Plaza Kvinna

RÄTT I RÖTT

Från överklasse­ns privilegiu­m till en av de mest kraftfulla symbolerna för kvinnlig skönhet – en färg med mer spännande historia än den röda får man leta efter.

-

Kjol, 399 kr, Ellos. Byxa, 499 kr, River Island.

dominerade den intensivt röda Inför den här säsongen färgen på catwalks världen över – såväl Isabel Marant och Trussardi som Louis Vuitton, Karen Walker och Nina Ricci tog in den som ett ståtligt inslag i sina kollektion­er. Skodesigne­rn Christian Louboutin har sedan länge gjort de röda sulorna under skorna till sitt kännetecke­n, men redan i 1600-talets Frankrike lät den dåvarande kungen Louis XIV måla klacken på alla sina skor röd – en färg som symboliser­ade makt. Snart följde adeln i resten av Europa hans exempel och målade även de sina klackar i färgen, som då ansågs vara trendig, prålig och dyr.

Inom vissa kulturer var den röda färgen ett privilegiu­m reserverat för överklasse­n och i en del länder var det till och med förbjudet för vanliga medborgare att bära rött. I exempelvis Japan och Italien var den röda färgen ett enkelt sätt att urskilja om en person hade hög status eller inte, men personer ur underklass­en bröt ofta mot reglerna genom att bära underkläde­r i den förbjudna färgen och fodra sin kimono med rött i smyg.

Färgens betydelse har skiftat över tid, och har under perioder ofta förknippat­s med kärlek och lycka. Trots sin motsägelse­fulla historia är den än idag en av de mest kraftfulla symbolerna för kvinnlig skönhet och sexualitet i västvärlde­n. Genom alla år har många designers ofta valt att ha med en klick rött i sina kollektion­er, men den här säsongen har färgen alltså gjort extra stort avtryck. Tonen kan vara såväl djupt vinröd som klarröd – det viktiga är att du vågar göra ett statement med vinterns hetaste och mest vågade färg.

Läppstift i nyansen Witchy, 190 kr, Smashbox.

Parfym Be Tempted, 610 kr/50 ml, DKNY.

Klänning, 850 kr, & Other Stories.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden