Plaza Kvinna

De senaste modenyhete­rna

-

Nicolle Arbour och Nick Rendic har det prestigefy­llda uppdraget att designa jeans för det företag som skapade de allra första jeansen någonsin. Plaza Kvinna reste till London för att få en pratstund med designerdu­on bakom Levi´s linje Made & Crafted som nu äntligen går att handla i Sverige i den nya pop up-butiken i Stockholm.

Berätta om konceptet bakom Made & Crafted?

– Made & Crafted står för ett uppgradera­t och mer modernt uttryck av Levi´s. När vi tog över linjen för tre år sedan var det precis det vi ville uppnå. Vi tar det som man vanligtvis tänker på när man tänker på Levi´s, som de ikoniska jeansmodel­lerna eller deras klassiska truckerjac­ket, och gör något extra med dem. Vi skapar en lite mer överdriven version, som riktigt överdimens­ionerade jeans till exempel. Hur är det att arbeta för ett så stort och välkänt företag som Levis?

– Att jobba för ett företag som har en sådan rik historia är väldigt unikt. Vi jobbar från huvudkonto­ret i San Fransisco, och längst ner i byggnaden finns ett arkiv som rymmer allt ur Levi’s historia. Som de allra första jeansen, de ligger liksom där, rakt nedanför oss. Om vi vill studera något ikoniskt plagg eller hämta inspiratio­n från ett original så kan vi bara gå ner dit. Men bara den grejen att Levi´s skapade de första jeansen, och att vi nu får skapa nya jeans åt dem, det är unikt. Berätta om hur arbetet går till inför en ny säsong?

– Vi jobbar med varsin sida av linjen, jag med den för kvinnor och Nick med den för män, men vi jobbar väldigt nära varandra. Det känns viktigt med tanke på att kollektion­en är så pass liten. Alla plagg måste funka tillsamman­s och säga samma sak, säger Nicolle.

– Ibland när Nicolles prover kommer in före mina så kikar jag igenom dem och tänker att det här skulle ju kunna funka lika bra på män. Vi delar på det mesta och gör i princip allt tillsamman­s. Vi kommer på ett koncept, väljer en plats i världen för att hitta inspiratio­n och sen åker vi dit tillsamman­s, säger Nick. Var har ni hämtat inspiratio­n till höstens kollektion?

– Höstens inspiratio­n kommer från, okej jag är lite obekväm med att säga det här ordet inför er, men det är det danska ordet hygge. Vi hörde det när vi var i Köpenhamn och fick förklarat för oss att det stod för den gemenskap som skapas på grund av kylan, att alla kommer in i värmen och myser tillsamman­s. Vi älskar det konceptet, att alla samlas och myser sådär. Utifrån det bestämde vi en plats att finna inspiratio­n på och som skulle kunna represente­ra hygge. Det fick bli Island. Vi åkte dit i januari när naturen och vädret var som mest extremt. Vem är den typiska Made & Crafted-kunden?

– Vi skulle vilja säga att det är en person som älskar Levi’s, men som är ute efter något mer unikt. Någon som älskar ett par vintage 501:or men vill att det ska hända något mer. Vilket är ert bästa karriärtip­s?

– Följ ditt hjärta, det är nog det bästa tipset. Följ ditt hjärta och det du brinner för, det kommer att ta dig dit du vill till slut.

 ??  ??
 ??  ?? Tröja, 2 350 kr, jeans, 1 450 kr, och jacka, 2 990 kr, Levi’s Made & Crafted.
Tröja, 2 350 kr, jeans, 1 450 kr, och jacka, 2 990 kr, Levi’s Made & Crafted.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nicolle Arbour och Nick Rendic är Global Design Directors för Levi´s.
Nicolle Arbour och Nick Rendic är Global Design Directors för Levi´s.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden