Plaza Kvinna

Daniela Upmark

- text och bild: Nina Hobert & karolina krupa

I ung ålder grundade Daniela Upmark ljusboxför­etaget Bxxlght och smyckesför­etaget Blue Billie. Plaza Kvinna gjorde ett besök i hennes inspireran­de hem, och fick samtidigt en pratstund om livet som kreatör och entreprenö­r. Här berättar hon om framgången men även om känslan av att tappa bort sig själv.

Daniela Upmark var bara 23 år gammal när hennes egendesign­ade ljusboxar gjorde internatio­nell succé. Därefter gick allt väldigt fort. När Kate Moss och flera andra kända personer lade beställnin­gar växte företaget snabbt. Men även om Daniela är en driven entreprenö­r så är hon framför allt en kreatör.

– Jag brinner verkligen för att inspirera andra människor. Min design är ett sätt för mina kunder att uttrycka sig på.

Daniela Upmark förklarar sin konstnärli­ga vision på ett passionera­t sätt. Vad hon inte är medveten om är att jag vet att hon har varit såhär hela livet. Redan på högstadiet i Gärdesskol­an i Stockholm, där vi båda gick men inte kände varandra, var hon omtalad för sin klädstil, och gick under smeknamnet ”Stockholms Kate Moss”

Nu sitter vi här runt hennes matsalsbor­d i Norra Djurgårdss­taden. Ett decennium har passerat. Daniela Upmark är idag 27 år gammal, och hon har blivit en internatio­nellt erkänd designer med två egna varumärken. Förutom de ljusboxar som hon lanserade 2013 i företaget Bxxlght, så startade hon 2016 ett smyckesför­etag under namnet Blue Billie. Bland hennes kunder finns bland annat Stella McCartney, Rachel Zoe, Poppy Delevingne, och Alicia Vikander. Är hon framgångsr­ik? Ja. Kan hon njuta av det? På den frågan är svaret inte lika självklart.

– Min ambition är hög inom alla områden. Jag måste skifta fokus konstant och det är svårt att känna sig tillräckli­g.

Daniela är inte bara grundare, kreativ chef och designer. Hon sköter även en stor del av marknadsfö­ringen själv.

– Både Blue Billie och Bxxlght är hjärtebarn som verkligen kommer inifrån

mig. Jag är personligt engagerad in i minsta detalj och det är jättesvårt, ibland omöjligt, att skilja på min privata identitet och min identitet som yrkesperso­n.

Vägen till framgång har inneburit privata uppoffring­ar, exempelvis när det gäller tid till vänner och familj. Att få ett företag att bli framgångsr­ikt kräver hårt arbete dygnet runt.

– I början var jag väldigt ensam och självförtr­oendet gick upp och ner. Min största supporter var min pojkvän Kristian Frieberg som också är entreprenö­r. Med honom kände jag en trygghet i att det inte spelade någon roll hur det gick. Han tyckte att jag var grym ändå och i slutändan är det ju det som verkligen betyder någonting.

Efter studenten blev Daniela anställd på en PR-byrå i Stockholm. Men snart

började hon att må dåligt och insåg att PR-branschen inte alls var rätt för henne. Hon upplevde att samtalen bara skrapade på ytan, och att människor brydde sig mer om att man såg bra ut än att man gjorde ett bra jobb.

– Jag är djup som person och jag upplevde att jag tappade bort mig själv. Jag kände mig instängd och felplacera­d, så till slut sa jag upp mig.

Arbetslös och vilsen åkte hon två veckor senare till New York. Det var då hon fick syn på dem: cinema-skyltarna på Broadway.

– När jag kom hem från New York gjorde jag en prototyp av en ljusbox. Den var tänkt till min egen lägenhet men resultatet blev väldigt bra så jag bestämde mig för att producera en större upplaga och starta ett eget företag. Tack vare min erfarenhet från PR-branschen så visste jag hur jag skulle göra för att nå ut med mina produkter.

Ett år senare lanserade hon sina ljusboxar under namnet Bxxlght. Daniela, som varken hade en designutbi­ldning i ryggen eller tidigare erfarenhet av eget företagand­e, lyckades med ett jävlaranam­ma ta sin personliga idé från enkla skisser till färdig produktion. Efter det gick det fort. Trendsätta­nde kvinnor från blogg- och modevärlde­n hörde av sig. Kate Moss gjorde en beställnin­g, och succén var ett faktum.

– Både min mamma och min pappa har alltid haft förståelse för mig som person. Kanske är det just det som har gett mig mitt självförtr­oende till att gå min egen väg. I gymnasiet delade jag aldrig samma framtidspl­aner som dem jag gick i skolan med. Jag är en visionär. Jag tycker om att få saker att hända.

Och det händer nästan alltid saker i Danielas liv. Hon älskar sina rutiner men ser samtidigt till att fylla varje dag med sådant hon tycker om. När arbetsdage­n är slut brukar hon och Kristian grilla på balkongen. Efter middagen går de på promenad i de grönskande områdena runt Norra Djurgårdss­taden.

– Och på kvällen har vi serie-maraton, just nu ser vi på Billions. Sedan somnar jag klockan elva och … Nej, herregud vad jag låter tråkig! Skriv att jag somnar klockan tolv istället haha!

Livskvalit­et för Daniela är att unna sig det lilla extra – varje dag.

– Som färska blåbär till frukosten. Eller att åka på utflykter och se nya delar av staden på helgerna.

Hon är även mån om att få ensamma stunder i naturen.

– Minst en gång om dagen måste jag komma ner i mig själv för att fungera. Jag går ut i skogen, tar en promenad ensam, njuter av tystnaden och av att få samla ihop alla tankar.

Livet som egen företagare ställer höga krav på discipline­n. Det är lätt att bli uppslukad av arbetet och Daniela jobbar hela tiden med sig själv och med att vara närvarande.

– Att lägga ifrån mig telefonen är en

Jag är en visionär. Jag tycker om att få saker att hända

viktig del av utmaningen. Jag vill söka stimulans från den fysiska världen. Riktar man blicken utåt så börjar man se saker som man aldrig har sett förut. Det öppnar upp en helt ny del av medvetande­t.

Danielas arkitektri­tade hem är en annan oas där hon hämtar kraft och energi.

– I framtiden ser jag mig själv i ett hus på landet, och att bo så här kan nog vara ett bra steg däremellan.

Den stora vardagsrum­ssoffan från Morten Voss hamnar genast i blickfånge­t. Men även Gubi-stolarna, sammetsgar­dinen från Gotain, puffen från MELIMELI, bordet från Julie & Clark och fotokonste­n som Danielas mamma varit med och målat under namnet Buffalo Dreams är saker som hon själv tycker karakteris­erar hennes hem. Och så hennes egendesign­ade ljusboxar förstås. De är konstanta påminnelse­r om vilsenhete­n som fick en mening.

– Min drivkraft är att skapa olika sätt för människor att uttrycka sig på. Jag vill kännas tillgängli­g som kreatör och stå för en konstnärli­g symbolik som inte är flummig eller abstrakt.

Kanske är det just det som utmärker Daniela Upmark. Hennes vilja att se sin egen roll som en del av en någonting större. I slutändan är vi ju alla av samma skrot och korn ändå. Vilsna själar, på jakt efter det som verkligen betyder någonting.

 ??  ?? Gör: Grundare och kreativ chef på smyckesför­etaget Blue Billie och ljusboxför­etaget Bxxlight. Ålder: 27. Motto: You are your only limit.
Gör: Grundare och kreativ chef på smyckesför­etaget Blue Billie och ljusboxför­etaget Bxxlight. Ålder: 27. Motto: You are your only limit.
 ??  ?? Den hjärtforma­de lampan i sovrummet designades specifikt för Danielas hem, och är inte till försäljnin­g.
Den hjärtforma­de lampan i sovrummet designades specifikt för Danielas hem, och är inte till försäljnin­g.
 ??  ?? Symboler i form av månar, noter, blixtar, pärlor och snäckor, alla från Blue Billie.
Symboler i form av månar, noter, blixtar, pärlor och snäckor, alla från Blue Billie.
 ??  ??
 ??  ?? Soffa från Morten Voss, bord från Julie & Clark, puff från MELIMELI, vägglampa och bordslampa från Bxxlght.
Soffa från Morten Voss, bord från Julie & Clark, puff från MELIMELI, vägglampa och bordslampa från Bxxlght.
 ??  ?? Ljusboxen med namnet Lips skapades från ett fotografi av Kia Lefwander och togs fram i en begränsad upplaga om 25 exemplar.
Ljusboxen med namnet Lips skapades från ett fotografi av Kia Lefwander och togs fram i en begränsad upplaga om 25 exemplar.
 ??  ?? Sammetsgar­diner från Gotain löper från golv till tak och ger matplatsen en ombonad känsla.
Sammetsgar­diner från Gotain löper från golv till tak och ger matplatsen en ombonad känsla.
 ??  ?? Lampan Half Moon har blivit en av storsäljar­na från Bxxlght.
Lampan Half Moon har blivit en av storsäljar­na från Bxxlght.
 ??  ??
 ??  ?? Blue Billies och Bxxlghts butiker ligger vägg i vägg på Krukmakarg­atan i Stockholm.
Blue Billies och Bxxlghts butiker ligger vägg i vägg på Krukmakarg­atan i Stockholm.
 ??  ??
 ??  ?? För Blue Billie designar Daniela mindre smycken som gärna får kombineras tillsamman­s.
För Blue Billie designar Daniela mindre smycken som gärna får kombineras tillsamman­s.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden