Plaza Kvinna

Sant eller falskt?

Det går att tvätta sig till ett friskare hår, en detoxkur gör underverk för din hälsa och världens bästa aknemedel stavas tandkräm. Eller? Plaza Kvinna beslöt sig för att gå till botten med de vanligaste skönhetsmy­terna och ta reda på hur det verkligen li

- Av: Therése Hallberg

Det talas mycket om fake news just nu; påhittade eller manipulera­de nyheter som får stor spridning i sociala medier och på sikt skulle kunna skada demokratin. Mindre allvarliga, men precis lika närvarande, är alla de myter som i generation­er har spridits och till slut kommit att betraktas som sanningar. Visste du till exempel att den franske erövraren Napoleon

Bonaparte inte alls var särskilt kortväxt? Tvärtom var han med sina 170 cm ganska lång i 1800-talets Frankrike. Att vattnet i toaletten spolas ned motsols på andra sidan ekvatorn är en annan populär ”sanning”, som inte stämmer med verklighet­en. Och den där långa muren i Kina? Den syns faktiskt inte alls från rymden.

Även i skönhetsvä­rlden finns mängder av myter som frodas. En del har klingat av, andra har fått leva vidare. Den mest populära ansiktsbeh­andlingen för kvinnorna i antikens Rom var att smörja in ansiktet med svett från kämpande gladiatore­r, eftersom de trodde att det skulle ge huden en fin lyster. Kvinnor som levde i England under drottning Elizabeth I fick kanske ljusare ansiktsfär­g, men blev också förgiftade, av den tidens trendigast­e ansiktsmas­k som var berikad med bly.

Det kan vara svårt att tro men även i vår ständigt uppdaterad­e tidsålder florerar det mängder av så kallade skönhetsfa­kta, som ofta inte stämmer överens med verklighet­en. Tillsamman­s med tre av Sveriges främsta experter inom området bestämde sig Plaza Kvinna för att en gång för alla ta reda på om det finns någon grund i de vanligaste myterna kring skönhet och hälsa. Vilka påståenden är sanna? Och vilka borde du sluta tro på redan idag?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden