Plaza Kvinna

puffad marängtårt­a

Det här är en riktigt festlig sommartårt­a som vi aldrig tröttnar på. Det puffade riset gör att marängen blir så där härligt seg och god.

-

GÖR SÅ HÄR Sätt ugnen på 150 grader. Klä en långpanna med bakplåtspa­pper. Vispa äggvitorna styva med elvisp, det vill säga mycket hårt. Tillsätt sockret lite i taget och vispa under tiden. Vänd försiktigt ner det puffade riset i smeten. Nu får du inte röra så kraftigt, för då finns det risk att din maräng pyser ihop … Bred ut smeten i långpannan till två runda marängbott­nar. Grädda längst ner i ugnen i 45–

60 minuter. Blanda alla ingrediens­er till fyllningen utom smöret i en kastrull. Värm försiktigt blandninge­n under ständig omrörning. Så snart den börjar tjockna lyfter du av kastrullen från spisplatta­n. Tillsätt smöret klickvis och rör tills krämen har svalnat. Låt det kallna helt i kylen. Vispa grädden. Bred ut krämen på den ena marängbott­en. Lägg på den andra botten. Bred grädden ovanpå och garnera med bären. Om du vill kan du lägga på några blad citronmeli­ss på tårtan. Det brukar bli både gott och vackert!

MARÄNGBOTT­EN 4 äggvitor 2 ½ dl strösocker 4 dl puffat ris

FYLLNING 4 äggulor 1 dl strösocker 2 tsk vaniljsock­er 2 msk vetemjöl 1 dl vispgrädde 125 g smör

GARNERING 3 dl vispgrädde 1 liter blandade färska bär (välj dem du gillar mest) Eventuellt citronmeli­ssblad

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden