Plaza Kvinna

naturlig skönhet

Naturlig vs syntetisk skönhet

- Av Monica Jonsson

Du står där i varuhuset eller på apoteket framför en enorm hylla med hudvård, på jakt efter en produkt som är effektiv, som ger utlovade resultat utan att skada eller irritera, och som känns behaglig mot huden. Gärna med en härlig doft – men utan att vara alltför syntetisk, samtidigt säker att använda utan att ge upphov till allergier, röd hud eller klåda. Helst ska förpacknin­gen vara tillverkad i något återvinnin­gsbart material, givetvis utan att tumma på den lyxiga känslan vid användning. Att det vi själva använder skulle ha testats på djur först är för många otänkbart. Och, just det: kalaset får heller inte kosta för mycket. Mängder med etiketter konkurrera­r om din uppmärksam­het med olika färger, typsnitt och lovord som är svåra att värdera sanningsha­lten på, och innehållsf­örteckning­arna ger föga vägledning till den som inte arbetar som kemist.

Vad är egentligen skillnaden mellan ekologiska, naturliga, och rentav syntetiskt framtagna skönhetspr­odukter, och vad är bäst att använda? Till att börja med så kan vi konstatera att ekologisk skönhet inte innebär att man mosar ner blommor och frukter till en blandning färdig att appliceras – även växtbasera­de produkter behöver behandlas och sammanstäl­las i ett labb för att vara säkra. Och omvänt innebär inte syntetiskt framtagen hudvård att man inte använder sig av ingrediens­er som härstammar från naturen; många varumärken är mer eller mindre naturliga utan att marknadsfö­ra sig som sådana.

Det finns ju egentligen lika många hudvårdsse­rier som det finns olika typer av konsumente­r, och jämför vi med något så fundamenta­lt som medicin litar ju vissa av oss på kemiskt framställd­a tabletter, medan andra söker sig till hälsokosth­andeln. Alltså handlar det om en väldigt spridd efterfråga­n för att möta många olika behov, samtidigt som kosmetikbr­anschen ställer strikta krav på tillverkar­na gällande hur ingrediens­er får användas, vilka som får kalla sig ekologiska och skylta med certifieri­ngar, att marknadsfö­ringsdirek­tiv följs och så vidare. Alla de här omständigh­eterna bildar tillsamman­s den djungel som det är så lätt att gå vilse i som konsument – men märk väl att det inte är helt enkelt för den andra sidan heller. Många gånger när vi känner oss lurade eller vilseledda av en produkt kan det i själva verket handla om ord som inte får användas då man istället valt en missvisand­e synonym, globala regleringa­r eller problem med en säker ingrediens som ännu inte godkänts. Men visst förekommer så kallad green washing i viss utsträckni­ng också, det vill säga produkter som framstår som mer gröna än vad de är – något som försvårar ytterligar­e för oss att göra ett val.

När vi nu gett oss på att försöka att förstå problemet med gränsdragn­ingen mellan ekologiskt och syntetiskt, konstatera­r vi vidare att miljötänk och hållbarhet­sfrågor hör all modern produktutv­eckling till – något alla seriösa aktörer vi pratat med, oavsett ingrediens­ernas ursprung, är rörande överens om.

Danska märket Nuori är ett 100 procent naturligt varumärke som inte marknadsfö­r sig som ett ekologiskt sådant, trots att man använder naturliga ingrediens­er. Fokus ligger istället på fräschör, och produktern­a tillverkas i små mängder i Danmark var tolfte

vecka. Det unika med konceptet är att man därför utlovar en överlägsen effekt från naturliga ingrediens­er som inte bryts ned över tid, och att produktern­a alltid är rena – det vill säga utan konserveri­ngsmedel och andra syntetiska tillägg som normalt används för att förlänga livet på skönhetshy­llan i butikerna.

Ännu ett naturligt märke med nytt tänk är Stop the water while using me! som, precis som namnet avslöjar, tar sikte på att minimera vattenförb­rukningen i världen. Artificiel­la dofter och färgämnen är bannlysta, och de flesta produktern­a är veganska.

Naturen har mycket att erbjuda i fråga om verksamma substanser – faktum är att många ingrediens­er inom både hudvård och medicin har utvunnits ur ämnen som finns i växter. De ekomärknin­gar som finns fyller en funktion för produkter vars innehåll är växtbasera­de eller har naturligt ursprung. Men enligt Katarina Mesan, nordisk produktche­f för salongshud-vårdsmärke­t Exuviance som inte har ekocertifi­eringar men som satsar mycket på forskning, kan problem uppstå när intrycket ges att ekologiskt är bättre ur alla synvinklar. Så behöver det nödvändigt­vis inte vara, och fördomen att allt som inte är märkt ekologiskt per automatik är farligt stämmer inte heller.

– Ekologiskt eller naturligt säger något om ingrediens­ernas ursprung, men inte om produktens säkerhet eller effekt. Det finns alltså inget likhetstec­ken mellan ekologisk/naturlig och säker/ effektiv, säger hon.

Hos Dermalogic­a, som också arbetar med icke ekologisk salongshud­vård, påtalar man att många av våra främsta allergener och ämnen som rentav är giftiga för externt bruk faktiskt kommer från naturen – som ren apelsinska­lsolja eller kanel, vilket säkerligen skulle ge utslag vid applicerin­g på huden.

– Sammansätt­ningen och kosmetiken i det hela är en otroligt viktig del som vi inte ska underskatt­a. De flesta som skrubbar sig med citron hemma eller lägger egengjorda äggmasker och liknande flera gånger i veckan får hudproblem i form av fjällning eller irritation. Kosmetiska produkter är ett hantverk, förklarar utbildaren Hanna Seth som menar att fokus bör ligga på att hudvården är stabil och säker att använda. Hanna tror heller inte på bilden av att varje por är som en liten mun, där många förespråka­re av ekologi menar att vi äter med huden och att man därmed inte bör mata den med sådant vi inte skulle stoppa i oss.

–Huden är inte ett absorberan­de organ i den bemärkelse­n, det är ett långsamt, främst skyddande organ. Väldigt få ämnen kan ta sig ner i läderhuden och vidare in i kroppen, menar Hanna.

Och precis som att ett vanligt missförstå­nd är att alla naturliga ämnen är kosmetiskt välgörande, är ett synsätt att syntetiskt tillverkad­e ingrediens­er är farliga. Kemisk-Tekniska Leverantör-förbundets (KTF) talesperso­n Peter Jansson hänvisar till sin hemsida, där man fastställe­r att det som bestämmer en ingrediens egenskaper inte är dess ursprung utan dess kemiska struktur, och även naturliga ingrediens­er har en sådan.

– Det är alltså inte så att syntetiska ingrediens­er har en typ av egenskaper och naturliga en annan, hävdar Peter.

Ska du köpa ekologisk skönhetsvå­rd som alltså är ett bra miljöval i sig, är det med andra ord viktigt att välja ett seriöst varumärke med säkra ingrediens­er. De största och vanligaste ekocertifi­eringarna att hålla utkik efter är: NaTrue, BDIH, Ecocert, USDA och Cosmebio som kommer i två varianter (BIO och ECO). Dr Hauschka är ett ekologiskt märke som fått både Natrue och BDIH-märkningar­na, och produktion­en tar hänsyn till det naturliga kretsloppe­t när man odlar, driver upp och skördar sina råvaror som används som ingrediens­er. Ing-Marie Svensson på Riddarklin­iken i Stockholm har valt att använda märket på sin salong, och hon upplever önskan om just ekologisk hudvård som kraftigt ökande.

– Vi ser en stor efterfråga­n både vad gäller ekologiska hud-vårdsprodu­kter och hudvårdsbe­handlingar. Inom ekologisk hudvård ser man annorlunda på huden och vad som påverkar dess hälsa och skönhet. Man ser alltid till helheten med kost,

”Det är alltså inte så att syntetiska ingrediens­er har en typ av egenskaper och naturliga en annan.”

livsstil och även själsligt mående, något som ofta fattas inom konvention­ell hudvård och behandling­ar, säger hon.

Hudvårdsmä­rket Estelle & Thild erbjuder svenskprod­ucerade, ekologiska produkter som kombinerar de senaste vetenskapl­iga framstegen med ekologiska ingrediens­er, certifiera­de av Ecocert. Detta innebär att Ecocert inspektera­r och granskar allt från innehåll, produktion och råvaror till förpacknin­gar och textmateri­al. Hos företaget upplever man i likhet med Dr. Hauschka att efterfråga­n ständigt ökar och att konsumente­r blir alltmer medvetna, gör fler hälsosamma val och inspireras av influenser från USA – en utveckling som i sin tur gör att målgruppen breddas. Ålder, var man bor och inkomst spelar väldigt liten roll – istället har hälsosam ekologisk mat gett ökad förståelse för kraften i det naturliga, och man anser inte att något syntetiskt kan ersätta riktiga vitaminer, fettsyror och antioxidan­ter. Hur står sig då forskninge­n på det här området? Enligt Estelle & Thilds informatio­nsavdelnin­g skiljer sig denna inte speciellt från den traditione­lla hudvårdens, hur konstigt det än låter. Nya aktiva ingrediens­er från växtriket utvecklas hela tiden och används av båda sidor – skillnaden är främst vad de blandas med, och hur många procent av en färdig produkt som härstammar från naturen.

På Dr. Hauschkas huvudkonto­r i Tyskland förklarar man närmare att om en produkt vill annonsera en specifik effekt, som reducering av rynkor, måste denna effekt vara bevisat verksam och testmetode­rna måste vara godkända – vilket gäller för både syntetiska och ekologiska produkter. I produktion­en däremot kan skillnaden vara stor mellan naturligt och icke-naturligt, speciellt avseende nyckelingr­edienserna.

En slutsats borde vara att naturlig skönhet kan vara det bästa för både oss och miljö om sammansätt­ningen i produkten gör den säker och stabil att använda, men då ska vi alltså inte glömma att många icke-ekologiska märken också väljer sina ingrediens­er med omsorg, och att syntetiskt inte behöver vara dåligt eller miljöfarli­gt. Eftersom branschen är vinstdriva­nde kommer vi tyvärr aldrig bort från marknadsfö­ring vars främsta syfta är att sälja, men med ökande ansvar, tydligare reglering och inte minst vår egen förståelse blir det lite lättare att välja sida.

 ??  ?? Testa dig fram! 01. Vital Facial Cream, 630 kr, Nuori. 02. Shea Body Butter, 185 kr, Body Shop. 03. Shampoo Regenerati­ng, 148 kr, STW. 04. Rouge Powder 02 Natural Red, 219 kr, Dr. Hauschka. 05. Face Mist Sensitive, 255 kr, Cicamed. 06. Water Lily Body...
Testa dig fram! 01. Vital Facial Cream, 630 kr, Nuori. 02. Shea Body Butter, 185 kr, Body Shop. 03. Shampoo Regenerati­ng, 148 kr, STW. 04. Rouge Powder 02 Natural Red, 219 kr, Dr. Hauschka. 05. Face Mist Sensitive, 255 kr, Cicamed. 06. Water Lily Body...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden