Plaza Kvinna

– PEP PAR KVINNOR AT T T JÄNA PEN GAR

-

Minskade utgifter eller ökade intäkter – vad ger mest effekt?

– Om man vill kunna spendera mer här och nu är det intäkterna man ska satsa på. Men det bästa sättet att bygga upp en god ekonomi är att i första hand minska utgifterna, gärna i kombinatio­n med ökade inkomster. Bygg upp en sund ekonomi redan under studietide­n och håll i det! Det är lätt att börja spendera mer när man börjar tjäna bättre. Börja också spara tidigt även om det är små belopp – ju längre du sparar, desto mer förräntas dina pengar och det blir en positiv effekt. Det gäller att få in vanan att alltid spara. Vad ska man i dagsläget investera i enligt dig?

– Bara i industrier och bolag som man förstår sig på. Fundera över vad du själv och andra konsumerar – du kanske har sett att alla på stan går runt med muggar från en viss cafékedja, och att det företaget går bra har du säkert fattat långt innan de gråa bankgubbar­na. Ta vara på den kunskap du besitter. Investment­gurun Warren Buffett har till exempel varit väldigt fokuserad i sin strategi genom att bara gå in i sunda bolag som han förstår sig på, och har därför inte gått in i några teknikbola­g – för han förstår inte vad de gör. Det finns en aktieanaly­tiker i oss alla, ta vara på det! Man brukar prata om att färre kvinnor tar in eller får riskkapita­l i sina bolag. Stämmer det?

– I till exempel retailbran­schen, som vi verkar i med LCC och Flattered, ser man tydligt att män är bättre på att ta in kapital. Företag som NA-KD, Nelly och Happy Socks, som alla är startade av män, har varit väldigt bra på att sälja andelar och därmed växt snabbt. Jämför det med många svenska klädmärken startade av kvinnor som fortfarand­e omsätter 50 miljoner efter tio år. Nu generalise­rar jag, men jag tror att det delvis handlar om att kvinnor ofta vill ha kvar kontrollen – man vill gärna ha både hängslen och livrem. Just att man inte vågar släppa på kontrollen är ett vanligt problem som gör att många företag inte växer, istället för att man låter andra göra det de är bäst på. Ditt bästa framgångst­ips?

– Just att våga fokusera på det man är bäst på och har passion för. Att vara pragmatisk och inse vilka ens svagare sidor är och sedan våga släppa de delarna för att fokusera på det man tycker är roligast och det man är bäst på. Då blir det också bäst resultat. Det här gäller även i karriären; det är svårt när man gör allt själv, medan med passion blir allt lättare och ger också bättre resultat. Många frågar mig vad de ska satsa på och kan berätta att de överväger att läsa till jurist fast de inte brinner för det, bara för att det ger en hög lön. Då berättar jag för dem att de inte kommer att få en hög lön som jurist om de inte tycker att juridik är kul – det hänger ihop. Ta reda på vem du är.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden