Plaza Kvinna

Det svenska kaoset

Vi är bäst på typ allt i Skandinavi­en. Alla vet om det och alla påpekar det hela tiden. Inte bara skandinave­rna själva, utan i synnerhet folk som bor i andra länder. Det menar Plaza Kvinnas krönikör Andreas Jakobsson. ”Är du från Sverige? Wow, ni är verkl

-

som bor utomlands är att ni som bor Det som retar oss svenskar kvar i Sverige inte verkar ha en aning om hur bra ni har det, och att det därför blir så fruktansvä­rt löjligt när ni klagar. Lite som när min första son föddes och jag beklagade mig inför barnmorska­n att jag hade ont i knäna eftersom jag satt i en dålig position vid sängkanten, medan min fru krystade ut en femkiloskl­ump.

I Sverige blir det kaos när någon råkar tränga sig före i kön på ICA. I Frankrike har man lust att mörda så fort någon får för sig att betala med check i kassan till snabbköpet. Och detta inträffar i stort sett varje dag. Jag antar att det finns folk som läser den här krönikan som inte ens vet vad en check är. Då ska jag förklara det: en check är ett litet papper som du har i ett block i handväskan eller tygkassen, ett så kallat checkhäfte. Du får ditt checkhäfte av din bank och på varje check (det finns ca 40 st checkar i ett häfte) står det förtryckt ditt namn och adress samt ett checknumme­r och ett kontrollnu­mmer. När du väljer att betala med din check tar du fram ditt checkhäfte, river av en check, skriver dit datum, mottagare och belopp samt signerar den och räcker över den till personen som ska betalas. Om du ger checken till en kompis tar hen emot checken och säger tack. Fine. That’s it. Sedan går kompisen till banken, löser in checken och ett par dagar senare har kompisen pengarna på sitt konto. Superenkel­t ju.

När du betalar med check i en butik däremot så är proceduren en smula annorlunda. Då måste kassaperso­nalen dessutom verifiera checken med ditt ID-kort, skriva ner ditt ID-nummer samt köra checken i en speciell maskin som stämplar den och kollar att den är äkta. Och det kanske inte låter så krångligt. Men ponera att du har Estelle, 83 år, framför dig i kassan som till att börja med inte hittar sitt checkhäfte. Jag antar att jag inte behöver dra hela konceptet en gång till för att alla skall förstå hur galen man blir.

Det här är bara ett exempel på hur vardagen ter sig i ett icke- skandinavi­skt land. Tänk på det nästa gång damen framför dig inte hittar sitt VISA-kort …

En annan härlig grej är månadskort­et till kollektivt­rafiken. Hur kan det bli kaos, tänker ni. Det är väl ett vanligt månadskort? Jo, så skulle man kunna se det. Om det inte vore för att fransosjäv­larna ser ett månadskort som just ett månadskort, det vill säga inte 30 dagar utan ett månadskort. April har ett kort, maj ett annat, och så vidare. Man kan således inte köpa ett nytt månadskort den 17 oktober till exempel, som varar i 30 dagar. Nej då. Ett månadskort köps det sista datumet varje månad för att användas nästkomman­de månad. Men det måste ju betyda att det är jättemycke­t folk som ska köpa månadskort samtidigt? Med fruktansvä­rda köer som följd? Ja, svarar jag. Just så.

Detta är de små detaljerna. Vi går inte in på jämställdh­et, miljö och politisk korruption. Inte idag. Jag orkar inte det.

Jag har sagt det tidigare, men det borde verkligen införas en lag på att alla svenskar måste bo minst två år utomlands. Annars har man inte rätt till varken CSN, föräldrape­nning eller pension. Låter det drastiskt? Ställ då den här frågan till dig själv; känner du någon som röstar på SD? Om inte – grattis. Jättebra. Då kan du sluta läsa nu. Men om du gör det, har den eller de personerna bott utomlands i mer än två år? Inte? Nä. Tänkte väl det.

Att bo utomlands handlar ofta om att få perspektiv på saker och ting. Att det kanske inte alltid är så lätt. Inte alltid svart eller vitt. Att man kanske inte har rätt att bete sig hur som helst bara för att man råkar vara född på ett visst ställe. Det är liksom de tankarna som börjar gnaga i huvudet. Öppenheten. Empatin. Komplexite­ten.

Så vad ska jag göra med den här informatio­nen undrar du kanske nu? Det är väl inte mitt fel att vi har ett fungerande samhälle på alla plan? Du skall klappa dig själv på axeln och vara tyst. Det är precis vad du skall göra. Varken mer eller mindre. Klapp, klapp och sen tyst.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden