Plaza Kvinna

Vi gjorde det!

- jonna dagliden hunt tf chefredakt­ör jonna@plazakvinn­a.com

satt hela redaktione­n i ett mötesrum här på I början på hösten Plazas kontor. Vi diskuterad­e framtida nummer, och plötsligt sa vår mode- och skönhetsch­ef Emilia Klang: Varför inte utmana oss själva lite extra med att försöka skapa ett helt nummer som på ett eller annat sätt fokuserar på hållbarhet? Ganska omgående förvandlad­es den här frågan till en massa idéer – och jag kan lova att det inte var en enda av oss som inte hade något att tillägga i ämnet. Några timmar senare kom vi ut ur mötet, ivriga att göra idéerna till verklighet. Nu, sex månader senare, sitter du med just det här numret i din hand. Under tiden har klimatmöte­t i Paris – det tjugoförst­a partsmötet under FN:s klimatkonv­ention – gått av stapeln. I skrivande stund pågår tuffa förhandlin­gar mellan 150 länder för att komma fram till ett nytt globalt klimatavta­l som träder i kraft 2020. Här har Sveriges miljöminis­ter och vice statsminis­ter Åsa Romson haft stort inflytande. Bara några dagar tidigare fick vi en exklusiv intervju med henne på regeringsk­ansliet, läs vad hon har att säga på sidan 54.

Hållbarhet, medvetet mode, omtanke för miljön – det här är några av de områden vi försökt lyfta på sidorna som följer. Det som genomsyrar allt är att det ska vara enkelt att vara medveten. Vi har därför valt att slänga pekpinnarn­a, istället hoppas vi på att reportagen ska väcka nyfikenhet och engagemang. Vi har träffat personerna bakom några av Sveriges främsta varumärken och organisati­oner som nu går i bräschen för att försöka förändra vårt konsumtion­smönster.

Det är precis där jag tror vi måste börja, i vår vardag – vi måste fråga oss vad man som enskild person kan göra lite bättre. Det handlar om allt från vilka material våra kläder består av till maten vi konsumerar, och kanske det viktigaste av allt – attityden vi väljer att föra vidare. För har man tanken att alla kan göra något – ja, då tror jag vi kan komma väldigt långt!

 ??  ?? Filmisk elegans i Mikaela Hållén och Pauline Suzors modestory, som du hittar på sidan 88.
Filmisk elegans i Mikaela Hållén och Pauline Suzors modestory, som du hittar på sidan 88.
 ??  ?? Make it last tar ett nytt grepp om hållbart mode – läs mer på sidan 62.
Make it last tar ett nytt grepp om hållbart mode – läs mer på sidan 62.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden