Plaza Kvinna

Carin rodebjer

-

Ålder: 45 år. bor: Växlar mellan hemmen på Upper West Side på Manhattan och vid Karlaplan i Stockholm. gör: Designer och grundare av modemärket Rodebjer som hon startade för 17 år sedan. Aktuell: Med sin AW 16-kollektion, samt en nyöppnad flaggskepp­sbutik på Norrmalmst­org i Stockholm.

i den gotländska naturen som Carin Det var i tystnaden mitt Rodebjer fann sitt mod. Här fick hon forma sin egen röst, ostört från allt annat. Om det så var att bygga hinderbano­r för hästarna eller sy kläder – skulle något bli gjort fick hon göra det själv.

– Jag tror att mystiken där jag växte upp påverkade mig mycket. Tystnaden och att få vara ostörd skapar en del av den inre rösten. Jag har alltid haft en tydlig känsla av hur jag vill att saker och ting ska vara. Om jag ville att det skulle bli av fick jag bygga mina egna världar, säger hon när vi ses i den nyöppnade flaggskepp­sbutiken på Norrmalmst­org i Stockholm. Bara några dagar tidigare var butiken full av människor som inte bara ville fira Rodebjers inflytt i en ny butik, utan också välkomna henne tillbaka till Stockholm från New York, staden som hon kallat hemma under så många år. Det är i New York som Rodebjer valt att visa upp sina kollektion­er, och det är den amerikansk­a konsumente­n som har satt ord på mycket av märkets styrka.

– De har kunnat se på Rodebjer på ett nyktert sätt. De har förstått och tagit oss på allvar, säger Carin, som har många hängivna fans. Den senaste kollektion­en lanserades av ingen mindre än artisten Solange Knowles, som Carin beskriver som en fantastisk inspiratör och ambassadör för Rodebjer. Och på invignings­festen i Stockholm stod First Aid Kit för en minst sagt magisk konsert.

Med andra ord har det hänt mycket sedan Carin Rodebjer lämnade Gotland som 23-åring för att läsa en förberedan­de utbildning på folkuniver­sitetet och sedan börja på Tillskärar­akademin i Stockholm. Hon ser tillbaka på tiden då hon hade 1 000 kronor på kontot, och när första ordern på 40 000 kronor kom trillade hon nästan baklänges. Pengarna var aldrig ambitionen, utan drömmen var alltid att skapa.

– Första stunden jag tog tag i sytråd, nål och tyg blev jag helt absorberad, allt annat föll bort. Jag var en riktig festtjej, men slutade gå ut och satt bara hemma och sydde på symaskin. Jag kan sakna ron som infinner sig i att klippa och skära. Men med ett växande företag ändras det. Jag kan sakna friheten i en uppstart när man får vara nära hantverket. Men allt har sin tid. Det är samma tråd jag är på, och samma kvinna som jag har i åtanke, säger hon.

I New Yorks myller och hets har Carin Rodebjers längtan efter den där tystnaden och rymden gjort sig påmind igen.

– Jag har gått och längtat efter det här i min lägenhet i New York, jag har längtat efter utrymme. Jag börjar längta tillbaka till Europa. New York är fantastisk­t men man kan bli mätt på den amerikansk­a kulturen. Mycket är baserat på ögonblick, det har gjort mig lite matt. Jag längtar till Europa och de långa flödena.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden