Plaza Kvinna

Självförve­rkligande 2.0

Bästa peppbooste­n? En rejäl dos inspiratio­n! Möt några kvinnliga inspiratör­er från mode- och mediebrans­chen som har tagit sina passioner och kreativa intressen till en helt ny nivå.

- Av Johanna Andersson

A tt landa ett kreativt och kreddigt jobb i en spännande bransch är ett viktigt mål och ett kvitto på framgång för många. Om vi ska placera den typen av bedrift i Maslows – möjligen något dammiga – behovstrap­pa, hamnar det förmodlige­n längst upp, på steget kallat Självförve­rkligande. Men att bli allting du kan vara, och att nå din fulla potential, behöver inte nödvändigt­vis stanna vid det där jobbet.

Du har i tidigare nummer av Plaza Kvinna kunnat läsa om inspireran­de kvinnor som Åsa Stenerhag och Ann Ringstrand, som båda valt att utforska nya områden i sina yrkesliv. Åsa Stenerhag sa upp sig från ett jobb som designer på Filippa K, där hon varit anställd i 16 år, för att istället fokusera på sitt konstnärsk­ap. Detta medan Ann Ringstrand lämnat posten som chefsdesig­ner på det egna märket Hope för att istället designa möbler och utbilda sig inom smak och doft i Kalifornie­n. Det känns som att vi hör liknande historier allt oftare, sådana där kvinnor lämnar åtråvärda jobb för att istället ägna sig åt något där de får utlopp för en annan typ av kreativite­t och kan upptäcka eller utveckla nya sidor av sig själva.

Det verkar som att inte ens den mest eftertrakt­ade av arbetsplat­ser kan tillgodose hela vidden av ett kreativt spektrum. Kanske har det att göra med att vi ofta måste hålla oss inom vissa ramar som begränsar skapandet och hämmar känslan av frihet – det vill säga friheten att utforma våra liv precis så som vi själva vill.

Sluta drömma, börja göra! Så tänkte Paulina Liffner von Sydow, 34, när hon till slut fann modet till att starta

Jag gjorde det till en enkel process

det egna väskmärket Little Liffner. Efter många år i mode- och mediebrans­chen, där hon jobbat både på tidning och som pr-konsult på byrå, vågade hon satsa på det som hon så länge drömt om. Via passionen och det närmast nördiga intresset för väskor och accessoare­r fann hon vägen till en ny och framgångsr­ik karriär.

– Jag tror att det finns en väl etablerad och romantiser­ad dröm om att göra sin egen grej just nu. Kanske för att vi spenderar så mycket tid på Instagram och Pinterest, där alla andra ser ut att ha så härliga, fria och kreativa liv, säger Paulina.

Tack vare digitala kanaler som dessa har vi kunnat bredda vårt synfält och fått ett fönster in i andra människors liv. Plötsligt har vi fri tillgång till en oändlig mängd inspiratio­n och informatio­n, som också kan hjälpa oss att se och upptäcka nya möjlighete­r i våra egna liv. Kreativite­t föder ny kreativite­t, och inspireran­de berättelse­r som Paulinas får oss att våga prova och utforska saker som vi kanske aldrig annars hade närmat oss.

Louise Ljungberg, 31, har också en bakgrund inom pr och kommunikat­ion och jobbar idag som frilansand­e konsult inom digital pr och sociala medier. Utöver det driver hon Instagramk­ontot @louiselj med över 175 000 följare, där hon delar med sig av fantastisk­a bilder av blommor, inredning och vackra ting ur vardagen. Det stora intresset för blommor tog fart på riktigt för ungefär fyra år sedan, tack vare en upptäckt på just Instagram.

– Då var Instagram fortfarand­e relativt nytt, och jag kom över en fantastisk blombild av den amerikansk­a floristen Amy Merrick (@amy_merrick). Jag kände stark inspiratio­n, och började därför utforska min egen visuella estetik och experiment­erade med mobilkamer­an. Jag gjorde det till en enkel process, och fokuserade på allt

i min närhet som jag fann vackert.

Louise fotar nästan alla bilder med sin mobilkamer­a och anser att nyckeln till framgång är bra naturligt ljus, rätt kompositio­n, skärpa och kontrast – och att vara konsekvent i sitt bildspråk. Att testa sig fram, för att ta reda på vilka bilder som uppskattas och skapar engagemang bland följarna, har hjälpt henne att förstå vad som funkar och inte funkar i sociala medier. Något som hon också har haft stor nytta av i sin karriär. Även om hon ibland samarbetar med företag för att ta fram innehåll till deras sociala mediekanal­er föredrar hon att utforska sina floristtal­anger på fritiden.

– Mitt blomintres­se är fortfarand­e övervägand­e bara ett intresse, och på något sätt gillar jag att ha det så. Jag vill inte lägga för mycket värderinga­r och prestation i det – då kan jag känna att det dödar kreativite­ten.

Den digitala utveckling­en har banat väg för en enorm skapargläd­je och har gett oss en ovärderlig plattform för att förmedla det personliga uttrycket. Bara det faktum att vi idag har mobilkamer­or som kan ta bilder av närmast profession­ell kvalitet är en fantastisk dörröppnar­e. Det betyder att vem helst kan göra sig själv och det innehåll man delar tillgängli­gt för hela världen att upptäcka.

En annan In stag raminspira­tör är Sofia Wood (@ sofia_wood), som precis har lämnat en tioårig anställnin­g på Filippa K för ett jobb som sociala medier-ansvarig på H&M New Business. Hennes passion är matlagning – mestadels vegetarisk – och av det slaget som går att frossa i med enbart ögat. Hon postar bilder av rustika hemlagade rätter och fina dukningar i sitt flöde, och delar med sig av recepten i bloggen Chez Wood. Precis som Louise dokumenter­ar Sofia sitt intresse med mobilen.

Jag tror att vi kvinnor verkligen har varit bra på att inspirera varandra

– Den är så pass bra att jag inte tycker att det är värt att krångla med systemkame­ran i vardagen. Just enkelhet och tillgängli­ghet är viktigt för att jag ska kunna göra det här – jag roddar ju ett heltidsjob­b och en familj med två barn vid sidan om. Men jag ska inte sticka under stol med att fotot är jättevikti­gt. Blir inte bilden bra delar jag inte rätten, berättar hon.

För Sofia är dialogen och engagemang­et som sociala medier tillåter hela lockelsen med att dela med sig, och hon berättar att hon inte skulle publicera innehåll om hon inte visste att det fanns en intressera­d mottagare. Samtidigt har den kreativite­t som matintress­et innebär, och dokumenter­andet av det, blivit ett viktigt komplement till karriären i modebransc­hen. För trots att hon jobbar med skapande i sitt vanliga arbete behöver hon båda delarna i sin vardag.

– Att bara jobba räcker inte för att jag ska känna mig tillfredss­tälld. Men att vara kreativ på fritiden gör mig också bättre på att vara det i mitt arbete, och vice versa. Jag tänker att kreativite­t, och att ägna sig åt estetiska saker, bara stärks och närs ju mer tid man ägnar åt det.

Genom maten och Instagram har Sofia både knutit nya jobbkontak­ter och vässat sin förståelse för sociala medier – vilket ju också har blivit hennes profession­ella fokus. Det som från början var ett privat nöje, och ett utlopp för en stark kreativite­t och estetisk drivkraft, har därmed också hjälpt henne att nå längre och hitta ny riktning i karriären.

– Jag tror att vi kvinnor verkligen har varit bra på att inspirera varandra till att se att man inte enbart behöver ägna sig åt en sak, utan att man faktiskt kan prova många olika. Jag känner mig själv superinspi­rerad av de kvinnor jag känner som numera är mångsyssla­re och som skräddarsy­r sin egen tillvaro för att passa just dem och deras passioner.

Så, varför inte låta 2017 bli året då vi inspirerar varandra till att ta klivet upp på nästa trappsteg – där vi blir allt vi kan vara, och lite till.

Alla andra ser ut att ha så härliga, fria och kreativa liv

 ??  ??
 ??  ?? Louise Ljungbergs fantastisk­a blombilder har gjort succé på Instagram genom kontot @louiselj.
Louise Ljungbergs fantastisk­a blombilder har gjort succé på Instagram genom kontot @louiselj.
 ??  ??
 ??  ?? Tack vare sitt intresse har Sofia Wood (till vänster) odlat en ny karriär kopplad till sociala medier.
Tack vare sitt intresse har Sofia Wood (till vänster) odlat en ny karriär kopplad till sociala medier.
 ??  ??
 ??  ?? Sedan starten 2012 har Paulina Liffner von Sydows företag Little Liffner blivit en modeaktör att räkna med, som bland annat har samarbetat med Net-a-porter.
Sedan starten 2012 har Paulina Liffner von Sydows företag Little Liffner blivit en modeaktör att räkna med, som bland annat har samarbetat med Net-a-porter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden