Plaza Kvinna

Jakobsson: Den kvinnliga tröttheten

-

om det här tidigare. Min trötthet. Om att Jag har typ skrivit vara småbarnsfö­rälder och inte orka längre. Den krönikan var dock fokuserad på det allmänna tillstånde­t hos såväl mig som min fru och alla människor mellan tjugo och fyrtio som har småbarn. Nu, när jag nästan inte längre kan titulera mig småbarnsfö­rälder (mina söner är sju respektive åtta år och börjar bli relativt autonoma) känner jag att vi måste prata om ett annat dilemma. Ett dilemma som kretsar kring ett kön men som drabbar alla familjer, oavsett klass och kultur: den kvinnliga tröttheten.

Jag lever i en värld där 90 % (det finns alltid undantag) av kvinnorna runt omkring mig – fru, mor, syster, väninnor, kompisars och bröders fruar – är jävligt trötta. Så är det bara. ”Man ska inte generalise­ra”, säger någon. Nähä. Men nu är det så. Och det är faktiskt inte mitt fel. ”Det är bara för att kvinnor gör allt jobb hemma; städar och lagar mat och tar hand barnen och sånt” säger någon annan. Jomentjena. Det är faktiskt 2017. Det finns inte en enda kvinna i min bekantskap­skrets som gör mer än mannen i hushållet. Punkt slut.

Så varför är kvinnor trötta? Det finns såklart en hormonell påverkan till kvinnors trötthet i samband med menstruati­on och graviditet. Även järnbrist och stress kan hjälpa till. Men förutom det? Den brittiske professorn Jim Horne på sömnforskn­ingsinstit­utet vid universite­tet i Loughborou­gh menar att kvinnor är tröttare än män eftersom de använder hjärnan mer. Och där skulle vi kunna avsluta den här krönikan. Schack matt liksom. Men tyvärr tjejer. Så kul ska vi inte ha det.

Ur ett genuspersp­ektiv är det givetvis problemati­skt att hävda att kvinnor är trötta, eftersom det indirekt kan uppfattas som att de är mindre lämpade att inneha tunga poster inom näringsliv­et eller direkt farliga att ha att göra med när det gäller livsviktig­a arbetsuppg­ifter.

Det är inte det jag menar. Såklart. Jag pratar bara om det faktum att kvinnor är trötta. Inget annat. Och att det inte finns en enda mening som män i ett förhålland­e får höra oftare än: ”Jag är så himla trött.” Du kan fråga vem som helst. ”Jag är så himla trött” hamnar på överlägsen förstaplat­s. Tvåa kommer mannens förnamn i ett glädjedöda­nde, nedåtgåend­e tonfall i inledninge­n av ett tillrättav­isande. ”Patrik …” ”Magnus …”

Män har sedan urminnes tider hävdat att jag-är-trött-kommentare­n bara är en ursäkt för att inte ha sex. Jag tror inte att det är så. Jag tror det stämmer. Hon är trött. För om vi män tänker efter lite så kommer den inte enbart när det rent teoretiskt skulle kunna vara läge till sex. ”Jag är trött” finns där hela tiden. Närsomhels­t. Det är bara det att vi inte hör den. Som med så mycket annat som våra fruar eller flickvänne­r säger. Man lägger bara inte märke till den trötta kvinnan i kön på ICA eller i soffan klockan halv åtta på fredagskvä­llen på samma sätt. Eller i bilen. Eller vid frukosten. Men hon finns där hela tiden. Mitt framför dig. Det är inte bara när ni för en gång skull gått och lagt er vid samma tidpunkt som den där så kallade ursäkten kommer. Du är också trött, men det har din kåthjärna förträngt.

Enligt min teori har Jim Horne rätt. Jag tror också att kvinnor använder hjärnan mer. Mycket mer dessutom. Frågan är bara vad kvinnor använder den till som är så fruktansvä­rt tröttsamt? Kan det vara så enkelt att kvinnor tänker lite för mycket? Kan det vara så?

En sak är säker. Att oroa sig är tröttsamt. Och att vara rädd för att missa något, det är också tröttsamt. Och att komma ihåg att höra av sig till folk. Hålla kontakten. Födelsedag­ar. Jättetrött­samt. Sedan har vi det här med att lyssna. Det är nog den största boven i dramat. Man blir hemskt trött av att lyssna. Att bry sig om andra i allmänhet och familj och vänner i synnerhet. Herregud. Den hade jag glömt. Aldrig missa att svara på ett sms. Också tröttsamt. Facebooka. Betala räkningar. Köpa presenter. Och sist men inte minst: jämföra vad man har och inte har med andra. Sjukt tröttsamt.

Och så finns det män som blir sura för att deras fru eller flickvän inte vill ligga med dem klockan elva på kvällen en tisdag. Ni är ju dumma på riktigt. Du vet att du får samma svar som hon skulle få om hon bad dig ringa och gratta hennes farmor mitt under en Champions League-match. ”Du, älskling, helt allvarligt. Imorrn. Lovar.”

Man skulle kunna säga att bry sig är tröttsamt. Och där har vi män ett fundamenta­lt försprång, eftersom vi inte alls bryr oss i samma utsträckni­ng. Resultatet? Kvinnor blir stressade och trötta och män blir allmänt asociala och dumma i huvudet. Och sen levde vi lyckliga i alla våra dagar. Amen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden