Plaza Kvinna

KVINNOGRIS­ARNA

Ann Söderlund och Anitha Schulman

-

Den populära podcasten Lillelörda­g blir nu en turné under namnet Kvinnogris­arna. Det som först var tänkt som en livepodd har utvecklats till en festlig show med sketcher och musik. För underhålln­ingen står Ann Söderlund, programled­are och journalist, och Anitha Schulman, som bland annat är känd från humorserie­n Mammor! på TV3.

Kvinnogris­arna är en humoristis­k och humanistis­k föreställn­ing om att som kvinna växa upp på nittiotale­t och behöva inse att det som varit en normalitet var absolut onormalt. Att behöva omformas och agera därefter, vilket inte alltid är helt smärtfritt. Det är en föreställn­ing om att vara förbittrad på 90-talisterna för att de är otacksamma och enligt duon ”har haft det alldeles för lätt”. Men också ett avund inför deras självklarh­eter kring sådant den äldre generation­en fick träna sig till.

– Det finns mycket kittlande och outrett mellan oss som var tonåringar på 90-talet och dagens 90-talister. Och någonstans där, på jakten efter upprättels­e för att vårt högsta mål var att visa pattarna på omslaget till Café (vilket Anitha också gjorde inuti nämnda blaska, haha) har vi hittat nyckeln till showen. Fast mest handlar det nog om avundsjuka. Avundsjuka över att vi aldrig har haft rätt ålder att passa in längst fram på en Håkan Hellström- konsert och över att vi aldrig blev som Kenza, säger Ann Söderlund. Hur kom ni på idén att åka på turné?

– Vi är två kvinnor som inte gillar att sitta still, förutom när vi poddar. När vi hade suttit instängda i vår studio i två år så insåg vi att det fanns tillräckli­gt mycket roliga och spännande ämnen för att ta det vidare upp på scen. Sedan längtade vi efter att träffa alla härliga människor som lyssnar på oss i etern och sätta igång en kommunikat­ion som inte bara kom från ett håll. Vad är det som gör att ni två funkar så bra tillsamman­s?

– Vi funkar så bra tillsamman­s för att vi är väldigt olika som personer, vilket också framgår väldigt tydligt när vi pratar. Dessutom är ingen av oss rädd för att bjuda på de erfarenhet­er som kanske inte är så smickrande. Ibland hamnar vi i diskussion­er där vi kritiserar och hänger ut varandra, vilket är ganska ovanligt i så kallade tjejpoddar där man oftast peppar varandra och älskar varandra i alla lägen. Hur mycket kommer man att känna igen sig från podcasten i showen?

– Showen är ju en förfining av våra många och långa poddsamtal. Men kortfattat så handlar det om att vi är på jakt efter likheterna och olikhetern­a mellan oss och 90-talisterna och milstolpar­na, eller ikonerna, som förde historien framåt. Det blir även en hel del snack om Anithas kända 90-talspojkvä­nner, eller vi kanske ska kalla dem ligg. E-Type går ju som en röd tråd genom hela showen, vilket på något sätt gör allting väldigt mycket roligare.

 ??  ?? und och Söderl Ann bjuder an Schulm Anitha musik med roch sketche på och ddans lättkläd heter pinsam n llninge förestä inya grisarn a. Kvinno Scenförest­ällningen Kvinnogris­arna har premiär den 27 september på Draken i Göteborg.
und och Söderl Ann bjuder an Schulm Anitha musik med roch sketche på och ddans lättkläd heter pinsam n llninge förestä inya grisarn a. Kvinno Scenförest­ällningen Kvinnogris­arna har premiär den 27 september på Draken i Göteborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden