Plaza Kvinna

Ida klamborn – Designar med kvinnan som förebild

-

Vad är det som gör att din design känns så ny och fräsch, skulle du säga?

– Kanske för att jag hela tiden ifrågasätt­er mina idéer, de som står kvar har gått igenom några tankeproce­sser. Kill your darlings. Du klär många coola artister, bland annat Zara Larsson och Silvana Imam. Vad är det som tilltalar dem?

– Jag tror att det är de tilltaland­e färgerna jag ofta jobbar med, snitten och att kläderna är väldigt starka i sig själva, de är roliga att bära. Dessutom står jag och de jag arbetar med för samma värderinga­r och principer; det finns en viktig röd tråd helt enkelt. På vilket sätt är mode politiskt?

– Det kan vara politiskt – bara i hur du väljer ut modeller till visningar finns ett ställnings­tagande. Eller i vad jag som designer väljer att ta upp i intervjuer, sociala medier och så vidare. Hur ser du på feminism?

– Det ska vara självklart, för alla. Jag ser fram emot den dag då människor inser att det är till allas fördel att det blir jämställt i samhället. Det är inte hållbart att kvinnors vardag innehåller hat, hot och sexuella trakasseri­er. Vi har kommit en bit på vägen, det som behövs nu är att männen kan se sin del och sitt ansvar i den här frågan. Feminismen är min viktigaste hjärtefråg­a som jag brinner för. Berätta om vårkollekt­ionen ...

– Never Promised You a Rosegarden är en melankolis­k kollektion i svart, rosa, rött, mint och vinrött, och printet som är kärnan i kollektion­en är ett vissnande rosmönster. Jag hade faktiskt en riktig rosenbuske hemma som jag lät vissna under en period och som jag sedan använde till printet. Och höstkollek­tionen?

– Det är en mer utåtageran­de kollektion, som grundar sig i en fiktiv klubb som jag hittat på. Den har haft sin grogrund i tanken på ett rum eller en miljö för kvinnor – unga och gamla – som möts, och de samtal som uppstår och den trygghet som skapas i sådana miljöer. Det kan vara i köket hemma hos din vän, när ni käkar mat, målar naglarna eller dricker vin. Det kan vara på tjejtoalet­ten ute på klubben, i bastun på badhuset eller på din mormors kafferep med väninnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden