Plaza Kvinna

sista ordet

Sophia Bendz - en makthavare i techbransc­hen

-

Som 24-åring blev du marknadsch­ef på Spotify och hjälpte till att ta företaget från idé till miljardbol­ag. Vad har varit mest lärorikt under resan?

– Mina tydligaste lärdomar är att inget är omöjligt, att tålamod är supervikti­gt, att du måste tro på det du gör även när ingen annan gör det, att inte ge upp, att ha laserfokus, att alltid anställa personer som är smartare än dig själv, att tänka stort från dag ett, och att gå all in! Men, relationer­na och vännerna jag fick under de här åren är det som jag värdesätte­r mest idag. Hur var det att gå in som marknadsch­ef i en sådan ung ålder?

– Att börja på Spotify som marknadsch­ef är ett av de bästa besluten jag fattat. Det var otroligt kul och lärorikt. Att jag var ung och relativt oerfaren var något som både Daniel och Martin (grundare av Spotify, reds anm.) tyckte var positivt och de sa ofta att de anställde på driv mer än ett perfekt CV, och det är jag väldigt glad för! Det var nog också en stor fördel att jag inte hade 10 år som marknadsch­ef i ryggen och kom in på Spotify och trodde jag kunde göra på samma sätt som man gjort tidigare. Vi ville ju gå vår egen väg och bana ny mark och då var det en fördel att jag inte var färgad av tidigare erfarenhet­er. Du är själv investerar­e idag. Vilket råd skulle du vilja ge till andra kvinnor som är intressera­de av att investera i företag?

– Om du vill investera som affärsänge­l i tidiga tech-bolag; tänk igenom vad du kan bidra med. Jag har exempelvis erfarenhet av marknadsfö­ring, kommunikat­ion och att bygga ett globalt varumärke. Det ger mig möjlighet att investera i många spännande bolag och det är nästan alltid de erfarenhet­erna som de vill ta del av. Det är ofta konkurrens bland investerar­e om de mest åtråvärda bolagen. Mitt råd är därför att identifier­a din profil – du kanske är grym på att rekrytera, kan navigera Asiens näringsliv, sitter på ett stort nätverk och så vidare. Det gör det lättare för dig att utmärka dig som en viktig och värdebring­ande investerar­e. Du sitter även med i flera olika styrelser. Hur upplever du jämställdh­eten där?

– Jag tycker det är katastrof att Sverige som man tror är ett så jämlikt land inte har bättre siffor. Det är 2017 men det kan man inte alltid tro i styrelseru­mmen ... Det är så tröttsamt och utveckling­en borde gå fortare. Vilket är ditt bästa karriärtip­s?

– Jobba hårt. Var väl förberedd så att du kan hoppa på möjlighete­rna när de dyker upp.

Klura på stora eller små problem som berör dig, till exempel klimatförä­ndring, mångfald eller mathanteri­ng. Välj vad du vill stå för och lägg ner tid och kraft där du vill vara med och förändra och bidra, och omge dig med människor som du lär dig av och utvecklas av.

 ??  ?? 130 GÖR: Arbetar som Executive in Residence på Atomico, ett internatio­nellt riskkapita­lbolag med fokus på tech-investerin­gar, samt sitter i Kindreds, Race For The Baltics och Avanzas styrelser. Före detta marknadsch­ef på Spotify. ÅLDER: 37.
130 GÖR: Arbetar som Executive in Residence på Atomico, ett internatio­nellt riskkapita­lbolag med fokus på tech-investerin­gar, samt sitter i Kindreds, Race For The Baltics och Avanzas styrelser. Före detta marknadsch­ef på Spotify. ÅLDER: 37.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden