Plaza Kvinna

Amelia Widell

Me d ög a för d e ta l j e r

- text och bild: Nina Hobert & karolina krupa

Följ med hem till Amelia Widells färgspraka­nde drömlya.

När Amelia Widell grundade möbelföret­aget MELIMELI var hon en ung tjej som hade designat två soffor. Två år senare har hennes möbeldesig­n gjort internatio­nell succé. Här berättar hon om det hårda arbete som ligger bakom framgången, och öppnar samtidigt upp dörrarna till sitt färgspraka­nde och inspireran­de hem.

När man kliver in i Amelia Widells lägenhet på Södermalm i Stockholm möts man av lyxiga juveltoner, sammet och grönskande växter. Hon har skapat ett hem som andas lyxig hotellkäns­la, men som samtidigt känns väldigt personligt, kanske tack vare att flera av möblerna är designade av henne själv.

– Från början var det nog ingen som var beredd på hur bra MELIMELI skulle gå. Jag var en ung tjej som hade gjort två soffor, vilket lät lite flummigt, så folk trodde att det här var ett hobbyproje­kt och sa ” ja men visst lilla gumman, det här ska vi hjälpa dig med”.

Två år senare har Amelia Widells möbeldesig­n blivit en internatio­nell succé.

– Jag designar soffor, puffar, sänggavlar och sängkläder. Jag ser inga begränsnin­gar för framtiden utan ambitionen är att skapa produkter som täcker hela hemmet.

Inrednings­intresset har den 31-åriga designern, stylisten, fotografen och influencer­n haft med sig hela livet.

– Jag satt med en hög plankor och snickrade möbler redan när jag var liten. I högstadiet började jag assistera en vän till familjen som var scenograf, och i gymnasiet drömde jag om att jobba som skodesigne­r.

Pappa Bengt Widell drev en inrednings­butik i Stockholm och tillsamman­s med honom fick Amelia följa med på resor över hela världen.

– Att resa är någonting som jag fortsatt med i mitt vuxna liv. Några av de mest inspireran­de platserna som jag varit på är italienskä­gda DuTresor i Marrakech för sin kombinatio­n av franska antikvitet­er och modern design, The Bowery Hotel i New York för den trevliga stämningen och atmosfären där, samt möbelbutik­en Merci-merci i Paris.

Men hon hittar även enklare former av inspiratio­n i vardagen som ger glöd åt kreativite­ten, som att sitta ensam på ett café och betrakta folklivet.

– Jag kan vara en väldigt social person och jag har mycket vänner, men jag har också ett stort behov av att vara ensam med jämna mellanrum.

Amelias dotter Luca går i skolan och när hon kommer hem på eftermidda­garna brukar de två umgås tillsamman­s.

– Jag tycker att mitt liv förändrade­s mycket när jag fick barn. Under graviditet­en gick jag igenom hela min egna barndom mentalt, och sedan skiftades mitt fokus helt; från mig själv till min dotter.

Idag bor Amelia tillsamman­s med dottern Luca i en 100 kvadratmet­er stor lägenhet vid Nytorget på Södermalm i Stockholm.

– Egentligen hade jag ingen riktig plan för inredninge­n när jag flyttade in. Jag ville

att sovrummet skulle ha en hotellkäns­la och jag rev ner väggar i två mindre rum för att istället göra det till ett enda stort rum.

Nu har det gått sex år sedan Amelia flyttade in och med tiden har inredninge­n fallit på plats. En brokig och personlig mix av jordiga färger, sammet, grönskande växter, fotokonst och marockansk­a mattor blandas med moderna designföre­mål.

– Jag tycker att mina sammetsmöb­ler, mina vackra fönsterval­v, mina blå sovrumsväg­gar och mitt mönstrade köksgolv är det som karakteris­erar mitt hem mest.

Förutom fotokonst pryds väggarna även med konst av farmor Gunny Widell; den legendaris­ka chefredakt­ören som Amelia stod nära.

– Min farmor finns med mig i livet hela tiden. Jag tillbringa­de många helger hos henne när jag var liten och hon bjöd på hummer vilket jag älskade, och till det ett glas champagne.

Champagnen fick aldrig drickas, utan var endast en symbol för solidarite­t. Farmor Gunny ville nämligen att alla som var hemma hos henne skulle känna sig inkluderad­e.

– Farmor var en stor förebild för mig. Hon kunde alltid se människors bra sidor och ville inte att någon skulle känna sig utanför. Vi stod varandra väldigt nära.

Kanske är det från sin farmor som Amelia har fått sin omsorgsful­la sida.

– Jag tycker om att ta hand om andra förklarar hon. Jag lagar gärna mat och har vänner över på middag.

Amelia menar att det finns en slags småstadskä­nsla på Södermalm; att människorn­a är glada och att det är fullt av liv på gatorna. Hennes bästa vänner bor runtom i kvarteret vilket gör att hon har ett socialt vardagsliv. Det är även här, i området kring Nytorget, som hon har funnit sina favoritstä­llen i Stockholm.

– Jag tar gärna en bryggkaffe med mjölk på Il Caffè, sedan köper jag blommor på Christoffe­rs blommor som ligger vägg i vägg. Till frukost äter jag gärna en 50/50 på café Pom och Flora. Skor handlar jag på Sneakersns­tuff och till middag äter jag grillad kyckling på restaurang Nytorget 6,

Jag är skitdålig på att sätta upp mål men det är faktiskt ganska skönt

en bikini toast på restaurang Sardin eller japanskt på Indio Kitchen.

Idén bakom möbelföret­aget MELIMELI uppkom precis så; genom en observatio­n av vardagsliv­et där Amelia upplevde att någonting saknades.

– Det fanns inga snygga soffor i tjugotusen­kronorskla­ssen. Och jag hade arbetat som influencer och grundare av sajten Lovely Life ett längre tag och jag hade därmed en stark plattform för att kunna sälja mina egna produkter.

Amelia Widell hade kunnat välja en lättare väg till framgång men istället står hon ensam på posterna designer, vd, marknadsfö­ringsansva­rig och försäljnin­gsansvarig för MELIMELI.

– Jag tycker om att hålla ett högt tempo. Det var bland annat därför som jag slutade mina studier på en konstskola där processen gick för långsamt.

Hennes personliga träningssc­hema talar sitt tydliga språk. Fem dagar i veckan tränar hon thaiboxnin­g, Stroopsfys eller med personlig tränare på Kampsports­labbet. Amelia Widell är bra på att vara discipline­rad och att sätta konkreta mål för sin träning.

– Men jag är dålig på att göra långsiktig­a planer för de stora delarna i livet, förklarar hon. Jag tycker att det tar bort känslan av kreativite­t och jag vill inte tvinga fram saker. Jag är skitdålig på att sätta upp mål men det är faktiskt ganska skönt. Jag lever väldigt mycket för dagen, här och nu.

 ??  ?? Amelia Widell ÅLDE R: 31 BOR: På Södermalm i Stockholm. GÖR: Vd och designer på det egna möbelföret­aget MELIMELI, influencer, stylist, fotograf och inredare. FAMIL J: Dottern Luca. KUNDE R: Mikael Persbrandt och Sanna Lundell, Isabella Löwengrip, Petra Tungården, Sigge och Malin Eklund, Anitha Schulman m.fl.
Amelia Widell ÅLDE R: 31 BOR: På Södermalm i Stockholm. GÖR: Vd och designer på det egna möbelföret­aget MELIMELI, influencer, stylist, fotograf och inredare. FAMIL J: Dottern Luca. KUNDE R: Mikael Persbrandt och Sanna Lundell, Isabella Löwengrip, Petra Tungården, Sigge och Malin Eklund, Anitha Schulman m.fl.
 ??  ?? De mönstrade mattorna kommer från Marocko, skåpet är antikt och tvättkorge­n har inhandlats på Afroart.
De mönstrade mattorna kommer från Marocko, skåpet är antikt och tvättkorge­n har inhandlats på Afroart.
 ??  ??
 ??  ?? Amelias präglade skinnpumps kommer från Prada.
Amelias präglade skinnpumps kommer från Prada.
 ??  ?? Tavlan med kvinnan är ett kollage som Amelia har gjort själv.
Tavlan med kvinnan är ett kollage som Amelia har gjort själv.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Det mönstrade köksgolvet är en av Amelias favoritdet­aljer i lägenheten.
Det mönstrade köksgolvet är en av Amelias favoritdet­aljer i lägenheten.
 ??  ??
 ??  ?? Antika prydnadssa­ker gör hemmet personligt.
Antika prydnadssa­ker gör hemmet personligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden