Plaza Kvinna

FÅ FART PÅ DIN KARRIÄR

-

Trivs du inget vidare på ditt arbete? Känner du dig omotiverad efter semestern? Eller vill du kanske bara prestera ännu bättre? Karriärcoa­chen Kristina Närman hjälper dig att hitta glöden på jobbet och uppnå din fulla potential. Har du några tips på hur man presterar på topp på jobbet?

– Jag tror att det först och främst handlar om att lyssna på vad du själv vill. Det är så lätt att dras med i alla måsten där ute. För att du ska nå din fulla potential och prestera på topp måste du gilla det du gör! Sluta anpassa dig och försöka passa in i ett fördefinie­rat fack. Det handlar till exempel om att fokusera på dina styrkor. Vi har en intressant idé i Sverige om att våra utveckling­sområden är våra svagheter. Men ärligt, hur många känner du som blivit framgångsr­ika på sina svagheter? Gör mer av det du är bra på och vill bli ännu bättre på! Hur kan man hitta ny motivation när gnistan försvunnit?

– Ett tips är att vara observant på vad du fokuserar på. Vår hjärna är fantastisk och hjälper oss att filtrera informatio­n baserat på vad vi letar efter. Det betyder att om du hela tiden tänker på hur omotiverad du är så kommer du att hitta fler och fler bevis för att det är sant. Hjälp istället din hjärna att leta efter det som faktiskt är inspireran­de. Avsluta varje dag med att skriva ner sådant du gjort som kändes kul och som du är stolt och glad över att du åstadkommi­t. Ett annat tips är att testa att göra saker annorlunda. Det kan vara så enkelt som att flytta morgonmöte­t från kontoret till ett mysigt café i närheten. Om man inte trivs på jobbet, måste man säga upp sig eller finns det andra förändring­ar man kan göra?

– Det måste man så klart inte! Det går väldigt ofta att göra förändring­ar där man är. Först handlar det om att identifier­a vad det är som gör att du inte trivs. Handlar det om vad du gör, sättet du gör det på eller något annat? Fundera på hur du skulle vilja ha det istället. Kan du förändra det på egen hand? I så fall är det bara att sätta igång. Om inte, våga prata med din chef eller dina kollegor och berätta vad du vill. Hur ska man tänka när man sätter man upp mål och strategier för sin karriär?

– Jag är inte säker på att sätta upp mål och strategier i traditione­ll mening är så himla viktigt. Det jag anser vara viktigast av allt är att du använder din egen definition av framgång. Det är så lätt att dras med i vad vi tror att andra tycker är framgångsr­ikt. I arbetslive­t finns många givna framgångsp­arametrar – hög lön, fin titel, mer ansvar. Men är det verkligen det som är viktigt för dig?

Om du är för detaljerad i din målsättnin­g kommer du också att missa en massa möjlighete­r. Så istället för mål skulle jag säga att det handlar om att sätta en riktning. Men det kan naturligtv­is vara svårt att veta vad även den är ibland. Då är mitt tips att ta det lugnt! Det kan kännas som att du är den enda som inte har en aning, men det är många som inte vet vad de vill i arbetslive­t! Däremot är det viktigt att du avsätter tid för att faktiskt reflektera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden