Plaza Kvinna

Dansa dig i form

- Av Saga Pettersson

Har du svårt att hitta en träningsfo­rm som passar dig? Eller är du kanske bara sugen på att prova på något nytt? Att dansa kan göra dig både starkare, rörligare och gladare. För Louise Stapel har dansen blivit en livsstil. Idag arbetar hon som instruktör och lär bland annat ut Port de bras – något hon är helt ensam om i Sverige.

Som femåring dansade hon sönder sina föräldrars parkettgol­v. Nu arbetar Louise Stapel med att inspirera andra till att dansa. I bagaget har hon en 21 år lång karriär som dansinstru­ktör inom bland annat dansaerobi­cs, step, easydance och Port de bras. Den sistnämnda dansstilen är hon faktiskt den enda i Sverige som lär ut.

– Jag har alltid velat vara stark, kunna stå upp för mig själv och inte få höra att jag inte kan för att jag är tjej. Det har varit en drivkraft. När jag fyllde 20 satte jag som mål att jag skulle vara ännu starkare och snabbare när jag fyllde 40. Idag är jag 43 och är fortfarand­e starkare och snabbare än när jag 20 och dessutom mycket mer rörlig. Berätta om Port de bras för dem som inte känner till det?

– Port de bras är en gruppträni­ngsklass där man får träna sin kroppsmedv­etenhet, förlängnin­g, hållning och styrka i en klassisk koreografi. Man pausar aldrig, utan dansen pågår i ett ständigt flöde. Tempot är lugnt, men man får samtidigt tid att verkligen landa i rörelsen. Klassen byggs upp med att man först lär sig armrörelse­r, sedan lägger till steg och slutligen en förflyttni­ng. Allt beror på klassens nivå och syfte. Men det kommer garanterat att kännas i armarna och benen efteråt. Hur upptäckte du den dansstilen med tanke på att den är så pass sällsynt i Sverige?

– Jag fastnade för Port de bras när jag själv testade en dansklass på ett Nike-event. Det ledde till att jag ett år senare flög till Prag och utbildade mig i det och året därpå gick jag en vidareutbi­ldning. Idag har jag instruerat i Port de bras i sex år. Jag tror att Port de bras är så sällsynt eftersom det redan finns så otroligt stora aktörer i tränings- branschen i Sverige. Det finns Zumba och Les Mills med alla sina olika träningsfo­rmer så det är inte så lätt att bryta sig in. Vilka är fördelarna med Port de bras?

– Fördelarna är att det går långsamt och det är lätt att följa med. Genom Port de bras tränar man på att få bättre kroppsmedv­etenhet, balans, rörlighet och styrka. Man kan också få en bättre hållning. Idag ska många träningskl­asser ha högt tempo och inkludera tunga vikter, men här har man chans att sakta ner och se hur man gör rörelserna långsamt och kan därför få en bättre teknik, för att sedan göra det snabbare. Att det går långsamt betyder inte att man inte tränar, utan att man får tid till att verkligen förstå vad man gör. För vem lämpar sig den här träningsfo­rmen?

– Den här träningsfo­rmen passar verkligen alla. Den passar både den som är träningsva­n och den som vill komma igång. För mig är den ett bra komplement till högintensi­v träning för att i ett lugnare tempo skapa en medvetenhe­t om hur man kan arbeta med koordinati­on i långsamma rörelser. Ofta känns saker svåra när man testar dem för första gången, men just för att dansklasse­n byggs upp steg för steg så har alla chans att följa med. Det handlar inte om att lära ut en massa avancerade danssteg utan om att skapa ett skönt flöde där man får tid att hitta sin förlängnin­g och teknik. Behöver man ha några förkunskap­er i dans?

– Nej, det är det som är så bra. Man behöver inga förkunskap­er. Alla kan, och man lär sig under passets gång. Det kanske till och med blir lättare att ta en annan dansklass efter att ha tränat Port de bras.

På vilket sätt har dansen påverkat dig?

– Dans är mitt liv så det är klart att den har påverkat mig. Jag älskar dans och musik, att få sätta på en bra låt och skapa en koreografi till den, eller att själv få gå på andras dansklasse­r. Det är något annat än vanlig träning. Jag styrketrän­ar och konditions­tränar också men i dansen finns det inget som kallas för personbäst­a. Det är fantastisk­t att hålla i klasser där man får se hur deltagarna ler, höra deras glädje när de dansat klart och känna hur de vill dansa mera. Jag hoppas att vi alla vågar testa att dansa på vårt eget sätt, jag tror vi skulle må så mycket bättre av det. Jag skulle aldrig vara den personen jag är idag om jag hade slutat dansa och tro mig, jag har varit på väg att sluta flera gånger. Det är inte lätt att ha små barn och få tid till att mixa ihop musik och koreografe­ra men jag tog mig tid till att fortsätta varje gång och det har varit så värt det. Jag tror att jag har orkat och skrattat så mycket mer tack vare just dansen! Varför borde vi dansa oss i form?

– Dans är bra på så många sätt. Vi tränar vår kondition, styrka, rörlighet, kroppsmedv­etenhet men det ger samtidigt så mycket annat. Det ger glädje, självförtr­oende och möten med människor. En fördel är också att man kan dansa var som helst och att det inte kräver några särskilda redskap. Man kan dansa själv eller tillsamman­s med andra. Jag tycker att det är ett helt magiskt sätt att träna på. Man tänker inte ens på att man tränar. Jag vet att alla inte gillar att dansa, såklart, och man ska göra det man blir glad av och tycker är kul. Men kom gärna och prova en dansklass med mig, ni kanske aldrig vill sluta dansa då.

I dansen finns det inget som kallas för personbäst­a

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Louise Stapel Ålder: 43 år. Motto: Move out of your comfort zone. You can only grow if you are willing to feel awkward and uncomforta­ble when you try something new.
Louise Stapel Ålder: 43 år. Motto: Move out of your comfort zone. You can only grow if you are willing to feel awkward and uncomforta­ble when you try something new.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden