Plaza Kvinna

Bloggentre­prenören Clara Lidström

– EN TRE PREN ÖREN MED BLO GGEN SO M BUSINESS

-

Hur har du gjort din blogg och din livsstil till en karriär?

– Jag har arbetat hårt med min blogg i elva års tid och lärt mig under resans gång – blivit en bättre skribent, fotograf och entreprenö­r. För mig är bloggen motorn i företaget, men den har också knoppat av sig i en rad böcker (översatta till elva språk) och idag jobbar jag också som stylist, föreläsare, receptkrea­tör och poddare. Bloggen har varit starten men en stor del av inkomsten kommer från att jag hittat sätt att produktifi­era bloggen. Hemlighete­n tror jag är att hålla hög kvalitet i inläggen, fortsätta vara relevant, ständigt utvecklas och vara villig att lära sig nya saker. Jag tar inte mina läsare för givet utan försöker ständigt överraska dem med nya – ännu bättre – inlägg. Vilka är de viktigaste frågorna för dagens influencer­s?

– Jag tror att det handlar om att lära sig förpacka sitt varumärke ännu tydligare, för att vara relevant för både läsare och annonsörer och i förlängnin­gen kunna ha möjlighet att tjäna pengar. Det är en utmaning men det krävs för att lyckas. De som håller sig kvar år efter år och vars följare är trogna är de som inte stagnerat utan är up to date i sitt innehåll, erbjuder kvalitetsi­nlägg och följer med läsarna till deras olika kanaler. Vi ser idag många bloggare som också poddar, Youtube:ar, Instagramm­ar och så vidare – det gäller att vara mångsidig. Var hittar du din drivkraft?

– Jag är bara född med den. Jag har ett otroligt starkt driv som nästan kan ta knäcken på mig; jag kan börja tapetsera om ett rum klockan tolv på natten bara för att jag är inspirerad, eller komma på en bokidé och börja skriva på den fem minuter senare. Jag får en enorm kick varje gång jag avslutar något jag bestämt mig för att klara av. Den kicken tar mig vidare till nästa grej. Hur viktig är feminismen och vad innebär den för dig?

– För mig är det en del av vem jag är – tanken om att alla är lika mycket värda och att det finns ett strukturel­lt förtryck i samhället och att vi måste arbeta för att motverka det. Jag gör det mycket handfast i min vardag, dels genom de ämnen jag väljer att lyfta på min blogg, dels genom att nätverka och att lyfta och samarbeta med kvinnor i alla sammanhang. Ditt bästa råd till andra kvinnor som vill skapa sitt drömliv?

– Gör dig mindre beroende av pengar – inte genom att bli rik utan genom att ha låga utgifter. En kvinna som har koll på sin ekonomi, som inte bundit upp sitt liv i att amortera på dyra saker, är friare att bryta upp och testa nya saker. Sedan tycker jag att kvinnor ska bli ännu bättre på nätverka. Jag hade inte kommit någonstans ifall jag inte haft ett fantastisk­t nätverk av kvinnor runt mig som hjälpt mig fram.

 ??  ?? 162 Gör: Driver sedan 2011 bloggen UnderbaraC­lara. Aktuell: Som ny styrelseor­dförande för Influencer­s of Sweden, en branschorg­anisation för enskilda publiciste­r inom sociala medier, som exempelvis blogg-, Instagram- och Youtubepro­filer. Instagram:...
162 Gör: Driver sedan 2011 bloggen UnderbaraC­lara. Aktuell: Som ny styrelseor­dförande för Influencer­s of Sweden, en branschorg­anisation för enskilda publiciste­r inom sociala medier, som exempelvis blogg-, Instagram- och Youtubepro­filer. Instagram:...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden