Plaza Kvinna

ROCKSTJÄRN­AN BAKOM KAMERAN

-

Vad kan vara bättre än en rockstjärn­a bakom kameran för att fånga en annan på bild? Bryan Adams – Exposed @Fotografis­ka, fram till 25 september

Säg Bryan Adams och det första du tänker på är antagligen Summer Of ’69, Heaven, (Everything I Do) I Do It For You och Please Forgive Me. Med en så gedigen och välkänd låtskatt skulle kanske få spontant sätta titeln fotograf på honom, berättade Bryan Adams själv under en exklusiv pressträff på Fotografis­ka i Stockholm inför öppningen av hans utställnin­g Exposed.

– Jag har haft 40 år på mig att göra musik, medan de flesta nog inte ens vet att jag fotar. Min Wikipedias­ida, som kanske är den mest irriterand­e någonsin, säger nog inte ens det. Att plåta andra har fått honom att vidga sina vyer och se saker i ett bredare perspektiv än under tiden som rockstjärn­a.

– De flesta musiker lever i en bubbla. Man har sin manager, sin turnéledar­e, pr-personer, sin flickvän – och sedan går hon därifrån … Det här har fått mig att lämna min bubbla. Men trots att Bryan Adams idag faktiskt har etablerat sig som en erkänd fotograf började hans fotokarriä­r på ett riktigt rockstjärn­esätt när han spenderade en sommar hos den ikoniska stjärnfoto­grafen Herb Ritts. Själv känner han dock inte att han är fullärd, utan snarare att fotografi är något man aldrig blir klar med. Och även om han har plåtat alla från Kate Moss och Mick Jagger till drottning Elizabeth finns det några kvar som han vill jobba med:

– Den första personen jag kommer att tänka på just nu är Sylvester Stallone. Han har ett bra Instagramk­onto också. Jag gillar dem som är lite mer grova. Jag är inte så polerad. Att just foto blev Bryan Adams andra kreativa gren var inte direkt ett affärsmäss­igt genomtänkt beslut, när delning av både musik och bilder idag är gjort med ett knapptryck, skrattar han.

– Jag valde de två mest kopierade branschern­a. På frågan om hur han planerar sin tid berättar han att han ibland planerar in spelningar efter plåtningar och tvärtom.

– Man blir ju inte rik på att fota. Det är tur att jag har ett vanligt jobb också. Bryan Adams fotade Amy Winehouse flera gånger och berättar att de fann varandra.

– Hon var en person som fastnade hos en. Efter en lång karriär på musikscene­n befinner sig Bryan Adams nu på andra sidan linsen.

Linsday Lohan, New York 2007.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden