Plaza Kvinna

träning

Finn ditt inre lugn

- Av Saga Pettersson

När hon på en strand i Thailand blev tillfrågad om hon ville följa med på akroyoga kunde hon inte låta bli att tacka ja. Till en början förstod hon ingenting. Andas genom näsan och stå i märkliga positioner med namn som den nedåtgåend­e hunden? Men efter att ha sett det där skimret i de redan invigda yogisarnas ögon ville hon nå dit själv. Idag är yoga hennes livsstil.

– Jag är så tacksam över att jag hittat något som funkar för mig. Det finns säkerligen tusentals tekniker och tillvägagå­ngssätt att landa i en liknande närvaro; skriva, surfa, sjunga, spela… Vad vi gör spelar nog mindre roll, huvudsaken är ju att det funkar! För utan närvaro tycker jag att livet känns tomt och meningslös­t. Varför tycker du att man ska börja med yoga?

– Jag kan väl egentligen bara tala för mig själv och vilka positiva effekter yogan ger mig varje dag men jag tror nog de flesta människor, kanske framförall­t de som lever i vårt västerländ­ska stressiga samhälle, kan få stora fördelar av att utöva yoga i någon form. En stund att landa i sig själv, hitta närvaro och känna in sin kropp borde väl vara något för alla? På vilket sätt känner du att yoga påverkar dig?

– Jag känner att yogan är min ”medicin” typ 24 timmar om dygnet. Alltifrån att den gör att jag sover bättre och får en friskare kropp till att den hjälper mig att hitta distans i olika situatione­r i vardagen och bli mer självrefle­kterande i mina relationer. Allt runt omkring oss förändras ju hela tiden. Ibland händer det bra saker, ibland dåliga. Meditation­en och yogan funkar lite som ett skydd för mig mot dessa yttre förändring­ar. Självklart kan jag vara nere en dag och känna motgångar men jag kommer oftast ur den negativite­ten ganska fort. Hur mycket tid måste man lägga ned för att genomföra ett pass?

– Det beror väldigt mycket på person och livsstil men mitt tips är att hellre få till ett kortare yogapass varje dag än ett långt en gång i veckan. Jag tror mycket på att få in rutinen. En bra start är att ge sig själv en kvart varje morgon för att bara vara i kroppen. Under denna kvart kanske man rör kroppen till musik, gör en kroppsscan­ning i stillhet eller utför ett gäng solhälsnin­gar – det spelar ingen roll vad du gör så länge fokus är på dig själv och på förnimmels­erna i kroppen. Har du några tips på hur man kopplar av om man gör yoga hemma?

– Stäng av mobil och dator, ljudlöst räcker inte. Hitta en härlig plats i hemmet där du alltid yogar. Jag låter till och med min yogamatta ligga utrullad där jämt som en fin liten påminnelse. Gör gärna mysigt på den platsen med exempelvis levande ljus, rökelse och växter. Det brukar oftast vara lättast att koppla av när alla andra sover eller när ingen är hemma. För mig funkar tidig morgon alltid bäst. Vad behöver man för att utföra yoga hemma?

– Den fina med yoga är att det enda du behöver är en yogamatta! När det kommer till kläder och prylar bryr jag mig generellt inte så mycket men när det handlar om just yogamattor är jag lite av en snobb. Jag kan bli galen av att yoga på en matta jag inte tycker om. För mig är greppet och tjockleken på mattan A och O. Hur hittar man tiden i en stressig vardag?

– Man prioritera­r! Oavsett om vårt schema är fullspäcka­t så kan vi alltid ge oss själva några minuter om dagen till att landa i kroppen och i stunden; en liten stund av egen tid där vi kan släppa allt görande och bara vara. Finns viljan går det att hitta tiden. Givetvis är det svårt att hitta viljan innan man fått uppleva yogans härliga effekter men jag vill verkligen rekommende­ra ALLA att ge yogan en chans, speciellt de som känner att de inte har tid.

 ??  ?? josefine bengtsson Ålder: 30 år. Gör: Yogalärare och driver reseföreta­get Yogiakadem­in. aktuell: Med boken Yoga och meditation; lär dig lyssna på din kropp.
josefine bengtsson Ålder: 30 år. Gör: Yogalärare och driver reseföreta­get Yogiakadem­in. aktuell: Med boken Yoga och meditation; lär dig lyssna på din kropp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden