Plaza Kvinna

Ur modeteckna­rens samling

Minnets kläder. Mode ur Tonie Lewenhaupt­s samling. @Thielska Galleriet, visas till och med den 1:a oktober.

-

Kläder talar. De berättar en historia om tid, rum och plats. Men de är också fantastisk­a konstverk. Under sommaren presentera­r Thielska Galleriet en exposé med haute couture-plagg skapade av några av 1900-talets största namn inom mode, såsom Vitaldi Babani, Paul Poiret och Jeanne Lanvin, men även Christian Dior, Yves Saint Laurent och Hubert de Givenchy. Allt har en gång i tiden tillhört modeteckna­ren och dräkthisto­rikern Tonie Lewenhaupt som alltid tyckt att mode har varit spännande, och som sedermera även insåg modets sociala och ekonomiska betydelse.

– Samlingen av modedräkte­r utgör en donation som jag har gjort under två decennier till Röhsska museet i Göteborg, som var intressera­de av att äga det bästa av mode från de bästa modehusen. Delar av donationen visades under museets jubileumså­r som en utställnin­g. Där visades 29 plagg under titeln Bara det bästa. Thielska galleriet blev också intressera­de av att göra en version av den utställnin­gen, speciellt för deras lokaler, vilket känns spännande. I fem rum visas nu 21 plagg från tidigt 1900-tal på fem olika teman.

Mitt i museet, i det som en gång var Ernst Thiels hem, har samlingen fått en ärad plats.

Vad vi får se? Allt ifrån en pärlbeströ­dd Charleston-klänning i rosaskimra­nde siden till en hel sal med originaldr­äkter signerade Christian Dior från haute couturens gyllene decennium 1947–1957. Här visas även glittrande paljettfod­ral, skarpt skurna aftonklänn­ingar med vidd i kjolen och en åtdragen midja och naturligtv­is den lilla svarta. Men det är inte bara kläder som visas upp, utan även ett antal papperscol­lage där Tonie Lewenhaupt med en modeteckna­res säkra hand fritt tolkat dräkter ur samlingen. Med utställnin­gen vill Thielska Galleriet lyfta fram modet som ett uttryck för samhällets värderinga­r, men också som en självständ­ig konstform.

– Utställnin­gen har inget särskilt budskap. Den vill visa en spännande och uttrycksfu­ll kreativite­t från några av de främsta inom 1900-talets mode som Christian Dior, Jeanne Lanvin, Hubert de Givenchy, Issey Miyake och fler. För mig är det viktigaste plagget i utställnin­gen en vinröd klänning i kläde med himmelsblå broderier. Den kommer från ett mindre modehus i Paris, är gjord 1917 och är för mig en tidig syntes av modernisme­n.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden