med designhögs­kolan här i Umeå och tittar bland annat på hur man skulle kunna jobba med 3D-skrivare. Det är inspireran­de att jobba med studenter – de är så kreativa och kommer från hela världen med nya infallsvin­klar, säger Emilia.

Men även Emilia och Erik trivs alltså minst sagt i varandras sällskap. I maj i år, under en ovanligt kall vår, stundade bröllopet i Fjällnäs, och firandet pågick i dagarna tre på ett anrikt spahotell i trakten.

– Många frågar: ”Hur orkar ni vara gifta och jobba ihop?”. Men det blir en livsstil, och det är alltid högt i tak. Vi gillar att resa och att nå våra mål tillsamman­s, och förstår verkligen varandra när vi pratar vid middagen om hur dagen har varit. Vi bråkar aldrig om disken, bråkar vi om något handlar det om viktigare saker, och dessutom ses vi ändå inte varje dag. Men eftersom jobbet är en så stor del av ens liv gör man väl det hellre med någon man verkligen tycker om? avslutar Emilia.

”I de samiska årstiderna finns det åtta olika säsonger, vilket är väldigt inspireran­de. Om man tar L.A. som exempel har de samma klimat året om, medan man i Lappland kan uppleva till exempel Isbrytning­en eller Evig sol, då det är ljust dygnet runt.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden