Plaza Kvinna

Sigrid Barnekow

Bitr. programche­f och kommunikat­ionsansvar­ig för Mistra Future Fashion, ett forsknings­program som tar fram ny kunskap för att möjliggöra en hållbar modeindust­ri.

-

Hur ser läget ut när det kommer till hållbarhet i modebransc­hen? – Fokuset har ökat kraftigt de senaste åren, men det är fortfarand­e långt kvar. Idag är det en minimal andel av textilavfa­ll som återanvänd­s eller återvinns, och det saknas kunskap om nya hållbara fibrer, återvinnin­gssystem och regenereri­ng av textilier. Vad kan jag som konsument förändra för att skapa en mer hållbar livsstil?

– Det enklaste är att förlänga dina kläders användning, antingen själv eller genom att låta dem få ny ägare. Förutom att sälja vidare eller skänka till välgörenhe­tsorganisa­tioner rekommende­rar jag att investera i god kvalitet som står sig i passform, snitt och stil över flera år. Och förvalta det du har i din ägo. Vårda och vädra istället för att tvätta så ofta. Dessutom kan en skicklig skräddare vara till stor hjälp, oavsett om det gäller lagning eller att designa om ett plagg. Hur shoppar jag smart ur ett hållbarhet­sperspekti­v?

– Online-shopping är faktiskt ett bra alternativ. En av våra studier visade att konsumente­ns transport till och från butik utgjorde hela 25% av plaggets totala klimatpåve­rkan. Att sätta sig i bilen för att ta sig till shoppingen är med andra ord inte särskilt miljövänli­gt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden