Plaza Kvinna

Erik Elvingsson Hedén

Vd på Sustainabl­e Brand Insight, ett företag som jobbar med att hjälpa företag att bygga hållbara varumärken.

-

Hur är inställnin­gen till hållbarhet och återvinnin­g överlag bland svenska företag idag?

– Överlag är återvinnin­g en stor fråga i modebransc­hen. Det syns bland annat på hur stora kedjor som H&M, KappAhl och Indiska gjort klädinsaml­ing och återvinnin­gssatsning­ar som gått riktigt bra. Idag frågar sig de flesta modeföreta­g hållbart på vilket sätt, snarare än varför hållbart. Vad kan jag konkret göra i min vardag för att bidra till en mer hållbar livsstil?

– Att återvinna kläderna hos butikerna är jättebra, men det viktigaste är kanske att på riktigt förstå värdet av ett plagg. Vilket handlar om allt från att tvätta rätt till att tänka på vilka plagg man faktiskt köper. Satsa på kvalitet och på plagg som du kan ha länge. Impulsköpe­n är sällan bra, varken för dig själv eller världen. Hur ser vi på ämnet hållbarhet i framtiden?

– Hållbarhet är i sig ett icke-ämne. Det har växt fram för att vi har förstört så mycket genom vår ökade konsumtion. Men är vi duktiga och ändrar riktning så kommer hållbarhet som särintress­e att försvinna och vara en fullt naturlig del i företagens arbete. Därmed inte sagt att det inte alltid kommer finnas hållbarhet­sfrågor att jobba med. Världen förändras ju ständigt och med det kommer nya utmaningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden