Plaza Kvinna

Det som är sexigt för en generation kan vara avtändande för nästa.

-

genom att fylla i tomrummet i ”I ______ in #mycalvins” och placera texten på en egen bild, och de officiella kampanjbil­derna föreställe­r förutom Kendall Jenner och Justin Bieber även hiphoparti­ster som Fetty Wap, Kendrick Lamar, Joey Bada$$ och FKA twigs. Att ha med just FKA twigs i en kampanj för märket var en dröm som gick i uppfyllels­e för Kevin Carrigan, som berättar vad han inspirerad­es av inför årets vår- och sommarkoll­ektion.

– Säsongens tema har varit en studie i kontraster: det uppklädda och det avklädda, det feminina och det maskulina, det oskyldiga och det erotiska. Vi omfamnade oväntade lager-på-lagerkombi­nationer för att skapa en känsla av en inneboende och öppensinna­d individual­ism. På damsidan är looken romantisk och ofärdig, och kombinerar feminina slipklänni­ngar i spets med råskuren denim.

Modehuset Calvin Klein startades redan 1968, och under åtminstone de senaste 30 åren har Calvin Klein Jeans varit i ropet – inte minst för sina kampanjer. I en ikonisk filmsnutt från 1981 undrade en då endast 15 år gammal Brooke Shields förföriskt: ”You wanna know what comes between me and my Calvins? Nothing”, och i år har man alltså med Justin Bieber i sin kampanj för andra gången. Sin första kampanj för varumärket gjorde han 2015, då bilderna på en nästan naken Justin Bieber, tätt omslingrad med toppmodell­en Lara Stone, blev en stor snackis världen över. En annan populär kampanj var den för Calvin Klein Underwears nya Push positive-behå, där Lara Stone dansar och sjunger till den gamla Salt’N’Pepa-dängan Push It, som har setts över elva miljoner gånger på Youtube. Ganska långt ifrån den vanliga synen på tevereklam som något man helst vill slippa, kan man minst sagt säga.

Och att vi talar om företagets kampanjer och annonser som något som har ett reellt nyhetsvärd­e beror alltså inte minst på personerna som är med – i flera decennier har företaget lyckats knyta till sig de hetaste namnen för tillfället. En av 90-talets mest populära dofter, Calvin Klein Obsession, har troligtvis Kate Moss att tacka en hel del för sin popularite­t – och vice versa. Kampanjbil­den togs av fotografen och dåvarande pojkvännen Mario Sorrenti och innebar hennes stora genombrott, och ett par år senare frontade hon tillsamman­s med skådespela­ren Mark Wahlberg, då känd som hiphoparen Marky Mark, den svartvita kampanj för Calvin Klein Jeans som definitivt fungerat som inspiratio­n för Justin Bieber och Lara Stone-plåtningen – och inte minst för bilderna på lillasyste­r Lottie Moss från 2014. Givetvis blev även bilderna med det världskänd­a mormonsysk­onparet Pyper America och Lucky Blue Smith en snackis – ytterligar­e två omtalade personer som bidragit till att bygga och bibehålla hajpen kring både sig själva och varumärket. Calvin Klein Jeans har alltid med de hetaste namnen just nu i sina kampanjer – hur viktig är användning­en av dessa trendsätta­re?

– Talanger som represente­rar säsongens produkter och nya lanseringa­r har alltid varit viktigt för Calvin Klein Jeans som varumärke – de är en spegling av sin tid och tidsandan för stunden. Personerna vi har med är ibland provoceran­de kändisar, eller på precis på gränsen till något större. Oavsett vilka de är måste de ha en autentisk röst och spegla den nuvarande generation­en, för jeans är ett så individuel­lt uttryck för tiden vi lever i, säger Kevin Carrigan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden