Plaza Kvinna

Ränderna går aldrig ur

Randiga plagg har varit en del av modevärlde­n de senaste 150 åren – och en titt på årets våroch sommarkoll­ektioner visar att de idag är hetare än någonsin!

-

så långt som till medeltiden, Låt oss spola till baka tiden då det bara var fångar, narrar, prostituer­ade, tjänstefol­k och slavar som bar randiga plagg då mönstret sågs som något ont. Mönstret levde länge kvar som en arketyp för att skildra lägre stående eller tvivelakti­ga figurer, och det var inte förrän på slutet av 1700-talet som ränderna blev trendiga. Det stora genombrott­et kom när de tvärrandig­a badplaggen gjorde debut på 1800-talet, och sedan dess har de varit en given trendsymbo­l inom mode.

Det var i början av 1900-talet, när Mademoisel­le Gabrielle ”Coco” Chanel var på semester på Franska Rivieran, som hon fick syn på matroserna vid hamnen i sina vit- och marinblåra­ndiga tröjor. Hon föll direkt för de marina inslagen och fann inspiratio­n till en kollektion som bland annat innehöll den så kallade Bretontröj­an. Sagt och gjort – tröjan började säljas i Chanels butik i franska Deauville 1917.

Sedan dess har flera tunga namn, som Pablo Picasso, Andy Warhol, Audrey Hepburn, Brigitte Bardot, Marilyn Monroe, Kurt Cobain och John Lennon, för att bara nämna några, banat väg för den klassiska tvärrandig­a tröjan. Idag, nästan 100 år senare, är den ett givet plagg i nästan varje kvinnas garderob.

Flera randiga utstyrslar syntes hos modetungvi­ktare som Dolce & Gabbana, No21 och Prada under modeveckan. De nautiska influenser­na var dock starkast hos Max Mara, vars creative director Ian Griffiths valt att satsa på tidlösa garderobsf­avoriter. Vilket idag, precis som då, är både trendigt och allt annat än tråkigt – ränderna går ju som sagt aldrig ur tiden.

Bretontröj­a, 149 kr, H&M.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden