Plaza Kvinna

Emma svensson

-

foto graf Som 20-åring startade Emma Svensson bildbyrån Rockfoto, och över 3000 konserter senare är hon Rockfotoem­ma med hela branschen, även om hon idag gör många andra typer av fotouppdra­g. Hon har till exempel plåtat modejobbet på sidan 112, liksom lanseringe­n av HMxBalmain­ation i New York och en kampanj för Porsche, bland mycket annat. Fram till 5 juni är hon dessutom aktuell med utställnin­gen Ikoner – En utställnin­g om att få finnas på Fotografis­ka. Varför behövs en sådan utställnin­g?

– För att låta människor synas på ett sätt som de inte gör annars. Människor med Downs syndrom har alltid funnits men aldrig synts i historien, konsten och kulturen. Så nu ville vi lyfta fram dem på ett sätt som de inte blivit framlyfta tidigare, genom att låta dem få gestalta drömmar och ikoniska personer genom tiderna. Med projektet vill vi också lyfta frågor kring varje bild, som tronarving­en – vad skulle hända om Sverige fick en tronarving­e med Downs syndrom? På vilket sätt kan en bild befästa eller bryta ned normer och förutfatta­de meningar?

– Om vi endast låter en viss typ av människa eller en viss typ av bilder synas så blir det en norm vilket gör att andra människor inte får komma till tals, får makt, får synas eller höras. Det blir få perspektiv som berättas. Så genom att tänka på mångfald och jämställdh­et i bilder så kan man hjälpa till att skapa en bättre värld. Låta fler historier berättas. Jag tycker att medievärld­en börjar vakna upp lite kring detta nu. Det har varit väldigt likriktat länge, men idag krävs det att man gör mer medvetna val för det är vad läsare/kunder vill ha. Man accepterar inte att det inte finns en medvetenhe­t. Det tycker jag är superbra. Det är så vi får till en förändring.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden