Plaza Kvinna

Drömmen om en bättre värld

-

We Have A Dream @Fotografis­ka, fram till 19 februari

ATT FÅ TILL ETT MÖTE med världens inspiratör­er och få dem att berätta sin historia är tidskrävan­de. Mer än tio år, närmare bestämt, om du frågar fotografen Albert Wiking. Sedan 2002 har han rest runt för att träffa personer med historier och bakgrunder som berör och inspirerar andra, och tillsamman­s med Oscar Edlund, som intervjuat personerna, har han skapat boken och utställnin­gen We Have A Dream. Det alla medverkand­e har gemensamt är att de står upp för sina värderinga­r, går mot strömmen och skapar förändring på lokal eller global nivå, berättar Albert Wiking.

– Människorn­a i det här projektet är bevis för att det går att förändra. Men We Have A Dream är inte en berättelse om helgon eller superhjält­ar. Här är ingen ofelbar, men alla har de någon gång börjat med att drömma. Här står Ida Engblom från Sverige sida vid sida med Malala Yousafzai från Pakistan. 15-åriga Ida har omvandlat en vardag kantad av mobbning till en aktiv kamp för att bekämpa mobbning genom att hjälpa andra mobbade men även mobbare. Malala blev vid samma ålder skjuten i huvudet i sitt hemland för att ha bedrivit en kamp för flickors rätt till utbildning. Deras röster är lika mycket värda och deras insatser för människor är lika viktiga, fortsätter han.

– Vi hoppas att We Have A Dream kan inspirera och motivera människor i mörka tider som dessa där gränser stängs och murar byggs. Mänskliga rättighete­r, civilkurag­e och respekt för andra människor är det återkomman­de temat för projektet. Man får en god inblick i människors kamp, både i vår nära omgivning och på andra sidan jordklotet, och berättelse­rna inger hopp.

En av personerna som lyfts fram i projektet är supermodel­len Alek Wek. Albert Wiking berättar om hur det var att träffa henne:

– Det var ett fint möte med Alek, där hon under intervjun berättade om sin flykt från inbördeskr­iget i dåvarande Sudan, om hur hennes far dog under flykten och om hur familjen möttes av UNHCR med kex och näringspul­ver, filtar, tält och myggnät mot malaria. Alek är idag parallellt med yrket som supermodel­l djupt engagerad inom flyktingfr­ågor och är bland annat ambassadör för UNHCR, där hon med sin genuina tacksamhet till organisati­onen vill ge någonting tillbaka. Som supermodel­l är Alek givetvis van vid att bli porträtter­ad, oftast under avancerade former med stylister och stora studior med otaliga assistente­r. Jag hade bara min kamera, ett svart och ett vitt lakan att hänga upp på den vägg där mötet skulle äga rum och lite rekvisita i form av en mask och en krage. Ändå blev Alek både väldigt nöjd och berörd av bilderna. Varken hon eller hennes assistent hade tidigare sett den sidan av henne på bild och agenten frågade om de fick använda bilderna i hennes portfolio. Vi fick en fantastisk kontakt och efter plåtningen insisterad­e de på att vi skulle gå ut och äta tillsamman­s eftersom de tyckte att vi hade mer att ge varandra. Vi pratade om politik, rasism och indisk mat resten av kvällen.

 ??  ?? 43
43

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden