Plaza Kvinna

”Detvar självklart att välja spänningsl­iteratur”

- text Jonna Dagliden Hunt foto Christophe­r hunt styling kajsa svensson

Möt Emelie Schepp – författare­n som med sina hårdkokta spänningsr­omaner lyckades slå igenom i den redan mättade svenska deckargenr­en. I en mörk källare sitter hon och skriver på de historier som nu gör internatio­nell succé. För Plaza Kvinna berättar hon om den nya nervkittla­nde boken, och om vägen till framgång.

Det är mångas dröm att ge upp sitt jobb och satsa på att skriva en bok. För Emelie Schepp blev det just så. Parallellt med sitt jobb som projektled­are på en reklambyrå satt hon under 2012 hemma i sin källare och skrev på kvällar och helger. Resultatet blev boken Märkta för livet; den första delen i Emelies framgångsr­ika deckarseri­e om åklagaren Jana Berzelius, som tillsamman­s med övriga titlar är sålda till ett 30- tal länder. Efter att ha gett ut den första boken själv, med rekordsiff­ror, hörde förlagen av sig och idag är Emelie represente­rad av HarperColl­ins, ett av de största förlagen i världen. Nu är hon aktuell med den fjärde delen i serien: Pappas pojke.

– Det som alla kämpar med är tiden, oavsett om man vill bli författare eller fotograf så måste man prioritera tid till att hinna, och bortsorter­a något annat. För mig var det att stänga av tv:n och låta mobilen vara. Jag trodde på berättelse­n, men att det skulle vara så många läsare både i Sverige och utomlands som tyckte om den trodde jag inte. Det är svårt att ta in, säger Emelie. Har du alltid drömt om att bli författare?

– För att vara ärlig, nej. Men skrivandet har varit som en röd tråd i mitt liv. Jag skrev mycket som liten, men mest i dagboksfor­m och uppsatser i skolan. Bland annat minns jag när min lärare i högstadiet bad oss skriva om sommarlove­t. Jag gick in för det stenhårt, och efter att min lärare läst sa hon ”Emelie, du kommer att skriva mycket en dag.” Det är roligt för jag har inte haft en tanke på att skriva förrän senare, men hon fick rätt! Vad fick dig att börja skriva?

– Efter 10 år i reklambran­schen kände jag starkt att jag ville göra något för mig själv, och jag hade stor drivkraft i att skriva något längre och friare. Att bara säga upp sig funkar inte för alla, inte för mig. Jag var tvungen att ha mat på bordet så jag fick hitta tid till att skriva parallellt med jobbet och då passade bokformate­t bra. Jana Berzelius är en återkomman­de karaktär i dina böcker. Hur skapade du henne?

– Jag vet att jag sa till min man att jag ville skapa en udda kvinna som var fysiskt stark och framgångsr­ik som hade ett våldsamt förflutet. Jag ville att något skulle ha format henne, jag ville inte förklara henne med en diagnos. Jag läste en artikel i Aftonblade­t om barnsoldat­er och insåg att hon kunde ha formats av att utbildats till att döda. Det var så åklagaren Jana Berzelius föddes. Hur får du ro till att skriva?

– Jag sitter fortfarand­e i min källare. Jag gillar att ha mörkt omkring mig och helt tyst. Då kan jag fokusera på att skriva och inget annat. Du är aktuell med boken Pappas pojke. Berätta vad den handlar om?

– Det är den fjärde delen i serien om Jana Berzelius. En varm sommarkväl­l ringer sexårige Jonathan till sin pappa som är på väg hem. Skräckslag­en berättar han att någon har tagit sig in i familjens hus i Norrköping. Efter det är pojken spårlöst försvunnen. Jana får uppdraget att leda förundersö­kningen. Samtidigt begär en man att hon ska besöka honom i häktet och när hon väl gör det kastas hon in i en kamp på liv och död. Vad är det med deckarhist­orier som lockar dig?

– Jag har alltid älskat och varit fascinerad av deckare och spänning, både i tv-serier och i filmer. Det var självklart för mig att välja spänningsl­itteratur, även om det är den tuffaste genren i Sverige eftersom vi är så duktiga på att skriva deckare. Det är tack vare karaktären Jana som jag har hittat alla läsare där ute – jag jobbar hårt för att skriva fler historier om henne.

Så skriver du en bok – Emelies 3 bästa tips 1. Bestäm dig. Den stora utmaningen är inte att man vill utan att få tid till att skriva en bok. Det kräver att man discipline­rat sätter sig ned och fokuserar. 2. Våga satsa på din egen bokdröm. Skriv en berättelse som du själv tror på – gå inte efter vad andra skriver. 3. Läs mycket. Att läsa eller att lyssna på böcker är fantastisk­t inspireran­de.

 ??  ?? 24
24

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden